o mowo polska, języku ojczysty....

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
Janusz B.
klepacz
klepacz
Imię: Dżony

Post autor: Janusz B. » czw 19 mar 2009, 11:48

1. Użycie wielkich liter reguluje m.in. zasada względów uczuciowych i grzecznościowych --> zgadza się.

2. Zgodnie z nią zaimki używane w stosunku do osób, do których się pisze zapisujemy dużą literą, --> w tym miejscu przyznałeś mi rację.

3. Uznaje się, że użycie dużej litery ze względów uczuciowych i grzecznościowych jest indywidualną sprawą piszącego, a przepisy ortograficzne pozostawiają w tym wypadku dużą swobodę piszącemu --> zgoda (zwłaszcza że to cytat ze strony PWN-u), ale z zastrzeżeniem rozwinięcia zawartego w pkt. 4

4. (...) ale pisanie "ty" nie świadczy w żadnym razie o braku poszanowania, a już na pewno nie stanowi uchybienia, okazanie lekceważenia, niechęci, czy innych tego typu uczuć --> w tym momencie polemizujesz z tezą z pkt. 2, co do której wcześniej się ze mną zgodziłeś.
Swoboda, o której mówi zapis na stronie PWN dotyczy mówienia o osobach trzecich, o czym Autor nie wspomniał, stąd wątpliwości. Celowo napisałem Autor wielką literą - mam bowiem na myśli konkretnego człowieka, który napisał tekst, do którego się odnosimy. Mógłbym napisać z małej litery i w żadnym wypadku nie byłoby to błędem. Jednak, jako że mam dla tej osoby wielki szacunek i mam swobodę w pisowni, piszę wielką literą i jest to prawidłowe.

5. Jedynie pisownia zaimków - Ty, Twój, Wasz itp. w listach jest obligatoryjnym wymogiem gatunkowym. --> a czymże jest wypowiedź na forum? Otwartym listem właśnie - skierowanym do zbiorowości lub do konkretnego człowieka, ale tak, by każdy zainteresowany mógł przeczytać.
Zasady pisowni nie nadążają za postępem technologicznym i nie są w nich uwzględniane wszystkie środki komunikacji, które znajdują się w użyciu. Bo i po co? Nie ulega jednak wątpliwości, że zasady dotyczące zwracania się do adresata wypowiedzi w listach rozciągają się także na sms-y, mejle, komunikatory, czaty, fora i całą resztę. Niestosowanie wielkiej litery w omawianym przypadku niewątpliwie jest uchybieniem. Uchybieniem, na które dużo ludzi przymyka oko, tak jak na nieużywanie polskich znaków, ale uchybieniem. Ewentualnie celowym zabiegiem, który nawet na tym forum był już kilkakrotnie stosowany.

Szacun i pozdro dla Sowy i Wszystkich Czytających tę wypowiedź.

P.S. Nie mam nic przeciwko, by naszą rozmowę z tego tematu wyodrębniono i założono dla niej nowy, ale przeciwko usunięciu stanowczo protestuję ;-)
Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie.
Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę...
http://www.bezwiny.pl

Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Przemysław
Kontakt:

Post autor: KolczyK » czw 19 mar 2009, 12:34

kurna wyjdziecie na ulice bojkotować o zaimkach i dużych literach :-)

Ja tylko chciałem przypmnieć co by pilnować się ie nie robić nie wiadomo jak WILEKIEGO BURDELU, dziekujeeeeee
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka

UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>

Fred
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: .

Post autor: Fred » czw 19 mar 2009, 12:56

Szarlotka pisze:
WIOSNO WRACAJ!!!

Właśnie to miałem napisać :)

Wszystkim Nam brakuje pogody i to widać po postach bo niepotrzebnie się zagłębiacie w szczególiki. Zasady zasadami ale nie róbmy drugiego Kaczogrodu z zakazami, nakazami i przykazami. Od ludzi zależeć bedzie wyglad Naszego forum. Na koniec dodam tyle:

Liczy sie INO JAZDA 8)

Awatar użytkownika
Sprzedam BMW Celika
klepacz
klepacz
Imię: Ania
województwo: mazowieckie

Post autor: Sprzedam BMW Celika » czw 19 mar 2009, 13:06

Kolczyk widzisz co narobiłeś???? ;) a było siedzieć cichutko i robić swoje niepostrzeżenie ;) :biggrin (żarcik ;) )

oj dzieciaki ja to bym wolała z Wami na żywo podyskutować np: o CYCKACH :evil
Moczynos w futrze model 2016 help

Awatar użytkownika
Janusz B.
klepacz
klepacz

Post autor: Janusz B. » czw 19 mar 2009, 13:24

ale czy rozmowa o naszym pięknym języku jest czymś złym?
Chyba nie. Owszem - nie w "spotkaniach i imprezach", ale jakieś miejsce powinno się dla niej znaleźć.

Swoją drogą - wulgaryzmy są git. To słowa jak wszystkie inne. Mają swoją funkcję i spełniają ją doskonale. Bez nich język byłby bardzo ubogi. Nazywanie ich "brzydkimi słowami" to jakieś nieporozumienie. W końcu czy słowo "ul" brzmi ładniej niż np. "chooj"? ;-)

Awatar użytkownika
Sprzedam BMW Celika
klepacz
klepacz

Post autor: Sprzedam BMW Celika » czw 19 mar 2009, 13:33

Janusz Tobie się podobają a mnie nie i mam do tego prawo jak każdy inny ;)

i możesz tu pomyśleć że ja wulgaryzmów nie używam.. owszem używam ale w małej ilości i jesli już to wolę to robić nie na forum publicznym które jest naszą wizytówką ;-)

Wulgaryzmy - wyrazy, wyrażenia lub zwroty uznawane przez użytkowników danego języka jako nieprzyzwoite, ordynarne. Ze względu na sytuacje w jakich się ich używa podzielić je można na trzy podstawowe grupy:

Pierwszą są przekleństwa, czyli grupa słów używanych, aby rozładować napięcie występujące z powodu uniesienia emocjonalnego lub negatywnych bodźców docierających do jednostki.
Druga grupa to wulgaryzmy używane w celu świadomego obrażenia drugiej osoby bądź grupy ludzi.
Trzecia grupa to wulgaryzmy używane w celu wyrażenia lekceważenia czegoś lub kogoś.
Wulgaryzmy mają różną konstrukcję. Pewne języki mają własną specyfikę tworzenia właściwych sobie wulgaryzmów. Najczęściej spotykane wulgaryzmy odnoszą się do:

części ciała (zwłaszcza takich jak narządy płciowe, pośladki i piersi)
zwierząt
łamania norm społecznych
słów niemających normalnie znaczenia wulgarnego, jednak nabierającego go w danym kontekście
słów powstałych specjalnie do tego celu
sfery stosunków płciowych
sfery załatwiania potrzeb fizjologicznych.
danych grup społecznych
wydzielin ciała
śmierci oraz zwłok ludzkich
zwrotów idiomatycznych właściwych poszczególnym językom, np. w hiszpańskim funkcjonują jako przekleństwa słowa powiązane ze świętymi i religią, a także z mlekiem.
Zakres wulgaryzmu jest zmienny i silnie powiązany z wyrażeniem obraźliwym.

Sytuacja prawna [edytuj]
Używanie wulgaryzmów regulowane jest często nie tylko przez normy społeczne, ale i prawne. Np. w Polsce art. 141 Kodeksu wykroczeń mówi: Kto w miejscach publicznych umieszcza nieprzyzwoite napisy, rysunki albo używa słów nieprzyzwoitych, podlega karze grzywny do 1500 złotych.

Źródło wikipedia.

idźcie sprawdzić olej, czy Wam łancuch nie spada i koło sie kręci zamiast pieprzyć głupoty :razz:

wniosek

Jeszcze się nikt taki nie urodził co by wszystkim dogodził
:biggrin
pozdrawiam wszystkich i życzę miłego dnia :biggrin

Awatar użytkownika
Sprzedam BMW Celika
klepacz
klepacz

Post autor: Sprzedam BMW Celika » czw 19 mar 2009, 13:54

Jano robisz się męczący :)

Awatar użytkownika
rommi
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: rommi » czw 19 mar 2009, 13:55

jak zwykle odeszliśmy od tematu ...
Fred pisze:nie róbmy drugiego Kaczogrodu z zakazami, nakazami i przykazami.
popieram, ale możemy nie przesadzać ...
Fred pisze: ... Od ludzi zależeć bedzie wyglad Naszego forum...
do tego zmierzam, przecież nie chcę komuś czegoś zakazywać ....

aaaaa mam to w d....
sorry za burdel jaki znowu zrobiłem, chciałem dobrze a wyszło jak zawsze ... ograniczam sie do czytania

Awatar użytkownika
Dresik
klepacz
klepacz
Imię: Piotr

Post autor: Dresik » czw 19 mar 2009, 16:46

PROBLEM DOTYCZĄCY PISANIA MAŁĄ/DUŻĄ LITERĄ PROPONUJE ROZWIĄZAĆ UŻYWAJĄC PRZED ROZPOCZĘCIEM PISANIA MAGICZNEGO NARZĘDZIA JAKIM JEST KLAWISZ "CAPS LOCK" :biggrin

Moje zdanie odnośnie tych mniej lub bardziej wesołych ikonek... hmmm... Rzeczywiście często są nadużywane na czym cierpi przejrzystość i czytelność postów. Istotnie forum wygląda wtedy trochę jak pokemon.pl. Może nawet jest to trochę irytujące, ale czy jestem za ustawieniem takiego ograniczenia? Moim zdaniem byłoby to przesadą. Chyba trzeba zostawić trochę luzu... Jeśli ktoś będzie miał napisać nieestetycznego lub ni ec zy te ln eg o posta to i ta k z r o bi tow inn y sposób... Nie da się wsadzić tego typu forum w "formę", aby było nieskazitelnie czyste i idealne. Zresztą, czy w ogóle tego chcemy? :razz:
Oczywiście samo apelowanie o używanie "rozsądnej" ilości ikonek jest jak najbardziej na miejscu.

:bye
:-)

SOWA
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: SOWA » czw 19 mar 2009, 17:03

Jano pisze:zaimki używane w stosunku do osób, do których się pisze zapisujemy dużą literą, --> w tym miejscu przyznałeś mi rację.
Pisząc te słowa stworzyłeś sobie Jano samowolnie podłoże do dalszych wywodów, które tym wyjętym z obszerniejszego zdania cytatem usprawiedliwiłeś. Doczytaj dalej i przytocz resztę zdania, nie pomijając cytatu ze Słowackiego.
Dlatego zatem
Janusz B. pisze:4. (...) ale pisanie "ty" nie świadczy w żadnym razie o braku poszanowania, a już na pewno nie stanowi uchybienia, okazanie lekceważenia, niechęci, czy innych tego typu uczuć --> w tym momencie polemizujesz z tezą z pkt. 2, co do której wcześniej się ze mną zgodziłeś.
pojmuję jako manipulację i próbę uzyskania nieuczciwej (kip smajling) przewagi.
Janusz B. pisze:5. Jedynie pisownia zaimków - Ty, Twój, Wasz itp. w listach jest obligatoryjnym wymogiem gatunkowym. --> a czymże jest wypowiedź na forum? Otwartym listem właśnie - skierowanym do zbiorowości lub do konkretnego człowieka, ale tak, by każdy zainteresowany mógł przeczytać.
No i zabrakło na końcu tylko słowa "Kochanie". ;-)
Przytoczę tu bez komentarza swoje słowa, bo mam wrażenie, że to co najistotniejsze gdzieś umknęło, a pozostało, że Sowa nie szanuje rozmówców.
Cytat z Sowy żywcem:
„Ja np. nie lubię gdy ktoś nadużywa pisania "ty", "tobie", "ciebie" itp z dużej litery "T", "C", w nieuzasadnionych przypadkach. O ile dobrze pamiętam z dużej litery piszemy te słowa gdy zamierzamy podkreślić szczególny szacunek jakim darzymy osobę, do której się zwracamy. Czy temat o regulacji np. hamulcy jest takim miejscem? Ale takie przekonanie nie popycha mnie do ścigania ownersa co szczególnie silną sympatią darzy innego motonitę rozprawiając o wymianie płynu hamulcowego. To ich sprawa i ich uczucie, a moja tolerancja.”
Janusz B. pisze:Swoją drogą - wulgaryzmy są git.
Zgadza się, jeśli są odpowiednio stosowane i nie stanowią myśli przewodniej w zdaniu składającym się z wulgaryzmów i orzeczenia.
Janusz B. pisze:Szacun i pozdro dla Sowy i Wszystkich Czytających tę wypowiedź.
Jano, to rozkosz się z TOBĄ pospierać. Zawsze czynię to z przyjemnością, choć zmuszasz mnie do budzenia moich obydwu szarych komórek.

Awatar użytkownika
maciek 800
klepacz
klepacz

Post autor: maciek 800 » czw 19 mar 2009, 17:58

Jak to dobrze że ja ledwo miernie zdałem maturę z Polskiego i nie wiem o czym wy tu piszecie. :shock:

Fred
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: .

Post autor: Fred » pt 20 mar 2009, 18:27

rommi pisze: aaaaa mam to w d....
sorry za burdel jaki znowu zrobiłem, chciałem dobrze a wyszło jak zawsze ... ograniczam sie do czytania
Nie chodzi o to. Temat istotny i potrzebny ale niepotrzebnie sie spinacie ile kto używa emotikon, czy używa dużych, czy małych liter.

"Choć jest Nas tylu - każdy ma prawo do własnego stylu"

PS. Proponuje wystosować apel do wiosny żeby już przyszła bo nie widać poprawy pogody :evil:

Awatar użytkownika
Janusz B.
klepacz
klepacz

Post autor: Janusz B. » sob 21 mar 2009, 00:31

Fred pisze:ale niepotrzebnie sie spinacie (...), czy używa dużych, czy małych liter.
Fred, a kto tu się spina co do liter? Dyskutowaliśmy z Sową i tyle. Wymiana zdań, żadnych awantur (wprawdzie zarzucono mi stosowanie nielojalnych forteli erystycznych, ale puściłem tę uwagę mimo uszu/oczu he he).

SOWA
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: SOWA » sob 21 mar 2009, 00:48

Janusz B. pisze:wprawdzie zarzucono mi stosowanie nielojalnych forteli erystycznych
Nie wiem co znaczy erystycznych, ale wiem, że "w prawdzie" pisze się rozdzielnie Jano. Wiem to nie z którejś z moich szarych komnatek, ale ze słownika PWN. Mimo wszystko fortel wyczÓwam podskórnie i nie dam się łyknąć.
PS
Jestem Ci winien browarka z plackarnię - przepłaciłeś!!!

PS2
ŻebY jasnym było "Ci" pisane jest z należnym szacunkiem przez WIELKIE 'C'

Awatar użytkownika
Janusz B.
klepacz
klepacz

Post autor: Janusz B. » sob 21 mar 2009, 01:11

[b]SOWA[/b] pisze:że "w prawdzie" pisze się rozdzielnie Jano. Wiem to nie z którejś z moich szarych komnatek, ale ze słownika PWN.
http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=wprawdzie

ODPOWIEDZ