2. Zgodnie z nią zaimki używane w stosunku do osób, do których się pisze zapisujemy dużą literą, --> w tym miejscu przyznałeś mi rację.
3. Uznaje się, że użycie dużej litery ze względów uczuciowych i grzecznościowych jest indywidualną sprawą piszącego, a przepisy ortograficzne pozostawiają w tym wypadku dużą swobodę piszącemu --> zgoda (zwłaszcza że to cytat ze strony PWN-u), ale z zastrzeżeniem rozwinięcia zawartego w pkt. 4
4. (...) ale pisanie "ty" nie świadczy w żadnym razie o braku poszanowania, a już na pewno nie stanowi uchybienia, okazanie lekceważenia, niechęci, czy innych tego typu uczuć --> w tym momencie polemizujesz z tezą z pkt. 2, co do której wcześniej się ze mną zgodziłeś.
Swoboda, o której mówi zapis na stronie PWN dotyczy mówienia o osobach trzecich, o czym Autor nie wspomniał, stąd wątpliwości. Celowo napisałem Autor wielką literą - mam bowiem na myśli konkretnego człowieka, który napisał tekst, do którego się odnosimy. Mógłbym napisać z małej litery i w żadnym wypadku nie byłoby to błędem. Jednak, jako że mam dla tej osoby wielki szacunek i mam swobodę w pisowni, piszę wielką literą i jest to prawidłowe.
5. Jedynie pisownia zaimków - Ty, Twój, Wasz itp. w listach jest obligatoryjnym wymogiem gatunkowym. --> a czymże jest wypowiedź na forum? Otwartym listem właśnie - skierowanym do zbiorowości lub do konkretnego człowieka, ale tak, by każdy zainteresowany mógł przeczytać.
Zasady pisowni nie nadążają za postępem technologicznym i nie są w nich uwzględniane wszystkie środki komunikacji, które znajdują się w użyciu. Bo i po co? Nie ulega jednak wątpliwości, że zasady dotyczące zwracania się do adresata wypowiedzi w listach rozciągają się także na sms-y, mejle, komunikatory, czaty, fora i całą resztę. Niestosowanie wielkiej litery w omawianym przypadku niewątpliwie jest uchybieniem. Uchybieniem, na które dużo ludzi przymyka oko, tak jak na nieużywanie polskich znaków, ale uchybieniem. Ewentualnie celowym zabiegiem, który nawet na tym forum był już kilkakrotnie stosowany.
Szacun i pozdro dla Sowy i Wszystkich Czytających tę wypowiedź.
P.S. Nie mam nic przeciwko, by naszą rozmowę z tego tematu wyodrębniono i założono dla niej nowy, ale przeciwko usunięciu stanowczo protestuję