Prostowanie lag??
- joker512
- bywalec
- Kontakt:
Prostowanie lag??
Witam, około dwa miesiące temu zaliczyłem dzwona moją vfr. Nie dawno udało mi się z tego pozbierać więc zabieram się za reanimacje sprzęta. Niestety ale dość mocno skrzywiły mi się lagi przedniego zawieszenia i mam dylemat. Parę razy natknąłem się na ogłoszenia w których oferują prostowanie lag motocyklowych. Jest to nie wielki koszt w porównaniu do nowych. Czy ktoś z was praktykował coś takiego?? Czy nie ma sensu bawić się w prostowanko i odżałować parę stówek na nowe rury nośne?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ryzyko wpisane w pasje
- joker512
- bywalec
- Kontakt:
Prostowanie lag??
to mnie cieszy
a możecie kogoś polecić do prostowanka zawieszenia w warszawce lub okolicach? byłbym wdzięczny

ryzyko wpisane w pasje
- Bohun
- klepacz
- Imię: Wiktor
- Kontakt:
są magicy którzy prostują nawet bardzo krzywe lagi. przerabiałem ten temat. ja jadnak radzę odłożyć na nowe lagi. czasami po prostowaniu robią się w miejscu gdzie było zgięcie mikromilimetrowe rysy - uszczelniacze mogą puszczać . wiadomo tez nie od dzis ze w miejscu gdzie bylo zgiecie material hm jakby to fachowo okreslic - jest juz "zmeczony" ? i odpukac jak bedzie kolejny szlif lagi mogą nie zachować się tak jak powinny , mogą nawet połomać się na pół. jeździłem troche na prostowanych lagach. niby wszystko bylo OK (poza nieszczelnymi uszczelniaczami), motocykl szedl ladnie prosto, ale gdzies tak przy 200km/h jak sobie przypomnialem na czym jade to odrazu po heblach
( hehe , wiec moze to jednak podnosi bezpieczenstwo bo czlowiek jezdzi wolnej
)
lagi nowe na allegro chyba 300 zl za sztuke ( eee tzn sama rura nosna )

lagi nowe na allegro chyba 300 zl za sztuke ( eee tzn sama rura nosna )
- PETER
- stary wyjadacz
- Imię: PIOTR
zawsze lepsze sż nowe od prostowanych ale jesli będzie to zrobione dobże to nie widze problemu też na prostowanych latałem dwa sezony a i moto do dziś lata i nic się nie dzieje z tego co się dowiedziałem to nie mogą miec załamania takich lepiej nie prostowac natomiast jeśli sa zgiete łagodnym łukiem to niema problemu
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"
-
- bywalec
- Imię: Piotrek
Zmienia to to np że w tym miejscu jest osłabiony i bardziej podatny na pęknięcia a poza tym wydaje mi sie że powierzcznia zewnętrzna lagi po takim zabiegu nie jest juz w takim samym stanie jak przed prostowaniem co może prowadzić np do wycieków oleju. Są to moje przemyślenia nie wiem w 100% czy tak jest w rzeczywistości.