Prostowanie lag??
- joker512
 - bywalec

- Kontakt:

Prostowanie lag??
Witam, około dwa miesiące temu zaliczyłem dzwona moją vfr.  Nie dawno udało mi się z tego pozbierać więc zabieram się za reanimacje sprzęta. Niestety ale dość mocno skrzywiły mi się lagi przedniego zawieszenia i mam dylemat. Parę razy natknąłem się na ogłoszenia w których oferują prostowanie lag motocyklowych. Jest to nie wielki koszt w porównaniu do nowych. Czy ktoś z  was praktykował coś takiego?? Czy nie ma  sensu bawić się w prostowanko i odżałować   parę stówek na nowe rury nośne?

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ryzyko wpisane w pasje
						- joker512
 - bywalec

- Kontakt:

Prostowanie lag??
to mnie cieszy  
   a możecie kogoś polecić do prostowanka zawieszenia w warszawce lub okolicach? byłbym wdzięczny

ryzyko wpisane w pasje
						- Bohun
 - klepacz

- Imię: Wiktor
 - Kontakt:

są magicy którzy prostują  nawet bardzo krzywe lagi. przerabiałem ten temat.  ja jadnak radzę odłożyć na nowe lagi.   czasami po prostowaniu  robią się w miejscu gdzie było zgięcie  mikromilimetrowe  rysy -  uszczelniacze mogą puszczać .   wiadomo tez nie od dzis ze w miejscu gdzie bylo zgiecie  material  hm jakby to fachowo okreslic - jest juz "zmeczony" ?  i  odpukac jak bedzie kolejny szlif  lagi mogą nie zachować się  tak jak powinny ,  mogą nawet połomać się na pół.    jeździłem troche na  prostowanych lagach.  niby wszystko bylo OK  (poza nieszczelnymi uszczelniaczami),  motocykl szedl ladnie prosto, ale gdzies tak przy 200km/h  jak sobie przypomnialem na czym jade to odrazu po heblach    
  ( hehe , wiec moze to jednak podnosi bezpieczenstwo  bo czlowiek jezdzi wolnej   
  )
lagi nowe na allegro chyba 300 zl za sztuke ( eee tzn sama rura nosna )

lagi nowe na allegro chyba 300 zl za sztuke ( eee tzn sama rura nosna )
- PETER
 - stary wyjadacz

- Imię: PIOTR

zawsze lepsze sż nowe od prostowanych ale jesli będzie to zrobione dobże to nie widze problemu też na prostowanych latałem dwa sezony a i moto do dziś lata i nic się nie dzieje z tego co się dowiedziałem to nie mogą miec załamania takich lepiej nie prostowac natomiast jeśli sa zgiete łagodnym łukiem to niema problemu

"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"
						- 
				motonita
 - bywalec

- Imię: Piotrek

Zmienia to to np że w tym miejscu jest osłabiony i bardziej podatny na pęknięcia a poza tym wydaje mi sie że powierzcznia zewnętrzna lagi po takim zabiegu nie jest juz w takim samym stanie jak przed prostowaniem co może prowadzić np do wycieków oleju. Są to moje przemyślenia nie wiem w 100% czy tak jest w rzeczywistości.