obciążenie elektryczne a spalanie
- robsonic
- klepacz
- Imię: Robert
- Kontakt:
Pokłony w Twoją stronę KURNIK
, mam nadzieje że SOWA nas wkręca i łapie o co chodzi
Siedzę w car audio na co dzień i przy zakładaniu jakiegoś potęrznego sprzętu trzeba wszystko sprawdzić od altka po aku, regulator itd. Zakładałem kiedyś taki piecyk, że właściciel mógł tylko na odpalonym silniku posłuchać potęgi basu
Akumulator żelowy wytrzymywał bez wsparcia altka max 10minut!!!! A silnik jęczał na biegu jałowym he he. Sam w moto mam same ledy i lepiej mieć zapas mocy niż jej niedosyt. Wtedy wszystko pracuje lżej i dłużej żyje np.regulator napięcia...

Akumulator żelowy wytrzymywał bez wsparcia altka max 10minut!!!! A silnik jęczał na biegu jałowym he he. Sam w moto mam same ledy i lepiej mieć zapas mocy niż jej niedosyt. Wtedy wszystko pracuje lżej i dłużej żyje np.regulator napięcia...
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę 

Panowie, czy ja pytam w języku wymarłego ludu co się wołał INKI?robsonic pisze:mam nadzieje że SOWA nas wkręca

Ja rozumiem tak:
- kręci się silnik, a wraz z nim prądnica prądu przemiennego (z układem prostowniczym - mostek Gretza czy jakoś tak) i jest wesoło. Spalanie powiedzmi 1l/h
- przychodzi Kornik i włącza lajty mijania, drogowe, kierunki, stop i do tego podświetlenie kasku. Wzrasta drastycznie pobór prądu, co w konsekwencji prowadzi do wzrostu zużycia paliwa do poziomu dajmy na to 1,1l/h.
Pomiędzy "wzrasta drastycznie pobór prądu", a "co w konsekwencji prowadzi do wzrostu zużycia paliwa" zachodzi coś istotnego, co z pewnością da się nazwać.
Pytanie Brzmi: Dlaczego wzrasta zużycie paliwa? Rozwińmy dalej. Wiadomo, że silnik spalinowy spala więcej, gdy wzrasta przyłożone do niego obciążenie. I nie inaczej. A zatem CO POWODUJE, ŻE SILNIK SIĘ BARDZIEJ POCI? Nie piszcie, że włączone żarówki bo to już dawno wiemy. Powiedzcie jakie zjawiska zachodzą w alternatorze powodujące wzrost obciążenia.
- Achmed
- klepacz
- Imię: Marek
- województwo: mazowieckie
Elektomagnetyzm poprostu wzrasta pole elektromagnetyczne chyba że jakieś inne ludki tam siedzą i zaciskają jakis inny hamulec 
Ale o tym to pogadajcie z niejakim Faraday albo jakoś tak podobnie

Ale o tym to pogadajcie z niejakim Faraday albo jakoś tak podobnie

VFR 750 RC36II BYŁA
VTR 1000F BYŁA
DR 650R BYŁA
VFR 800 FI BYŁA
ZR750C CR W BUDOWIE
TT600R BYŁA
VFR 800 BYŁA
KTM EXC 250 2T BYŁ
TRIUMPH SPRINT ST 1050 BYŁ
Triumph Tiger 1050
VFR 750 RC 36II
VTR 1000F BYŁA
DR 650R BYŁA
VFR 800 FI BYŁA
ZR750C CR W BUDOWIE
TT600R BYŁA
VFR 800 BYŁA
KTM EXC 250 2T BYŁ
Triumph Tiger 1050
VFR 750 RC 36II
- Achmed
- klepacz
- Imię: Marek
- województwo: mazowieckie
Maciek nie udawaj dziwaka, mam Ci walnąć wykład z podstaw elektrotechniki? przecie to proste, dwa pola elektromagnetyczne oddziaływują na siebie w kierunkach przeciwnych- tak w skrócie powstaje energia el. im więcej energi potrzeba tym oddziaływanie większę " to tak jakbyś zwiększał te magnesy" więc energia potrzebna do poruszania wzrasta, coś co napędza magnesy musi zużyć więcej energii i tak dalej , ......... jak więcej to są odpowiednie publikacje w necie 

VFR 750 RC36II BYŁA
VTR 1000F BYŁA
DR 650R BYŁA
VFR 800 FI BYŁA
ZR750C CR W BUDOWIE
TT600R BYŁA
VFR 800 BYŁA
KTM EXC 250 2T BYŁ
Triumph Tiger 1050
VFR 750 RC 36II
VTR 1000F BYŁA
DR 650R BYŁA
VFR 800 FI BYŁA
ZR750C CR W BUDOWIE
TT600R BYŁA
VFR 800 BYŁA
KTM EXC 250 2T BYŁ
Triumph Tiger 1050
VFR 750 RC 36II
- robsonic
- klepacz
- Imię: Robert
- Kontakt:
Ja jednak zostanę przy tym wkręcaniu przez SOWE
dioda prostownicza itd. Tak Ci się o uszy obiło???
Myślę że chciałbyś bardziej ze strony fizyki otrzymać odpowiedz.... Ja z tego byłem zawsze cieńki he he, może kiedyś przy jakimś browarze rozwiniemy temat....
Pozdrawiam

Pozdrawiam
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę