Relacja Hiszpania 2008 z VFR

Miałeś jakaś niezłą akcję i chcesz sie podzielić? Chcesz opowiedzieć o swojej wyprawie? Dawaj dawaj.
Awatar użytkownika
rommi
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: rommi » pn 22 wrz 2008, 10:28

Super wyjazd.
Dla mnie wyjazd marzeń, super dorogi i zakręty !
Fajne fotki.
No i ta pogoda, hmmm .. nie to co za oknem :evil:

Awatar użytkownika
sebeq
bywalec
bywalec

Post autor: sebeq » pn 22 wrz 2008, 13:12

Gratulacje!:)
Również w tym roku zajechałem do Hiszpanii na swojej VFRce, jedynie w towarzystwie pasażerki i spotkał mnie podobny problem z oponą. Przed wyjazdem załóżyłem nowy komplet Pilot Power 2CT, zrobiliśmy 7 tys. km i po powrocie został mi 1 min bieżnika na tylnej oponie:/
Oprocz tego, ze lepiej zalozyc nowe opony, to trzeba tez je dobrze dobrac, duza masa - kufry + pasazer i dystans robia swoje. Zalozylem sportowa opone poniewaz znaczna czesc naszej trasy wiodla przez Alpy - Szwajcaria, Austria, Francja przez Chamonix, póżniej lazurowym wybrzeżem przez Andore do Hiszpani, pod Costa Blance, 3 tygodnie, znaczna czesc trasy kretymi drogami:). Opona fajna do jazdy po winklach, ale niestety szybko schodzila i juz myslalem, ze bede musial szukac nowej w trasie.
Ciesze sie, ze pogoda Wam dopisala, my jechalismy w czerwcu i zarowno w Alpach jak i w Pirenejach towarzyszyl nam deszcz, ale i tak bylo super:)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pAF
teksciarz
teksciarz
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: pAF » pn 22 wrz 2008, 14:50

super wyjazd, gratulacje!

Awatar użytkownika
Szozdul
pisarz
pisarz
Imię: Maciek

Post autor: Szozdul » pn 22 wrz 2008, 20:16

Powiem Wam że moja oponka Dunlop D coś tam :) Był to oryginał na jakiej wyjechała VFR-a z fabryki, po kilku tysiach zrobił się poprostu kwadratowy! a na przód który przeżył całą wyprawę wyząbkował się niesamowicie, jak puszczałem kiere to miał moto tendencję do shimmy. W Hiszpani założyłem oponkę na tył Pilot Road 2 który tak jak Pilot Power jest dwuskładnikowy i po powrocie nie ma efektu kwadratu.
Pogodę mieliśmy udaną, zwłaszcza jak jechaliśmy w tamtą stronę. Wracając było troche wiecej było deszczu ale ogólnie pogoda raczej była wporządku :) Na szczęście nie wiało mocno bo to chyba najgorsze przy wyższych prędkościach.

Co do kosztów to jak wszystko podliczę a mam wszystkie rachuneczki, szczegółowo opiszę :)

Widzę dużo chętnych na taki wyjazd, w sumie nie ma się co dziwić bo naprawdę warto!
Musimy coś zorganizować na przyszły rok, większą grupą musiałoby się również fajnie jechać!

Awatar użytkownika
Szozdul
pisarz
pisarz

Post autor: Szozdul » sob 27 wrz 2008, 22:00

A teraz to na co wolę nie patrzeć, długo odkładane ale wydane na naprawdę fajoski cel :D i nie żałuje :D

Koszty przejazdu:

Paliwo w dwie strony plus jazda na miejscu, jazda nie oszczędna 2 osoby plus 3 kufry : w zł około 2800

Autostrady:około 560 zł

Hotele za dwie osoby formuła 1 ze śniadaniem noclegów łącznie 7 sztuk: około 900 zł

Taki to właśnie koszt jest niestety, ale warto oszczędzać i pojechać! Nawet raz na dwa lata, właśnie ja się będę teraz wybierał za dwa lata ale jeszcze nie wiem gdzie :) Oby daleko :D
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Piotras
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: Piotras » wt 30 wrz 2008, 13:25

Szozdul, a powiedz Żabolandie lecieliście autostradami?

Osobiście uwielbiam boczne drogi francuskie (potocznie nacjonalki), a do tego darmowe!

Z oponami sprawa jest interesująca, bo w moim moto było podobnie. Od nowości założony był komplet Bridgestonów BT020 i po 6 tys. km poprzedni właściciel był zmuszony zmienić obie, w tym momencie mam BT021 i nawinięte 12tys km i zużycie jest w normie, a zero kwadratu i ząbkowania hmmm
BikePics_____________________________________Picasa

Awatar użytkownika
Szozdul
pisarz
pisarz

Post autor: Szozdul » wt 30 wrz 2008, 17:17

Lecieliśmy autostradami niestety wyjątkowo drogimi ale czas nas gonił i miałem przez francje około tysiaka do zrobienia więc najszybciej szło autostradami, jakby się kiedyś udało mieć więcej czasu na takim wyjeździe to wogóle bym na autostrady nie zaglądał :) Chociaż niektóre są super! Za Miluzą były fajne odcinki z naprawdę niezłymi zakrętami przystosowanymi do wysokich prędkości, widoki też były fajne bo trochę górzysty teren.

A co do oponki to te pierwsze Dunlopy muszą być jakieś kiepskie jeśli chodzi o żywotność bo jak pisałem wcześniej wróciłem na Michelince i jest oki.

Awatar użytkownika
Lopes
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Lopes

Post autor: Lopes » sob 18 paź 2008, 01:07

Fantastic trip i imagine.
Maybe next year you will stretch the trip to Portugal. motoride:

Awatar użytkownika
mkochano
teksciarz
teksciarz

Re: Relacja Hiszpania 2008 z VFR

Post autor: mkochano » pn 20 paź 2008, 12:01

Bardzo podoba mi się to co widać na drugim zdjęciu z pierwszego postu ("5.JPG"), mógłbyś napisać gdzie to zdjęcie zrobiłeś?

Michał

Awatar użytkownika
Kornik
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Marcin
województwo: mazowieckie

Post autor: Kornik » pn 20 paź 2008, 12:52

Nie no wyjazd bajka :) a do tego te widoki :roll: eh aż zapragnalem wakacji :(
Ale nic wiosna tuż tuz trzeba sie przygotować na nastepne wakacje :)
Na szczęście pracujesz całe życie, a na nieszczęście sekundę.

Honda VFR800 (1999) - Sprzedana (Poszukiwana)
Honda CRF1000L Africa Twin Adventure Sports DCT
Toyota CHR Hybrid

Awatar użytkownika
Szozdul
pisarz
pisarz

Re: Relacja Hiszpania 2008 z VFR

Post autor: Szozdul » wt 21 paź 2008, 11:08

mkochano pisze:Bardzo podoba mi się to co widać na drugim zdjęciu z pierwszego postu ("5.JPG"), mógłbyś napisać gdzie to zdjęcie zrobiłeś?

Michał
Mi też się tam podobało :D Droga super ładny asfalcik, bez żadnych pasów na środku, eleganckie łuki poprostu super :D
A jest to droga nr A366 pomiędzy miejscowością El Burgo a Ronda w Hiszpani (jest to niedaleko Malagi jadąc na północ.

Awatar użytkownika
sebavfr
teksciarz
teksciarz

Post autor: sebavfr » czw 23 paź 2008, 13:06

Witam, co do opon na tak daleką trasę najlepiej zakładać typowo sportowo-turystyczne są o wiele wytrzymalsze a trzymanie w zakrętach jest ok.
W zeszłym roku zaliczyłem Norwegię i opony Metzeler z6 dały rade ani razu nie miałem uślizgu.
Jeśli chodzi o hałas to polecam ci jazdę w stoperach jest bardzo komfortowo.
:smile:
:smile:
Lepsza od rowera jest tylko VFRra.

VFR 800. 2001.

ODPOWIEDZ