Świecące kierunki

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Awatar użytkownika
Jashczur
pisarz
pisarz
Imię: Chrystian
województwo: małopolskie
Kontakt:

Świecące kierunki

Post autor: Jashczur » pn 21 kwie 2008, 15:14

Strasznie podobaja mi sie swiecące kierunki takie jak w wersjach amerykanskich. Jakim sposobem i kosztem mozna by przerobic kierunki w wersji europejskiej RC-46 1999r. aby swiecily w ten sposob?
Ognia!

Awatar użytkownika
ZULEK
pisarz
pisarz
Imię: Jarek
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ZULEK » pn 21 kwie 2008, 16:32

Nie jestem w 100% pewien, ale chyba coś takiego miał zrobione w VFR-ce Sylwio.Albo tak mi się zdawało bo przy 180-210km/h ciężko sie przyglądać w jeden punkt ;-)

Awatar użytkownika
maxtz
bywalec
bywalec

Post autor: maxtz » pn 21 kwie 2008, 21:14

Potrzebne są do tego żarówki dwu włuknowe (21/5W) a co za tym idzie gniazda w kierunkach na takie właśnie żarówki. Jeżeli już ten warunek będzie spełniony to tylko wystarczy włukno 5W podpiąć pod pozycję a 21W pod kierunki i gotowe> Pozostaje tylko jeden szkopuł mianowicie jak mi się wydaje to jest to nie legalne i można stracić dowód rejestracyjny :???:

Awatar użytkownika
Sylwio
klepacz
klepacz
Imię: Sylwester
Kontakt:

Post autor: Sylwio » pn 21 kwie 2008, 21:28

Zulek te swiecące kierunki to są w VFR-ce kecajm69 a moja to też czerwona no i przy tej prędkości........... :mrgreen:
"A ty siej. A nuż coś wyrośnie. A ty - to, co wyrośnie - zbieraj. A ty czcij - co żyje radośnie, A ty szanuj to, co umiera..."

Awatar użytkownika
Krajan
klepacz
klepacz
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: Krajan » wt 22 kwie 2008, 07:50

Nie wiem jak to jest zrobione technicznie, ale nie zgodzę się z dwuwłóknową żarówką w kierunku w wersji USA... właśnie przy montażu kierunkowskazu przedniego wypadł mi z rąk i szlag trafił żarówkę. Na częstochowę ruszyłem bez kierunku. Wyciągnąłem żarówkę i okazała się jakaś "niedostępna" w żadnym normalnym sklepie z częściami motoryzaacyjnymi. I Panowie: w mojej świecą cały czas kierunki przednie, a żarówki są JEDNOWŁÓKNOWE ! Myślę że to rozwiązane jest samym napięciem np przez moduł, lub przekaźnik.
Żarówki już zamówione (wziołem więcej na "zaś" ) :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Struś
pisarz
pisarz
Imię: Sławek
województwo: pomorskie

Post autor: Struś » wt 22 kwie 2008, 17:42

Krajan pisze:Nie wiem jak to jest zrobione technicznie, ale nie zgodzę się z dwuwłóknową żarówką w kierunku w wersji USA...
Wersja RC46 Interceptor ma właśnie żarówki dwuwłóknowe. 5W świeci na stałe a 21W odpala przerywacz. Ja mam takie ale "wyłączyłem" opcje 5W bo ciągle ktoś się czepiał że to niezgodne z przepisami.
Życie to nie czas kiedy oddychasz tylko te chwile, kiedy zapiera Ci dech w piersiach...

Awatar użytkownika
Jashczur
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Jashczur » wt 22 kwie 2008, 18:53

Struś ale masz wersje amerykanska czy sam kombinowales z kierunkami? Paru moich przyjaciól ma wlasnie amerykanskie wersje swoich moto i jezdza tak od lat i nigdy nie bylo jeszcze zadnych problemow
Ognia!

Awatar użytkownika
doyar
klepacz
klepacz

Post autor: doyar » wt 22 kwie 2008, 22:11

A ja sobie wetklem male LEDy w kazdy kierunek i swieca caly czas razem z pozycyjnymi, a jak sie wlacza kierunkowskaz to od razu widac, ze to on. A na przeglady odlaczam ten patent wyciagajac dodatkowa wtyczke "maly jack" i przechodzi.

Awatar użytkownika
Krajan
klepacz
klepacz
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: Krajan » śr 23 kwie 2008, 08:04

Struś pisze:Wersja RC46 Interceptor ma właśnie żarówki dwuwłóknowe
To ja nie wiem, chyba że w Vitku juz coś zmienili. Bo 100% mam jednowłóknową żarówkę w kierunkach.

Awatar użytkownika
Struś
pisarz
pisarz
Imię: Sławek
województwo: pomorskie

Post autor: Struś » śr 23 kwie 2008, 18:03

Jashczur pisze:Struś ale masz wersje amerykanska czy sam kombinowales z kierunkami? Paru moich przyjaciól ma wlasnie amerykanskie wersje swoich moto i jezdza tak od lat i nigdy nie bylo jeszcze zadnych problemow
Ja mam amerykę i na przeglądzie pan miał właśnie "problem" z kierunkowskazami... A żarówki są dwuwłóknowe białe.
Życie to nie czas kiedy oddychasz tylko te chwile, kiedy zapiera Ci dech w piersiach...

Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Przemysław
Kontakt:

Post autor: KolczyK » czw 24 kwie 2008, 18:34

a Ja mam włoszkę i są w kierunkach i stopie wszystkie identyczne czyli dwuwłóknowe.
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka

UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>

Awatar użytkownika
endialdi
pisarz
pisarz
Imię: Robert

Post autor: endialdi » sob 26 kwie 2008, 21:33

Ja mam rasową amerykankę i wygląda to u mnie tak:
kierynki świecą tylko z przodu - tył jest normanie jak w europejskich. Z przodu w kierunkach mam żarówki dwu włuknoowe. Włączenie migacza powoduje całkowice wygaszenie jednego włukna i miganie drugiego. - do wyłączenie.

P.S. Dzisiaj robiłem przegląd i nie było problemu.
"Burn rubber not your soul"

Awatar użytkownika
kecajm69
klepacz
klepacz
Imię: Jacek

Post autor: kecajm69 » ndz 11 maja 2008, 17:57

Moja jest z Angli i też ma świecące kierunki z przodu i z tyłu nie wiem czemu ale tak już było,szczególnie tylna lampa wieczorem wygląda super, żarówki sa dwuwłóknowe .Ostatnio zatrzymała mnie policja i nic nie mówili może nie zauważyli :grin: .
Jacek M.

Awatar użytkownika
Argail
pisarz
pisarz
Imię: Dariusz
województwo: wielkopolskie
Kontakt:

Post autor: Argail » czw 10 lip 2008, 06:53

Ja mam wersję USA i mi się ostatnio na światłach odgrażali, że następnym razem dowód zatrzymają bo u nas tak nie wolno. Nie wyszli z auta, taka grzecznościowa rozmowa podczas stania w korku :) A swoją drogą to od kiedy wolno rozmawiać z kierowcą podczas jazdy :D

Awatar użytkownika
Jashczur
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Jashczur » ndz 03 sie 2008, 16:11

W mojej juz swieca kierunki. Zarowki sa dwuwloknowe i teraz na wlaczniku pozycyjnych swieca mi swiatla i postojowka a na kolejnym przelaczniku mam dolaczone kierunki. W kazdej chwili moge wlaczyc/wylaczyc sobie "Ameryke". Tylko ze u mnie caly czas lekko swiecą kierunki a jak wlaczam migacz to wtedy daje mocniejszym swiatlem.
Ognia!

ODPOWIEDZ