Kradną ale nie wiem po co.....

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
cichy
pisarz
pisarz
Kontakt:

Kradną ale nie wiem po co.....

Post autor: cichy » pt 07 mar 2008, 20:18

Wtam
Potrzebna mi Wasza pomoc. Chodzi o to iż z drukarni w której robi moja mama znika w zastraszających ilościach ALKOHOL IZOPROPYLOWY. Jest on używany do drukowania.
Niestety szef powiedział, że nie jest możliwe aby taka ilość-400 litrów- znikneła w ciągu 2 tygodni. Koszt to 2000 zl za taką ilość wiec to nie mało.
I tu moje pytanie, po co komu taki alkohol.....taka wiedza pomogła by w znalezieniu złodzieja....więc będę wdzięczny za wszelką pomoc....

Awatar użytkownika
Sylwio
klepacz
klepacz
Imię: Sylwester
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: Sylwio » pt 07 mar 2008, 20:37

W firmie której ja pracuję ALKOHOL IZOPROPYLOWY jest używany jako tańszy zamiennik spirytusu do czyszczenia części z tworzyw sztucznych.

Awatar użytkownika
Smoku
pisarz
pisarz
Imię: Jakub

Post autor: Smoku » pt 07 mar 2008, 20:43

Dziwne, tutaj podają, że jest używany w stomatologii... :roll: Choć wątpliwe by ktoś zużył taką ilość :shock:

Smoku
Smokiem, Smokiem nie jaszczurką!
Ja nie robię językiem tak: ssssssssss...
... pojawiam się i znikam...

GaBaS
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: GaBaS » pt 07 mar 2008, 21:13

Nie wiem po co to komu, ale ja mam trochę tego do sprzedania hahah. Zart oczywiście a polisja co? nie wiedzą do czego to komu? Na moj nos to pewnie jest lepsze od denaturatu ;-)
GaBBaS

Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Przemysław
Kontakt:

Post autor: KolczyK » pt 07 mar 2008, 21:46

izopropanol, czyli pewnie alkohol izopropylowy używa się do czyszczenia mikrostyków, szybko odparowuje to jego główna dobra cecha, nie pozostawia niepotrzebnych tłustych plam, ale minusem jest to, że nie posmaruje mechanizmu zarazem. z tego co wiem czyści się tym płytki kompterowe i różne delikatne pierdoły jak l;asery etc. kupowałem do czyszczenia styków w VFR ....w elektrycznym ....
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka

UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>

cichy
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: cichy » pt 07 mar 2008, 21:51

Szef się wścieka a moja mama jako nowy pracownik nie bardzo wie kto to kradnie....zawsze jest tak że jak trzy osoby wchodzą to wine ponosi ten czwarty....
Jedyne co mi przychodzi na myśl to picie (ale czy da się to oczyścić) lub wlać to do baku i jeździć (ale czy silnik to wytrzyma).

Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Przemysław
Kontakt:

Post autor: KolczyK » pt 07 mar 2008, 22:03

no na banię siada pewnie nieźle :grin: ogólnie nie próbowałem :grin: jeden lubi Finke drugi izopropanol :mrgreen:
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka

UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>

Hiszpan25
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: Hiszpan25 » sob 08 mar 2008, 10:57

izopropanol może być tez zdaje sie stosowany jako składnik płynu do spryskiwaczy. nie zamarza, szybko odparowuje, odtłuszcza itd.... a przy obecnej pogodzie płyn schodzi jak woda (?) :)
PZDR!

mikiet

Post autor: mikiet » sob 08 mar 2008, 11:59

zapominają Ownersi o najważniejszym. Przy dobrym laboratorium z dobrymi odczynnikami można z tego uzyskać alkohol etylowy, chyba że się mylę, zaraz sobie to przemyślę:D
pozdro

Awatar użytkownika
alternatom
pisarz
pisarz
Imię: tomek
Kontakt:

Post autor: alternatom » sob 08 mar 2008, 18:54

Z tego co wiem to używa się go też do ekstrakcji kilku ciekawych substancji z kilku zdecydowanie zielonych roślinek ale przy tych ilościach kradziej musiałby być obszarnikiem.

Ps.A pić się nie da ,też kiedyś pracowałem w drukarni. :mrgreen:

Awatar użytkownika
mikiet
bywalec
bywalec
Imię: Michał
Kontakt:

Post autor: mikiet » sob 08 mar 2008, 19:21

kłamałem, alkoholu etylowego się uzyskać nie da...:) pewnie kradną bo można paliwo uzyskać jak pisze Piszol

pozdro

Awatar użytkownika
mario_blues
pisarz
pisarz
Imię: Mariusz
województwo: łódzkie
Kontakt:

Post autor: mario_blues » sob 08 mar 2008, 20:13

Na czyszczenie elektroniki,optyki czy do stomatologii tyle by nie rąbali- odlaliby sobie bańkę - piatkę ;) obstawiałbym że jeśli giną takie ilości, to tylko na rozcieńczanie jakiegoś syfu, ew jako dodatek np do wspomnianego płynu do spryskiwaczy. A może ktoś z innych pracowników ma powiązania z jakimś punktem regeneracji(np telefonów)?- izopropanolem czyści się myjki UV, pewnie inne podobne ustrojstwa też - ale w takim przypadku kilkaset litrów to nadal dużo :). Ew. pójdzie po prostu na sprzedaż (najtańszy odczynnik to to nie jest)

ODPOWIEDZ