Co myślicie na temat zmiany biegów bez sprzęgła?
- cieply81
- teksciarz
- Imię: Łukasz
Co myślicie na temat zmiany biegów bez sprzęgła?
Wiadomym jest że szybciej mozna załączyć bieg nie używając do tego celu sprzęgła (oczywiście nie chodzi o jedynkę, ha ha ha...) tylko powiedzcie czy skrzynia albo jakieś inne elementy szybciej się nie zużywają?
Pozdrawiam, Cieply
Pozdrawiam, Cieply
"Są tacy, co twierdzą, że motocykliści to brodate grubasy z piwnym oddechem i resztkami grilla na wąsach (...)"
-
- klepacz
- Kontakt:
- cieply81
- teksciarz
- Imię: Łukasz
Seba odpowiadasz błyskawicznie
a jeśli chodzi o zmiane biegów to ja tez tak właśnie robie że odpuszczam gaz tylko chodzi mi o to czy to ma jakis wpływ na żywotnośc silnika?
A z tymi biegami u ciebie to niezły patent. Twoja VFRa jest naprawde inna

A z tymi biegami u ciebie to niezły patent. Twoja VFRa jest naprawde inna

"Są tacy, co twierdzą, że motocykliści to brodate grubasy z piwnym oddechem i resztkami grilla na wąsach (...)"
- Little Sister
- klepacz
- Kontakt:
- ppamula
- stary wyjadacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
Ciepły, bez wątpienia zużywa się skrzynia i silnik szybciej. Ogólnie to się daje zrobic bo części w ruchu, czyli tłoki, korbowody, wał i inne maja znacznie mniejszą masę niz w samochodzie. Bieg przełącza się poniżej 0,2 s albo i mniej i w tym czasie silnik musi znienić obroty dostosowując sie do nowych przełożeń. Nie musze nikomu udowadniać że w tak krótkim czasie wychamowanie lub przyśpieszenie obrotów silnika z 7 000 na 6 000 lub odwrornie to niezłe kopnięcie.
Rajdowcy MOTO GP na torze sobie na to pozwalają bo tam silnik jest obliczony na kilka startów. A w F1 silnik wytrzymuje wstępne treningi, eliminacje do pola startowego i sam wyścig. A potem na złom lub do generalnego remontu.
Ogólnie nie polecam - tylko w sytuacjach naprawdę awaryjnych. Tak jak pisze Little Sister.
Ja swoja VFRke tak lubie że mi jej szkoda na takie traktowanie.
Marta, gratuluje wytrzymałości przed komputerem do późna.
Pozdro
Rajdowcy MOTO GP na torze sobie na to pozwalają bo tam silnik jest obliczony na kilka startów. A w F1 silnik wytrzymuje wstępne treningi, eliminacje do pola startowego i sam wyścig. A potem na złom lub do generalnego remontu.
Ogólnie nie polecam - tylko w sytuacjach naprawdę awaryjnych. Tak jak pisze Little Sister.
Ja swoja VFRke tak lubie że mi jej szkoda na takie traktowanie.
Marta, gratuluje wytrzymałości przed komputerem do późna.
Pozdro
- zbyl
- pisarz
- Imię: Zbyszek
- województwo: świętokrzyskie
Ale to i tak po glownej czesci dostaje sprzeglo i wlasciwie tylko ono.
Silnik i tak jest przyzwyczajony do zmian obciazenia tak jak np dzieje sie kiedy masz
np 10 tys. i odejmujesz gazu i silnik hamuje. Albo przy redukcjach tak samo zmiana obciazenia jest nagla. Skrzynia biegow jest przystosowana do zmian bez sprzegla zreszta ktos tutaj juz pisal na ten temat.
Co do silnika F1 no coz on jest do tego zaprojektowany aby wytrzymac okreslona ilosc startow chyba w tym momencie troszke wiecej niz wyscig. pozatym jesli ktos ma do bani sprzeglo to przy takich zmianach zobaczy jak bardzo juz mu padlo
zbyl
Silnik i tak jest przyzwyczajony do zmian obciazenia tak jak np dzieje sie kiedy masz
np 10 tys. i odejmujesz gazu i silnik hamuje. Albo przy redukcjach tak samo zmiana obciazenia jest nagla. Skrzynia biegow jest przystosowana do zmian bez sprzegla zreszta ktos tutaj juz pisal na ten temat.
Co do silnika F1 no coz on jest do tego zaprojektowany aby wytrzymac okreslona ilosc startow chyba w tym momencie troszke wiecej niz wyscig. pozatym jesli ktos ma do bani sprzeglo to przy takich zmianach zobaczy jak bardzo juz mu padlo

zbyl
- Lucek
- stary wyjadacz
- Imię: LUCYna/fer
- województwo: łódzkie
wiem ze u mnie biegi wchodza bez sprzegla nawet lzej i ciszej i plynniej niz czasami z. (tak samo w nowej RR600 ktora mialem okazje jezdzic
) czy to w gore czy w dol.nie robie tego nagminnie tylko w naglych sytuacjach bo po to jest sprzeglo by je uzywac w koncu! ale to ze biegi wchodza "ciszej" nie znaczy ze jest to bez szkody dla silnika,czy skrzyni. takie moje zdanie.

Nie ma boga, jest Mmmmotór!
- Jacko
- ostry klepacz
- Imię: Jacek
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
Całkowicie zgadzam się z LukeVFR. Jak już na prawdę musisz zmieniać bez sprzęgła, no cóż.....jakiś czas sprzęt wytrzyma ale na pewno to więcej szkodzi niż pomaga. Jeżeli by było to bez różnicy czy wciskasz klamkę czy nie, to być może wogóle by tej klamki nie było. No nie ?
Więc myślę, że jednak szkody się tworzą i to większe w skrzyni niż w silniku.
Więc myślę, że jednak szkody się tworzą i to większe w skrzyni niż w silniku.
- zbyl
- pisarz
- Imię: Zbyszek
- województwo: świętokrzyskie
Skrzynia jest do tego przystosowana do zmian biegow bez sprzegla a czy uzyjesz sprzegla czy nie to i tak na siebie przyjmie sprzeglo bez wzgledu czy rozlaczysz naped czy nie.
Pozatym zrob kiedys eksperymet i wscisnij sprzeglo i zaczekaj dluzej niz 30 sekund i wtedy wlacz bieg jak wszystkie tryby powinny sie prawie zatrzymac wtedy bedziesz miec piekny halas. Jak znajde na ten temat artykul to pokaze ;P
zbyl
Pozatym zrob kiedys eksperymet i wscisnij sprzeglo i zaczekaj dluzej niz 30 sekund i wtedy wlacz bieg jak wszystkie tryby powinny sie prawie zatrzymac wtedy bedziesz miec piekny halas. Jak znajde na ten temat artykul to pokaze ;P
zbyl
- Little Sister
- klepacz
- Kontakt:
-
- klepacz
- Kontakt:
- Little Sister
- klepacz
- Kontakt: