MadziX dziękuje
W zasadzie to w pospiechu i nieuważnie czytałem temat, może dlatego uznałem ze jest bałagan, sorka
SOWA pisze:Piotrek B. pisze:Współczynnik tarcia może się zmieniac wraz ze zmieniającymi się warunkami (temperatura i podobne) I na te warunki wpływ ma własnie nasza kochana powierzchnia
Jaki wpływ na w/w warunki ma powierzchnia?
Przy większej powierzchni na której rozkładają się obciążenia np podczas hamowania wydzieli się mniej ciepła niż przy mniejszej powierzchni bardziej jednostkowo obciążonej... Będe u jednak polemizował sam ze soba pytając odrazu czy ten prawdziwie minimalny wpływ da się zauważyć i czy rozgrzanie opony będzie przy hamowaniu na tyle duże że osłabi przyczepność

Hmmm... Zakładając że rozpatrujemy sytuacje zblokowania kół to moze i tak.. Jest jednak jeszcze druga sprawa... Może ktoś już o tym pisał? Więc tak.. Żeby tu za bardzo nie zaciemniać swoją nie do kńca ugruntowaną wiedzą na ten temat poszperalem w necie i oto jest cytat:
"Inna kwestia to wytrzymałość struktury gumy przy większym (wąskie opony) i mniejszym (szerokie opony) obciążeniu. W skali atomowej tarcie modeluje się nierównościami powierzchni i ich zachodzeniem na siebie (podobnie jak mikroskopijne zębatki). Dopóki nie dochodzimy do granic wytrzymałości struktury, wszystko jest ok. Jednak później, takie elementarne ząbki pod dużym naciskiem mogą się łatwiej ugiąć lub zniszczyć niż pod małym. Będzie to moment przejścia pojazdu w poślizg."
Właśnie tu mamy plusy szerokiej opony.. Te mikro-ząbki nie są tak bardzo obciążone dzięki czemu nie ulegają zniszczeniu i nadal utrzymują przyczepność..
Przyznam szczerze że temat zawsze mnie ciekawił i mam tu jeszcze caaałe mnóstwo różnych wątpliwości.. Ale działajac na zasadzie popularnego "chłopskiego rozumu" - wystarczy założyć w aucie szersze opony a spalanie paliwa wzrasta. Opory powietrza wzrastają przecież minimalnie, opory toczne na łożyskach pozostają bez zmian , pozostają więc opory toczenia... Tu dochodze do wniosku że jednak przyczepnosć rośnie.. A może ten ostatni wniosek jest błędny? Może opory toczenia rosną ale nie przekłada się to na wzrost przyczepności tylko np energia zamieniana jet w ciepło..
Zaczyna mnie to coraz bardziej intrygować, dlatego pozwole sobie troszke poczytać gdzie trzeba i za jakiś czas bede wreszcie wiedział
Ejjj, dlaczego tu jeszcze Morsa nie ma
[ Dodano: 2008-01-31, 23:21 ]
odnośnie drugiego posta za chwilke napisze:)