Uzwojenie alternatora
- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Re: Uzwojenie alternatora
OK, wyszło coś takiego. W '01 udało się przywrócić wszystko do ideału. Napięcie ładowania idealne 14,4, regler jest letni, napięcia na altku pod obciążeniem w granicach 12V. Winien był jeden konektor w kostce regler-altek który się rozluźnił i się grzało.
W '00 padł regulator dlatego dostał od SVki, ładowanie jest ale się grzeje więc podłożyłem mu jakiś radiator. Napięcia na altku koło 11V.
Przedlifta jeszcze nie grzebałem ale dam znać co i jak
W '00 padł regulator dlatego dostał od SVki, ładowanie jest ale się grzeje więc podłożyłem mu jakiś radiator. Napięcia na altku koło 11V.
Przedlifta jeszcze nie grzebałem ale dam znać co i jak
- SoH
- zadomowiony
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
Panowie, spotkało i mnie. Na 95% alternator padł w moim nowym nabytku.
Trochę ból, bo ledwo 3tys km przejechane a tu taka poważna awaria. No i częściowo majówkę mi skopał.
Tak czy siak, w związku z powyższym, takie pytanie. Czy uzwojenia alternatora w każdym VTEC'u są takie same?
Drugie pytanie: Jak oceniacie poniższe uzwojenie?
http://allegro.pl/uzwojenie-alternator- ... 70484.html
Chciałbym mieć pogląd, bo nie wiem czy w prezentowanym uzwojeniu kolor wskazuje raczej na mocne zużycie, czy może taki właśnie kolor to norma? Poza tym, czemu te uzwojenia nie są równomiernie przebarwione?
I jeszcze trzecie na dokładkę. W kwestii regulatorów, widzę że jest sporo opcji na zamienniki/przekładanie z innych moto. Jak jest w przypadku uzwojeń alternatora? Można coś zakombinować z uzwojeniem od innego moto, czy musi być koniecznie do VTEC'a? Niestety z maszyn elektrycznych i ogólnie elektryki/elektroniki straszna noga ze mnie
Trochę ból, bo ledwo 3tys km przejechane a tu taka poważna awaria. No i częściowo majówkę mi skopał.
Tak czy siak, w związku z powyższym, takie pytanie. Czy uzwojenia alternatora w każdym VTEC'u są takie same?
Chciałbym mieć pogląd, bo nie wiem czy w prezentowanym uzwojeniu kolor wskazuje raczej na mocne zużycie, czy może taki właśnie kolor to norma? Poza tym, czemu te uzwojenia nie są równomiernie przebarwione?
I jeszcze trzecie na dokładkę. W kwestii regulatorów, widzę że jest sporo opcji na zamienniki/przekładanie z innych moto. Jak jest w przypadku uzwojeń alternatora? Można coś zakombinować z uzwojeniem od innego moto, czy musi być koniecznie do VTEC'a? Niestety z maszyn elektrycznych i ogólnie elektryki/elektroniki straszna noga ze mnie

VFR800 V-TEC ABS, rok 2006
FJR1300, rok 2006
FJR1300, rok 2006
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
co do altka rozmiar i moc muszą pasować, a z tym będzie problem jeśli chodzi o inne moto.
Poszukaj gościa na allegro z okolicy jastrzębia zdrój - gywer_24 czy jakos tak, on daje rok gwarancji a stary weźmie w rozliczeniu i tez zapłacisz 160 za to. Ale szukaj używkę, nie przewijany. Żaden nie będzie całkiem jasny, to stoi w miejscu, dlatego ciemnieje nie równo. Topi się zazwyczaj izolacja na splocie przewodów wychodzących z cewek w wiązkę, to widać od razu.
Czemu twierdzisz że altek poszedł? Jakie napięcia na fazach?
Poszukaj gościa na allegro z okolicy jastrzębia zdrój - gywer_24 czy jakos tak, on daje rok gwarancji a stary weźmie w rozliczeniu i tez zapłacisz 160 za to. Ale szukaj używkę, nie przewijany. Żaden nie będzie całkiem jasny, to stoi w miejscu, dlatego ciemnieje nie równo. Topi się zazwyczaj izolacja na splocie przewodów wychodzących z cewek w wiązkę, to widać od razu.
Czemu twierdzisz że altek poszedł? Jakie napięcia na fazach?
- Fakir
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: wielkopolskie
Do vtec'ów były dwa rodzaje uzwojeń alternatora i nie pasują zamiennie, pewnie trzeba zmienić koło magnesowe i dekiel.SoH pisze:Panowie, spotkało i mnie. Na 95% alternator padł w moim nowym nabytku.
Pomierzyłeś prądy z alternatora?
jeśli nie jest tak jak być powinno, to polecam przewinięcie/przezwojowanie alternatora, poczytaj parę stron wstecz, pisałem o tym.
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
no ja właśnie nie polecam przewijania, niejeden już tu pisał ile razy biegał za poprawkami, sam osobiście znam takie przypadki np. w 1000rr, gdzie również przewijanie dało radę przez 3dni.
- SoH
- zadomowiony
Z tego co mówił mi lokalny elektromechanik z pod Nysy, to napięcie na fazach jest żadne (nie byłem przy pomiarze). Obstawiam altek oraz liczę się również z tym, że regulator do wymiany. W sobotę dopiero będę ściągał moto do siebie, to się dokładnie okaże co i jak.emil pisze:(...)Czemu twierdzisz że altek poszedł? Jakie napięcia na fazach?
Rozumiem, że zmiana była w momencie liftu? Od 2006 rocznika?Fakir pisze: Do vtec'ów były dwa rodzaje uzwojeń alternatora
FJR1300, rok 2006
FJR1300, rok 2006
- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Co znaczy żadne? Zero? Konkretne wartości nas interesują.SoH pisze:to napięcie na fazach jest żadne
- SoH
- zadomowiony
ZeroArnold pisze:Co znaczy żadne? Zero? Konkretne wartości nas interesują.SoH pisze:to napięcie na fazach jest żadne
FJR1300, rok 2006
FJR1300, rok 2006
- Sebter
- pisarz
- województwo: warmińsko-mazurskie
Chyba raczej mało prawdopodobne ...SoH pisze:ZeroArnold pisze:Co znaczy żadne? Zero? Konkretne wartości nas interesują.SoH pisze:to napięcie na fazach jest żadne
- Fakir
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: wielkopolskie
nie jestem pewien co do roczników, ale z tego co pamiętam to różnice były w rocznikach 02-05 oraz 06+SoH pisze: Rozumiem, że zmiana była w momencie liftu? Od 2006 rocznika?
Napięcie na alternatorze mierzymy podczas pracy silnika, na odpiętej wtyczce od regulatora, prąd oczywiście przemienny, uważaj na przewody bo może popieścić
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- SoH
- zadomowiony
No cóż, pamięć już nie ta, może coś pomyliłem? W przyszłym tygodniu Michał Szrama będzie patrzył co jest nie tak. Liczę tylko na to, że instalacja nie jest nigdzie popalona. Jak trzeba będzie zmienić altek+regulator, to się zmieni i już.Sebter pisze:Chyba raczej mało prawdopodobne ...SoH pisze:Zero
FJR1300, rok 2006
FJR1300, rok 2006