Rumunia - Transalpina i Transfogaraska
- Bury
- klepacz
- Imię: Andrzej
- województwo: pomorskie
Re: Rumunia - Transalpina i Transfogaraska
Zaper,pamietaj przy zakupie namiot,spiwor,materac,gazowka menaszki ręczniki zeby patrzec na wage i wielkosc po złozeniu bo to wazne na moto.ja materace samopompujące sobie na aukcji CZD wygrałem i robią robote
a reszte w Dekathlonie

VFR800 RC46 98r była
CBR1100XX Super Blackbird
Darkness Black Metallic
Darkness Black Metallic
-
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: małopolskie
Bury łatwiej będzie jak ktoś napisze: namiot kup ten mam 3 lata i jest ok nie przemaka i jest lekki, butle tą bo jest... Gdzieś był post Petera co zabrać musze poszukać.
-
- zadomowiony
- Imię: Damian
- województwo: mazowieckie
Siemka, widzę że fajna wyprawa się klaruję
Zaper, tak jak rozmawialiśmy telefonicznie, aby dogadać trasę i dzienne przeloty i wszystko będzie git, tu masz link:
viewtopic.php?f=7&t=16302&view=unread#unread
Teraz nie podejmę decyzji ale jest szansa że mógłbym do Was dołączyć.
pozdro.

Zaper, tak jak rozmawialiśmy telefonicznie, aby dogadać trasę i dzienne przeloty i wszystko będzie git, tu masz link:
viewtopic.php?f=7&t=16302&view=unread#unread
Teraz nie podejmę decyzji ale jest szansa że mógłbym do Was dołączyć.
pozdro.
- Bury
- klepacz
- Imię: Andrzej
- województwo: pomorskie
wiem ze łatwiej ale myślisz ze pamiętam? Namiot to sam kupiłem za mały heh wiec będę szukał większy. Kupiłem 2 osobowy a ciuchy.kufry coś tam? Miejsca brak.jjak będę w pl to dam znać co kupiłem gdzie i za ileZaper pisze:Bury łatwiej będzie jak ktoś napisze: namiot kup ten mam 3 lata i jest ok nie przemaka i jest lekki, butle tą bo jest... Gdzieś był post Petera co zabrać musze poszukać.
VFR800 RC46 98r była
Darkness Black Metallic
Darkness Black Metallic
- thrillco
- pisarz
- Imię: Grzegorz
- Kontakt:
dzienne przeloty będą do ustalenia
trasę transfogarską myśle pokonąc dopiero w 2-3 dzień naszej podróży.
namiot i butlę gazową posiadam

trasę transfogarską myśle pokonąc dopiero w 2-3 dzień naszej podróży.
namiot i butlę gazową posiadam

- Fankas
- pisarz
- Imię: Fankas
- województwo: śląskie
jezeli daloby sie przesunac wyjazd z poludnia polski na niedziele 12.07 to z wileka checia dopisalibysmy sie z mloda do listy
powrot najpozniej 26.07(ale mysle ze wiekszosc ma takie ograniczenie)

Like a true nature's child
We were born, born to be wild
We can climb so high
I never wanna die
Born to be wild
We can climb so high
I never wanna die
Born to be wild
- lama
- zadomowiony
- Imię: Łukasz
- województwo: zachodniopomorskie
Ze swojej strony mogę tylko powiedzieć, że w 2013 podczas wizyty w Rumunii w sumie jak i całej drodze do (Czechy, Słowacja, Węgry, ) nie rozłożyłem namiotu ani razu, a tak się z nim męczyłem całą drogę i żeby go zapakować, po powrocie w domu plułem sobie w brodę, że go wziąłem. Noclegi podczas trasy braliśmy z żoną głównie w hostelach przy drodze, pamiętam że za jeden dzień w bardziej niż dobrych warunkach (podwójne łóżko
etc) płaciliśmy nie całe 25 euro za dwie osoby i to był najdroższy nocleg, jednak po całym dniu drogi fajnie jest się wykąpać i położyć w wygodnym łóżku
Co do Bukaresztu, to jak ktoś wspominał nie ma tam co oglądać, korki straszne brud, smród i ubóstwo, wjechałem zrobiłem parę kilometrów i wyjechałem, jak ktoś będzie objeżdżał Bukareszt obowiązkowo północną obwodnicą. Południowa jest w opłakanym stanie tz znaczy była ale podejrzewam że nie budują dróg szybciej niż my
.
Nad morzem byłem w Miejscowości Euforie Sud. Nocleg znalazłem przypadkiem robiąc zakupy w warzywniaku
Wynająłem pokój w powiedzmy "hacjendzie" wielorodzinnej na 3 dni jak dobrze pamiętam i szczerze nie było drogo. Ludzie bardzo mili, ceny dla nas przystępne.
Co do Transalpiny na moje oko 3/4 już w asfalcie, był tylko jeden dość stromy odcinek gdzie musiałem prosić żonę żeby zrobiła sobie spacer

Co do Bukaresztu, to jak ktoś wspominał nie ma tam co oglądać, korki straszne brud, smród i ubóstwo, wjechałem zrobiłem parę kilometrów i wyjechałem, jak ktoś będzie objeżdżał Bukareszt obowiązkowo północną obwodnicą. Południowa jest w opłakanym stanie tz znaczy była ale podejrzewam że nie budują dróg szybciej niż my

Nad morzem byłem w Miejscowości Euforie Sud. Nocleg znalazłem przypadkiem robiąc zakupy w warzywniaku

Co do Transalpiny na moje oko 3/4 już w asfalcie, był tylko jeden dość stromy odcinek gdzie musiałem prosić żonę żeby zrobiła sobie spacer

CB 500 - > CB 900 - > VFR 800 Vtec
moje zabaweczki
moje zabaweczki

- tomcatek
- zadomowiony
- Imię: Tomek
Na południowej widziałem TIRa skręcającego w jakąś posesję w lewo. Koleiny na tyle zacne, że mu się prawie naczepa przewróciła jak koła z nich wyjeżdżałylama pisze: jak ktoś będzie objeżdżał Bukareszt obowiązkowo północną obwodnicą. Południowa jest w opłakanym stanie tz znaczy była ale podejrzewam że nie budują dróg szybciej niż my.

Boże chroń mnie przed przyjaciółmi, przed wrogami obronię się sam
-
- klepacz
Też rozmawiałem z kolegą o noclegach, powiedział że namiot brać to jest bez sensu bo noclegi są od 20zł w górę za osobę, średnio około 30zł a prysznic, łóżko i wygoda są na pewno warte tej ceny, nie wspominając już o pełnym bezpieczeństwie. Co sądzicie o tym spaniu ?
-
- klepacz
- Imię: Adam
- Kontakt:
Zjechałem te traski jakos tak chyba dwa lata temu, ale mam ochotę na powrót , bo rzeczywiscie świetne są, wiec bedę obserwował temat
. Co do spania - byliśmy bez namiotów. Z noclegami faktycznie problemów nie było.

- lama
- zadomowiony
- Imię: Łukasz
- województwo: zachodniopomorskie
Nie chciałem o tym pisać bo nie wiedziałem czy to jeszcze aktualnetomcatek pisze:Na południowej widziałem TIRa skręcającego w jakąś posesję w lewo. Koleiny na tyle zacne, że mu się prawie naczepa przewróciła jak koła z nich wyjeżdżałylama pisze: jak ktoś będzie objeżdżał Bukareszt obowiązkowo północną obwodnicą. Południowa jest w opłakanym stanie tz znaczy była ale podejrzewam że nie budują dróg szybciej niż my.

Generalnie w tym roku w lipcu planuję dojechać do Aten i gdyby nie kusiła mnie Czarnogóra i Albania pewnie jechał bym ponownie przez Rumunię. Bardzo mi się tam podobało.
CB 500 - > CB 900 - > VFR 800 Vtec
moje zabaweczki
moje zabaweczki

-
- klepacz
Korzystając z uroków braku zdrowia przeglądam internet co i gdzie można zobaczyć, więc:
1. Trasy transalpina i transfogaraska
2. Jak do Vama Veche to kawałek dalej (60km) Przylądek Kalkira: https://www.google.pl/maps/place/Kaliak ... ee02ead0a8
3. Wesoły cemntarz ponoć warto być w Niedzielę koło południa, ludzie zbierają się na msze w regionalnych strojach- Sapanta i jeszcze informacja ( Kiedy będziecie wyjeżdżać z Wesołego Cmentarza skręćcie na głównej drodze w prawo – po przejechaniu jakichś 2 kilometrów skręćcie w lewo do monastyru Sapanta-Peri, który rzekomo jest najwyższym drewnianym kościołem na świecie – wieża ma aż 78 metrów wysokości.)
4. Dolina Izy - Ieud, Bogdan Voda i Barsana
5. Zamek drakuli - i pytanie czy oglądamy podróbę w Bran czy prawdziwy około 20 km na północ od miejscowości Curtea de Arges - ja jestem za prawdziwym zwłaszcza że wygląda tak: http://obiezyswiat.org/index.php?gallery=15224
6. kopalnia soli w Turdzie
7. jaskinia Vadu Crisului - tu różnie z dostępem więc to jest opcja
8. Konstanca - zwiedzanie miasteczka
9. wąwóz Bicaz
10. wulkany błotne koło Buzau
co jeszcze warto dodać ?
1. Trasy transalpina i transfogaraska
2. Jak do Vama Veche to kawałek dalej (60km) Przylądek Kalkira: https://www.google.pl/maps/place/Kaliak ... ee02ead0a8
3. Wesoły cemntarz ponoć warto być w Niedzielę koło południa, ludzie zbierają się na msze w regionalnych strojach- Sapanta i jeszcze informacja ( Kiedy będziecie wyjeżdżać z Wesołego Cmentarza skręćcie na głównej drodze w prawo – po przejechaniu jakichś 2 kilometrów skręćcie w lewo do monastyru Sapanta-Peri, który rzekomo jest najwyższym drewnianym kościołem na świecie – wieża ma aż 78 metrów wysokości.)
4. Dolina Izy - Ieud, Bogdan Voda i Barsana
5. Zamek drakuli - i pytanie czy oglądamy podróbę w Bran czy prawdziwy około 20 km na północ od miejscowości Curtea de Arges - ja jestem za prawdziwym zwłaszcza że wygląda tak: http://obiezyswiat.org/index.php?gallery=15224
6. kopalnia soli w Turdzie
7. jaskinia Vadu Crisului - tu różnie z dostępem więc to jest opcja
8. Konstanca - zwiedzanie miasteczka
9. wąwóz Bicaz
10. wulkany błotne koło Buzau
co jeszcze warto dodać ?
- Fankas
- pisarz
panowie, na kiedy planujecie ostatecznie wyjazd, bo oczywiscie sie musialo zesrac...
We can climb so high
I never wanna die
Born to be wild
We can climb so high
I never wanna die
Born to be wild
- mozek
- pisarz
- Imię: Ksystof
my 11 Lipca 

- Fankas
- pisarz
bo mi wypadl 1 weekend z urlopu i sie zastawiam co dalej... najwyzej trzeba bedzie wracac samemu 2 dni wczesniej
We can climb so high
I never wanna die
Born to be wild
We can climb so high
I never wanna die
Born to be wild