znowu regulator napięcia :/

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Awatar użytkownika
Samson1983
pisarz
pisarz
Imię: Sławek
województwo: podkarpackie

Re: znowu regulator napięcia :/

Post autor: Samson1983 » czw 05 mar 2015, 08:26

Ok z racji że u mnie z wiedzą elektryczną i elektroniczną jest jak jest...
Więc pytania o dobrze wykonany przyłącz do w/w kabli zielone, czerwone nie istotne :P
Dobrze wykonany przyłącz, Szatan poruszył temat szybko złączek do kabli na zacisk - co do mnie jakoś nie dociera (pewnie zresztą nie słusznie).
Wiec pozostaje porządnie i z jajem "owy przyłącz po lutować" lutownicą ?? czy używacie jakiś innych metod??
Z chęcią się dowiem bo zapewne jestem daleko za murzynami :evil: i nadal używam tradycyjnie lutownicy :P
Oczywiście ów wiedza będzie już dla potomnych.
..."kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej" Ryszard Riedel
...Is there anything?? that love you so much, you'd protect it, no matter the cost or the damage it did to you?

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » czw 05 mar 2015, 16:01

dokładnie, oryginalnego kabla się nie przecina, tylko odizolowuje na długości powiedzmy 1cm, potem cynuje. Na to nawija się dołączany przewód i całość znowu zalewa cyną. Takie połączenie nie powinno puścić, lut musi być błyszczący. Oczywiście na całość izolacja.

Awatar użytkownika
Samson1983
pisarz
pisarz

Post autor: Samson1983 » czw 05 mar 2015, 18:03

No i podziękował Emilu, czyli z moją wiedzą jeszcze nie jest tak tragicznie :P
..."kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej" Ryszard Riedel
...Is there anything?? that love you so much, you'd protect it, no matter the cost or the damage it did to you?

Awatar użytkownika
Samson1983
pisarz
pisarz

Post autor: Samson1983 » pn 09 mar 2015, 18:47

Witam dobra dzisiaj powoli zabrałem się za robotę, rozebrałem dupsko Fistaszka żeby mieć dostęp do regulatora i kabli. Postaram się w skrócie:
- ładowanie na wolnych obrotach na światłach mam 14,1V
- ale i tu klops przy obrotach użytkowych 4,5,6 tys i wyżej ledwo 13,2V
Oczywiście plan działania po lekturze forumowej mam:
- czyli czyszczenie kostek
- podciągnięcie dodatkowych kabli z regulatora bez pośrednio na akumulator ( czyli na klemę plusową i minusową)
Pytanie czy można zrobić coś więcej? sprawdzić?
Bo taki spadek ładowania to chyba raczej normalny nie jest :disagree
Czy może alternator się kończy?

Awatar użytkownika
Zając
klepacz
klepacz
Imię: Dariusz
województwo: lubelskie

Post autor: Zając » wt 10 mar 2015, 06:45

Może trzeba by było przeczyścić kostkę na przewodach z alternatora do regla, ja np zdemontowałem kostkę i wszystko wziąłem na lut, plus taki, że nic mi sie nie grzeje i nie ma dużych spadków ładowania.
LWL 74HN

Awatar użytkownika
Samson1983
pisarz
pisarz

Post autor: Samson1983 » pt 13 mar 2015, 19:56

Cóż temat ładowania ogarnięty z pełnym sukcesem :mrgreen: FIstaszek zadowolony :mrgreen:
Wyczyściłem kostki, najpierw środek do czyszczenia styków, później papierek ścierny i jazda. Jest trochę roboty i zabawy ale warto.
Ładowanie już podskoczyło - na wolnych obrotach jest nadal 14,1 V ale na roboczych już 13,5V
Więc robimy nadal.
Wlutowałem się w kable od regulatora. Czyli zielony przewód i podpinamy do minusa, oraz czerwono biały i podpinamy do plusa na akumulatorze.
Pomiary na włączonych światłach:
- ładowanie na wolnych obrotach wzrosło do 14,3V
- ładowanie na obrotach roboczych 14 - 14,1V
Więc pełen sukces :mrgreen:
Z racji że regulator miałem na wierzchu, wsadziłem "izolacje" w postaci maty termoizolacyjnej (stosowanej m.in. przy kolektorach w motocyklach) między regulator a ramę, żeby nie grzał się od ramy dodatkowo.
Pozdrawiam :bye

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » pt 13 mar 2015, 22:28

Samson1983 pisze:Z racji że regulator miałem na wierzchu, wsadziłem "izolacje" w postaci maty termoizolacyjnej (stosowanej m.in. przy kolektorach w motocyklach) między regulator a ramę, żeby nie grzał się od ramy dodatkowo.
ja tego za bardzo nie rozumiem, on ma też oddawać ciepło, więc może niekoniecznie ta izolacja mu pomaga?

Awatar użytkownika
Samson1983
pisarz
pisarz

Post autor: Samson1983 » sob 14 mar 2015, 05:19

emil cóż ręki nie dam sobie uciąć za to rozwiązanie.Choć rama w upalne dni grzeje się nie miłosiernie, zresztą nie tylko rama :P
Ale czytając forum natknąłem się na wpis forumowicza który był na tyle rzetelny że mierzył temp pracy regulatora:
- regulator luzem nie przykręcony do ramy 25 C
- regulator przykręcony do ramy temp skoczyła od razu do 50 C bodajże
Nie mniej jestem oczywiście ciekaw waszego zdania co myślicie o tej termoizolacji od ramy, bo ogon mam tylko połapany na śrubkach, więc chwila moment i można zdemontować izolacje.

ODPOWIEDZ