[rc46] Nie odpala, kontrolki gasną

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Awatar użytkownika
Vermilion
klepacz
klepacz
Imię: Adam
województwo: wielkopolskie

Re: [rc46] Nie odpala, kontrolki gasną

Post autor: Vermilion » wt 10 cze 2014, 20:07

Mało który nowszy niż 90' rok motocykl może pracować bez akumulatora :) Tak samo z samochodem.

Na moje: Akumulator podaje prąd stały, alternator wytwarza prąd przemienny i następnie jest prostowany w drodze do akumulatora, a bez niego prąd nie trafia do podzespołów. Dla ECU np. podanie prądu przemiennego mogłoby być śmiertelne.
Honda NSR 125 JC22A > Honda CB 500 > Honda VFR 750 RC36I > Yamaha TDM 850 4TX > Honda VFR 800Fi 99' SF > Honda VFR 800Fi 98' !!
SPEED UP - CENTRUM MOTOCYKLISTY
https://www.facebook.com/SpeedUP.Pila

Martini_man
Imię: Marcin
województwo: wielkopolskie

Re: [rc46] Nie odpala, kontrolki gasną

Post autor: Martini_man » sob 14 cze 2014, 10:53

Martini_man pisze:Mam dokładnie taki sam problem z tym ze zrobiłem szybki test, na chodzącym silniku zdjąłem klemę z akumulatora i silnik zgasł. No i zgłupiałem. Brak ładowania ? Skończył się akumulator ? Padł regulator napięcia ? Oddam chyba do jakiegoś elektryka, bo w tych tematach to jestem kompletnym lamerem.
Zagadka rozwiązana. Oddałem moto do fachowca i to co zobaczyłem po zdemontowaniu osłon wprowadziło mnie w zdumienie. Zjarała się cała instalacja na odcinku od alternatora do regulatora napięcia, włącznie z regulatorem. Widok na prawdę nieciekawy. Na szczęście regler zjarał się tak, że nie przepuszczał napięcia dalej i dzięki temu ocalała pozostała część instalacji. Jak to możliwe, nie mam pojęcia. Czeka mnie teraz spory wydatek.

ODPOWIEDZ