Basen Ogrodowy

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
tomaszn750
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Tomek
województwo: śląskie

Basen Ogrodowy

Post autor: tomaszn750 » pt 03 maja 2013, 20:27

Witam serdecznie
wiem temat bardziej nadaje się na jakieś forum ogrodnicze albo budowlane- ale jak mamy OFF- TOPICa .....
W zeszłym roku zakupiliśmy basen ze stelażem fi 305 cm i h=80 cm. Bardzo fajna sprawa na gorące dni i wieczorne imprezy- ale nie w tym rzecz.

Po rozłożeniu i napełnieniu wodą (prawie 5000l) basen na trawniku zaczyna się wyginać i przechylać, nóżki nawet po podłożeniu zapadają się w ziemi.

i tu moje pytanie: czy ktoś się już borykał z takim problemem? może ktoś robił jakiś podest, wylewał płytę betonową....sam nie wiem co zrobić

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sprinter
bywalec
bywalec
Imię: Damian

Re: Basen Ogrodowy

Post autor: Sprinter » sob 04 maja 2013, 10:49

ja kładłem gościowi pod basen (trochę większy jak Twój) kostkę brukową. Było Ok. Ewentualnie możesz zmontować na szybko jakiś podest z płyt,płytek itp

Awatar użytkownika
radomki
teksciarz
teksciarz
Imię: Krystian
województwo: dolnośląskie

Post autor: radomki » sob 04 maja 2013, 20:02

mój braciszek zrobił mieszankę piasku z cementem ,którą wysypał i ubił . Po pokropieniu wodą idealnie związało i jest git. Można też wyłożyć kostką ,albo podestami drewnianymi

Awatar użytkownika
C_L_K
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Rafał
województwo: mazowieckie

Post autor: C_L_K » sob 04 maja 2013, 22:36

A ja polecam pod basen ułożyć podłogę ze styropianu (twardy, taki jak pod posadzki min. EPS100) 10 cm. Na to plandeka z castoramy (taka z zarobionymi oczkami co 50 cm). Przez te oczka można ją przyszpilić do ziemi szpilkami z drutu (takie jak do namiotu). Dzięki niej ochronimy styropian. Pod nóżki położyć kawałki np. płyty OSB 18-22 mm albo sklejki 15 mm (kwadraty 30x30cm).
Nóżki się nie będą zapadać i woda nie będzie tak szybko w nocy się wychładzać. Opatentowane już od kilku sezonów... ;-)

Awatar użytkownika
radomki
teksciarz
teksciarz
Imię: Krystian
województwo: dolnośląskie

Post autor: radomki » ndz 05 maja 2013, 11:00

C_L_K pisze:A ja polecam pod basen ułożyć podłogę ze styropianu (twardy, taki jak pod posadzki min. EPS100) 10 cm. Na to plandeka z castoramy (taka z zarobionymi oczkami co 50 cm). Przez te oczka można ją przyszpilić do ziemi szpilkami z drutu (takie jak do namiotu). Dzięki niej ochronimy styropian. Pod nóżki położyć kawałki np. płyty OSB 18-22 mm albo sklejki 15 mm (kwadraty 30x30cm).
Nóżki się nie będą zapadać i woda nie będzie tak szybko w nocy się wychładzać. Opatentowane już od kilku sezonów... ;-)
a zapomniałem, mój sąsiad ma podobnie i się sprawdza

Awatar użytkownika
tomaszn750
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: tomaszn750 » ndz 05 maja 2013, 22:17

a robił ktoś z was tylko podsypkę z piasku???myślałem wybrać ziemi ok 20 cm, wypoziomować i zasypać dobrym jakościowo piachem

Awatar użytkownika
Sprinter
bywalec
bywalec
Imię: Damian

Post autor: Sprinter » wt 07 maja 2013, 19:31

hmm nie widzę zbytnio sensu ziemi zastąpić piachem? jaki to by miało cel? może nic nie robić tylko pod nóżki podstawić płytki betonowe aby się nie zapadały? Pomysł z twardym styropianem też jest OK ( na to folia/gumolit/plandeka).

Awatar użytkownika
tomaszn750
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: tomaszn750 » wt 07 maja 2013, 22:33

w zeszyłym roku jak stał na ziemi to po paru dniach na dnie basenu były mocno wyczuwalne ostre kamienie, ciężar wody zrobił swoje

ODPOWIEDZ