Basen Ogrodowy
- tomaszn750
- zadomowiony
- Imię: Tomek
- województwo: śląskie
Basen Ogrodowy
Witam serdecznie
wiem temat bardziej nadaje się na jakieś forum ogrodnicze albo budowlane- ale jak mamy OFF- TOPICa .....
W zeszłym roku zakupiliśmy basen ze stelażem fi 305 cm i h=80 cm. Bardzo fajna sprawa na gorące dni i wieczorne imprezy- ale nie w tym rzecz.
Po rozłożeniu i napełnieniu wodą (prawie 5000l) basen na trawniku zaczyna się wyginać i przechylać, nóżki nawet po podłożeniu zapadają się w ziemi.
i tu moje pytanie: czy ktoś się już borykał z takim problemem? może ktoś robił jakiś podest, wylewał płytę betonową....sam nie wiem co zrobić
pozdrawiam
wiem temat bardziej nadaje się na jakieś forum ogrodnicze albo budowlane- ale jak mamy OFF- TOPICa .....
W zeszłym roku zakupiliśmy basen ze stelażem fi 305 cm i h=80 cm. Bardzo fajna sprawa na gorące dni i wieczorne imprezy- ale nie w tym rzecz.
Po rozłożeniu i napełnieniu wodą (prawie 5000l) basen na trawniku zaczyna się wyginać i przechylać, nóżki nawet po podłożeniu zapadają się w ziemi.
i tu moje pytanie: czy ktoś się już borykał z takim problemem? może ktoś robił jakiś podest, wylewał płytę betonową....sam nie wiem co zrobić
pozdrawiam
- Sprinter
- bywalec
- Imię: Damian
Re: Basen Ogrodowy
ja kładłem gościowi pod basen (trochę większy jak Twój) kostkę brukową. Było Ok. Ewentualnie możesz zmontować na szybko jakiś podest z płyt,płytek itp
- radomki
- teksciarz
- Imię: Krystian
- województwo: dolnośląskie
mój braciszek zrobił mieszankę piasku z cementem ,którą wysypał i ubił . Po pokropieniu wodą idealnie związało i jest git. Można też wyłożyć kostką ,albo podestami drewnianymi
- C_L_K
- ostry klepacz
- Imię: Rafał
- województwo: mazowieckie
A ja polecam pod basen ułożyć podłogę ze styropianu (twardy, taki jak pod posadzki min. EPS100) 10 cm. Na to plandeka z castoramy (taka z zarobionymi oczkami co 50 cm). Przez te oczka można ją przyszpilić do ziemi szpilkami z drutu (takie jak do namiotu). Dzięki niej ochronimy styropian. Pod nóżki położyć kawałki np. płyty OSB 18-22 mm albo sklejki 15 mm (kwadraty 30x30cm).
Nóżki się nie będą zapadać i woda nie będzie tak szybko w nocy się wychładzać. Opatentowane już od kilku sezonów...
Nóżki się nie będą zapadać i woda nie będzie tak szybko w nocy się wychładzać. Opatentowane już od kilku sezonów...

- radomki
- teksciarz
- Imię: Krystian
- województwo: dolnośląskie
a zapomniałem, mój sąsiad ma podobnie i się sprawdzaC_L_K pisze:A ja polecam pod basen ułożyć podłogę ze styropianu (twardy, taki jak pod posadzki min. EPS100) 10 cm. Na to plandeka z castoramy (taka z zarobionymi oczkami co 50 cm). Przez te oczka można ją przyszpilić do ziemi szpilkami z drutu (takie jak do namiotu). Dzięki niej ochronimy styropian. Pod nóżki położyć kawałki np. płyty OSB 18-22 mm albo sklejki 15 mm (kwadraty 30x30cm).
- tomaszn750
- zadomowiony
a robił ktoś z was tylko podsypkę z piasku???myślałem wybrać ziemi ok 20 cm, wypoziomować i zasypać dobrym jakościowo piachem
- Sprinter
- bywalec
- Imię: Damian
hmm nie widzę zbytnio sensu ziemi zastąpić piachem? jaki to by miało cel? może nic nie robić tylko pod nóżki podstawić płytki betonowe aby się nie zapadały? Pomysł z twardym styropianem też jest OK ( na to folia/gumolit/plandeka).
- tomaszn750
- zadomowiony
w zeszyłym roku jak stał na ziemi to po paru dniach na dnie basenu były mocno wyczuwalne ostre kamienie, ciężar wody zrobił swoje