gasnąca sprawa
- tezet_tc
- Imię: Piotr
- województwo: łódzkie
gasnąca sprawa
Witam. Mam pewien problem z moja Hania. Podczas uzytkowania zdarza jej sie sgasnac. a dzieje się to mniej więcej tak:
jadę predkoscia 100,hamujac silnikiem zblizam sie do skrzyzowania ze swiatlami. tuż przed zatrzymaniem naciskam sprzęglo i moto gasnie. odpalenie zajmuje kilka obrotow rozrusznika i wszystko wraca do normy. od jakis 2 dni sie cos takiego dzieje.
Sprawdzilem ladowanie : 14,2 V , Lampka FI nie wykrywa zadnych bledow ( FI miga w wolnych odstepach ponad 20 razy), wymienilem swiece i filtr powietrza, olej filtr oleju jakies 500km temu.
zastanawiam sie co jest przyczyna tego gasniecia, jako pierwsze pomyslalem o filtrze paliwa, i faktycznie byl za#@!%ny dosc ostro. a wiec przeczyscilem go i niestety problem nie zniknal.
Dodam tylko ze zamontowalem rowniez scotta, co nasuwa mi mysl odnosnie slabszego podcisnienia, ale w sumie to nie jestem tego pewien, moze ktos z Was mial podobny przypadek???
Czy to wina niewyregolowanch zaworow?

jadę predkoscia 100,hamujac silnikiem zblizam sie do skrzyzowania ze swiatlami. tuż przed zatrzymaniem naciskam sprzęglo i moto gasnie. odpalenie zajmuje kilka obrotow rozrusznika i wszystko wraca do normy. od jakis 2 dni sie cos takiego dzieje.
Sprawdzilem ladowanie : 14,2 V , Lampka FI nie wykrywa zadnych bledow ( FI miga w wolnych odstepach ponad 20 razy), wymienilem swiece i filtr powietrza, olej filtr oleju jakies 500km temu.
zastanawiam sie co jest przyczyna tego gasniecia, jako pierwsze pomyslalem o filtrze paliwa, i faktycznie byl za#@!%ny dosc ostro. a wiec przeczyscilem go i niestety problem nie zniknal.
Dodam tylko ze zamontowalem rowniez scotta, co nasuwa mi mysl odnosnie slabszego podcisnienia, ale w sumie to nie jestem tego pewien, moze ktos z Was mial podobny przypadek???
Czy to wina niewyregolowanch zaworow?
- tezet_tc
Re: gasnąca sprawa
Filtr paliwa czyscilem. wydaje sie jeszcze oryginalny.

- kiki
- ostry klepacz 
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
nie doczytałem o jaki filtr chodzi ale z drugiej strony jak stwierdziłeś że filtr paliwa jest brudny- on jest w zbiorniku a poza tym jest on cały metalowy. Czy masz jeszcze dodatkowy filtr paliwa?

- tezet_tc
no wlasnie nie mam... w srodku byl straszny syf. wydmuchalem z niego taka szaro brazowa maz. teraz juz jest czysty i drozny. wczesniej to juz ledwie przez niego lecialo paliwo. zastanawiam sie czy czasem nie przedostalo sie cos do wtryskow, ale z drugiej strony to filtr dzialal poprawnie, bo caly syf osadzal sie w srodku.

- tezet_tc
nalalem dzis pelny baczek i dodalem srodka STP do czyszczenia wtryskow. przejade ze 100 km i zobacze. moze sie poprawi ??

- 
				kiciol
- klepacz 
- Imię: Roman
- województwo: wielkopolskie
Miałem dokładnie to samo ale problem był ze zbyt niskimi obrotami na biegu jałowym. Na postoju było wszystko ok a czasem przy dojeżdżaniu do skrzyżowania i wciśnięciu sprzęgła silnik gasł. Wystarczyło nieco podkręcić i problem znikł.

- Arnold
- ostry klepacz 
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
A coś mi się kojarzy że Puzon miał taki przypadek. Może tu zajrzy, a jak nie to napisz do niego.

- tezet_tc
U mnie obroty sa na poziomiw 1500, wiec nawet za wysokie.., przejechalem sie wczoraj na autostradke i przeprostowalem ciutke rurekiciol pisze:Miałem dokładnie to samo ale problem był ze zbyt niskimi obrotami na biegu jałowym. Na postoju było wszystko ok a czasem przy dojeżdżaniu do skrzyżowania i wciśnięciu sprzęgła silnik gasł. Wystarczyło nieco podkręcić i problem znikł.
 wydaje mi sie ze co sie ostalo pozostalo juz przedmuchane. zobacze jak dzis podroz po miescie wypadnie, jesli nie zgasnie to bedzie git
 wydaje mi sie ze co sie ostalo pozostalo juz przedmuchane. zobacze jak dzis podroz po miescie wypadnie, jesli nie zgasnie to bedzie git- tezet_tc
Dzis jezdzilem po miescie i nie zgasl mi ani razu. chyba sie wszystko ulozylo. dzieki za pomoc Koledzy

- śliniak290
- klepacz 
- Imię: Wojciech
- województwo: mazowieckie
czasami podczas dojeżdżania do skrzyżowania i hamowaniu silnikiem a potem klamka sprzęgła - także miałem z tym problem , ale to była  wina z byt małej ilości paliwa w zbiorniku na rezerwie

Najpierw naucz śmiać się z siebie , a potem śmiej się z innych !!!
						- emil
- stary wyjadacz 
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
vtr tak ciągle gaśnie na przelotowych rurach, na seryjnych czasem się zdarzy, ale rzadko

- harylog
- zadomowiony 
- Imię: Tomek
- województwo: małopolskie
Nie zmienia to faktu, że jak miałeś gnojowice w filtrze paliwa, to może warto rozważyć jego wymianę a nie tylko przedmuchanie.tezet_tc pisze:Dzis jezdzilem po miescie i nie zgasl mi ani razu. chyba sie wszystko ulozylo. dzieki za pomoc Koledzy
Zerknij tutaj: viewtopic.php?f=51&t=14700&hilit=filtr+paliwa&start=90
bo dzięki dociekliwości forumowych kolegów, koszty zamiennika filtra w porównaniu do oryginału są sporo niższe.
pozdr.
[XJ600S '95] > [VFR RC46 '98] / Skradziona 16.07.2013 

- emil
- stary wyjadacz 
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
a co z czyszczeniem i synchro wytrysku?

- tezet_tc
nie no, staram sie rezerwy nie osiagacśliniak290 pisze:czasami podczas dojeżdżania do skrzyżowania i hamowaniu silnikiem a potem klamka sprzęgła - także miałem z tym problem , ale to była wina z byt małej ilości paliwa w zbiorniku na rezerwie
wydech seryjnyemil pisze:vtr tak ciągle gaśnie na przelotowych rurach, na seryjnych czasem się zdarzy, ale rzadko
jak narazie smigam jeszcze na tym starym filtrze ale bede musial zmienic, jakos w weekend mysle