gasnąca sprawa
- tezet_tc
- Imię: Piotr
- województwo: łódzkie
gasnąca sprawa
Witam. Mam pewien problem z moja Hania. Podczas uzytkowania zdarza jej sie sgasnac. a dzieje się to mniej więcej tak:
jadę predkoscia 100,hamujac silnikiem zblizam sie do skrzyzowania ze swiatlami. tuż przed zatrzymaniem naciskam sprzęglo i moto gasnie. odpalenie zajmuje kilka obrotow rozrusznika i wszystko wraca do normy. od jakis 2 dni sie cos takiego dzieje.
Sprawdzilem ladowanie : 14,2 V , Lampka FI nie wykrywa zadnych bledow ( FI miga w wolnych odstepach ponad 20 razy), wymienilem swiece i filtr powietrza, olej filtr oleju jakies 500km temu.
zastanawiam sie co jest przyczyna tego gasniecia, jako pierwsze pomyslalem o filtrze paliwa, i faktycznie byl za#@!%ny dosc ostro. a wiec przeczyscilem go i niestety problem nie zniknal.
Dodam tylko ze zamontowalem rowniez scotta, co nasuwa mi mysl odnosnie slabszego podcisnienia, ale w sumie to nie jestem tego pewien, moze ktos z Was mial podobny przypadek???
Czy to wina niewyregolowanch zaworow?
jadę predkoscia 100,hamujac silnikiem zblizam sie do skrzyzowania ze swiatlami. tuż przed zatrzymaniem naciskam sprzęglo i moto gasnie. odpalenie zajmuje kilka obrotow rozrusznika i wszystko wraca do normy. od jakis 2 dni sie cos takiego dzieje.
Sprawdzilem ladowanie : 14,2 V , Lampka FI nie wykrywa zadnych bledow ( FI miga w wolnych odstepach ponad 20 razy), wymienilem swiece i filtr powietrza, olej filtr oleju jakies 500km temu.
zastanawiam sie co jest przyczyna tego gasniecia, jako pierwsze pomyslalem o filtrze paliwa, i faktycznie byl za#@!%ny dosc ostro. a wiec przeczyscilem go i niestety problem nie zniknal.
Dodam tylko ze zamontowalem rowniez scotta, co nasuwa mi mysl odnosnie slabszego podcisnienia, ale w sumie to nie jestem tego pewien, moze ktos z Was mial podobny przypadek???
Czy to wina niewyregolowanch zaworow?
- tezet_tc
Re: gasnąca sprawa
Filtr paliwa czyscilem. wydaje sie jeszcze oryginalny.
- kiki
- ostry klepacz
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
nie doczytałem o jaki filtr chodzi ale z drugiej strony jak stwierdziłeś że filtr paliwa jest brudny- on jest w zbiorniku a poza tym jest on cały metalowy. Czy masz jeszcze dodatkowy filtr paliwa?
- tezet_tc
no wlasnie nie mam... w srodku byl straszny syf. wydmuchalem z niego taka szaro brazowa maz. teraz juz jest czysty i drozny. wczesniej to juz ledwie przez niego lecialo paliwo. zastanawiam sie czy czasem nie przedostalo sie cos do wtryskow, ale z drugiej strony to filtr dzialal poprawnie, bo caly syf osadzal sie w srodku.
- tezet_tc
nalalem dzis pelny baczek i dodalem srodka STP do czyszczenia wtryskow. przejade ze 100 km i zobacze. moze sie poprawi ??
-
- klepacz
- Imię: Roman
- województwo: wielkopolskie
Miałem dokładnie to samo ale problem był ze zbyt niskimi obrotami na biegu jałowym. Na postoju było wszystko ok a czasem przy dojeżdżaniu do skrzyżowania i wciśnięciu sprzęgła silnik gasł. Wystarczyło nieco podkręcić i problem znikł.
- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
A coś mi się kojarzy że Puzon miał taki przypadek. Może tu zajrzy, a jak nie to napisz do niego.
- tezet_tc
U mnie obroty sa na poziomiw 1500, wiec nawet za wysokie.., przejechalem sie wczoraj na autostradke i przeprostowalem ciutke rurekiciol pisze:Miałem dokładnie to samo ale problem był ze zbyt niskimi obrotami na biegu jałowym. Na postoju było wszystko ok a czasem przy dojeżdżaniu do skrzyżowania i wciśnięciu sprzęgła silnik gasł. Wystarczyło nieco podkręcić i problem znikł.

- tezet_tc
Dzis jezdzilem po miescie i nie zgasl mi ani razu. chyba sie wszystko ulozylo. dzieki za pomoc Koledzy
- śliniak290
- klepacz
- Imię: Wojciech
- województwo: mazowieckie
czasami podczas dojeżdżania do skrzyżowania i hamowaniu silnikiem a potem klamka sprzęgła - także miałem z tym problem , ale to była wina z byt małej ilości paliwa w zbiorniku na rezerwie
Najpierw naucz śmiać się z siebie , a potem śmiej się z innych !!!
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
vtr tak ciągle gaśnie na przelotowych rurach, na seryjnych czasem się zdarzy, ale rzadko
- harylog
- zadomowiony
- Imię: Tomek
- województwo: małopolskie
Nie zmienia to faktu, że jak miałeś gnojowice w filtrze paliwa, to może warto rozważyć jego wymianę a nie tylko przedmuchanie.tezet_tc pisze:Dzis jezdzilem po miescie i nie zgasl mi ani razu. chyba sie wszystko ulozylo. dzieki za pomoc Koledzy
Zerknij tutaj: viewtopic.php?f=51&t=14700&hilit=filtr+paliwa&start=90
bo dzięki dociekliwości forumowych kolegów, koszty zamiennika filtra w porównaniu do oryginału są sporo niższe.
pozdr.
[XJ600S '95] > [VFR RC46 '98] / Skradziona 16.07.2013 

- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
a co z czyszczeniem i synchro wytrysku?
- tezet_tc
nie no, staram sie rezerwy nie osiagacśliniak290 pisze:czasami podczas dojeżdżania do skrzyżowania i hamowaniu silnikiem a potem klamka sprzęgła - także miałem z tym problem , ale to była wina z byt małej ilości paliwa w zbiorniku na rezerwie
wydech seryjnyemil pisze:vtr tak ciągle gaśnie na przelotowych rurach, na seryjnych czasem się zdarzy, ale rzadko
jak narazie smigam jeszcze na tym starym filtrze ale bede musial zmienic, jakos w weekend mysle