jak odinstalować pirackie programy

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie
Kontakt:

jak odinstalować pirackie programy

Post autor: kiki » pt 06 sty 2012, 20:00

Moi mili,
Z racji tego, iż w mojej miejscowości "wspaniała, nieustraszona i praworządna" polska policja wymyśliła sobie nowy sposób nękania obywateli poprzez nachodzenie domostw i sprawdzanie ich komputerów jestem zmuszony przedsięwziąć pewne kroki :mrgreen: .
Dyski z stacjonarnych kompów już wyjęte i razem z moimi zbiorami programów :wink: wędrują jutro do innego miejsca.
Ale pozostaje mi mój laptop z którego praktycznie codziennie korzystam, a na nim:
- vista (ori - dodana wraz kompem- tu więc jest ok)
- office - ten już niestety nie był dodany- czyli :roll:
Odinstalowałem więc te programy, które nie powinny znajdować się na moim kompie.
Ale tu pozostaje pytanie- da się coś zrobić aby po tych programach nie został ślad (jakieś czyszczenie rejestru itp)?
Nie uśmiecha mi się trzymanie wiertarki w domu i jakby co zrobienie szybkich dziurek w dysku twardym jakby milicja wpadła do mnie na chatę :twisted: ....

Poradzicie coś?

sajmon
pisarz
pisarz

Re: jak odinstalować pirackie programy

Post autor: sajmon » pt 06 sty 2012, 20:29

Linux install :biggrin

Awatar użytkownika
KidRackBrawura
pisarz
pisarz
Imię: Tomasz
województwo: wielkopolskie

Post autor: KidRackBrawura » pt 06 sty 2012, 21:15

Jakby bardzo się uparli to i wiertarka nie pomoże. Eusing free registry - w programie szukasz w rejestrze wpisów powiązanych z daną firmą i produktem, następnie możesz je wywalić.

Albo kompa schować ^^
It`s that old running wide problem again.
If in doubt, flat out.

Awatar użytkownika
Lukaszny
pisarz
pisarz
Imię: Łukasz
województwo: warmińsko-mazurskie

Post autor: Lukaszny » pt 06 sty 2012, 21:23

Prewencyjne nachodzenie na prywatne mieszkania celem szukania na chybił-trafił jest rażącym pogwałceniem Konstytucji :biggrin

Jedynym pewnym sposobem nie dania szans policyjnym specom jest sformatowanie dysku programem do wymazywania danych i ponowna instalacja czystego systemu operacyjnego. Naklejkę z SN windy masz pod laptopem więc na czas instalacji możesz sobie nawet ściągnąć wersję windy z neta czy pożyczyć płytkę od kolegi. Nie będzie to żadne przestępstwo.

PS> i pamiętaj, że ONI najczęściej pukają głośno o 6 rano :mrgreen:
W wolnych chwilach spamuje sobie na Blogu prawniczym - http://forumprawnicze.info/blog/2-blog- ... -nysztala/

Awatar użytkownika
SpiNacZ
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Jarek
województwo: łódzkie

Post autor: SpiNacZ » sob 07 sty 2012, 08:34

kiki pisze:Moi mili,
Z racji tego, iż w mojej miejscowości "wspaniała, nieustraszona i praworządna" polska policja wymyśliła sobie nowy sposób nękania obywateli poprzez nachodzenie domostw i sprawdzanie ich komputerów
Trochę, to dziwne. Policja nie ma prawa, tak sobie wchodzić do domu bez przyczyny i sprawdzić komputerów. Aby dokonać przeszukania muszą mieć podstawy prawne. Przeszukanie pomieszczenia i innych miejsc może zostać przeprowadzone w celu wykrycia lub zatrzymania albo przymusowego doprowadzenia osoby podejrzanej, a także w celu znalezienia rzeczy mogących stanowić dowód w sprawie lub podlegających zajęciu w postępowaniu karnym, jeżeli istnieją uzasadnione podstawy do przypuszczenia, że osoba podejrzana lub wymienione rzeczy znajdują się w pomieszczeniu i innym miejscu To,znaczy, że albo ktoś się delikatnie mówiąc zadenuncjował, albo Twój dostawca internetu przekazał informacje o transferach.

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: ppamula » sob 07 sty 2012, 09:34

Jeżeli miałeś dane oprogramowanie a jego nie masz to nie jest to dowód w sprawie. Zawsze mogłeś mieć wersję trial. Zwłąszcza dotyczy to office'a.

Pozatym zaniechanie przestępstwa lub wykroczenia chyba zdejmuje zagrożenie karą.
Łukaszny powiedz coś więcej na ten temat.
Czy na rewizję mieszkania prywatnego niebiescy nie muszą mieć pozwolenia albo zlecenia prokuratora ?

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: kiki » sob 07 sty 2012, 11:05

No właśnie nakaz jest potrzebny i oni często go mają - sprawa się rozbija o to :
http://www.wegrow.info/nowosci,aktualno ... a,115.html

Co prawda nie przypominam sobie abym takie disco ściągał ale fakt faktem filmy z torrentów jadę równo ... Może przyjdą, może nie- ale nie uśmiecha mi się ciąganie z nimi po prokuraturach albo komisariatach.

Najlepsze jest to, że kilka lat temu mój obecny dostawca internetu miał niezły wpadkę - policja zajęła mu nielegalny serwer gdzie wszyscy klienci mogli wrzucać i pobierać pliki, programy itp :twisted: . Dlatego też na chwilę obecną wolę dmuchać na zimne.

sajmon
pisarz
pisarz

Post autor: sajmon » sob 07 sty 2012, 11:06

dokładnie ppamula zawsze można mieć wersję trial,
btw kiki zainstaluj sobie OpenOffice lub LibreOffice i już masz spokój z pakietem biurowym :wink:

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: kiki » sob 07 sty 2012, 11:13

szympson openoffice juz wczoraj wieczorem zagościł na moim kompie :),

sajmon
pisarz
pisarz

Post autor: sajmon » sob 07 sty 2012, 11:17

generalnie to nawet jak zrobi się format dysku to można wszystko łatwo odzyskać bez żadnego specjalistycznego sprzetu - program RecoveryFiles ( kiedys sformatowałem nie tą partycję co trzeba :oops: ), pod warunkiem że nie nadpiszesz tego dysku :) . Czyli, format---> wrzucić jakieś dane na dysk np zdjęcia----> usunąć i już masz czysty dysk.

Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: wielkopolskie

Post autor: Fakir » ndz 08 sty 2012, 18:46

kiki pisze:poprzez nachodzenie domostw i sprawdzanie ich komputerów
Chyba ich poje*ało :roll:
chociaż po tym co ostatnio miałem ze "stróżami prawa" to mnie nic nie zdziwi ...

przecież zawsze można powiedzieć że nie ma "komputra" pod łóżko chyba nie będą zaglądać :P
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

Awatar użytkownika
saywer
teksciarz
teksciarz
Imię: Paweł

Post autor: saywer » pn 09 sty 2012, 00:01

Powiem z mojego doświadczenia i moich klientów : Co było a nie jest nie pisze się w rejestr ;)
A tak na poważnie, policja nie może dowalić się za piraty które były na kompie, a w chwili kontroli nie są zainstalowaną i działającą aplikacją. Czyszczenie kompa mija się z celem, bo uwierzcie mi nawet po takich programikach czyszczących dla chcącego wszystko jest możliwe :)
Poza tym policja jeśli już robi takie naloty to nastawia się na konkretny soft konkretnych firm.

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: orzyl » pn 09 sty 2012, 01:17

szympson pisze:Czyli, format---> wrzucić jakieś dane na dysk np zdjęcia----> usunąć i już masz czysty dysk.
tak naprawde wypadałoby dysk nadpisać trzykrotnie losowo wygenerowanym zestawem zer i jedynek. nadpisać trzeba cały dysk.
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...

Awatar użytkownika
Bohun
klepacz
klepacz
Imię: Wiktor
Kontakt:

Post autor: Bohun » pn 13 lut 2012, 06:42

sprawa zapewne rozdmuchana przez media.

to samo działo się 1-2 lata temu w mojej rodzinnej wiosce. lokalna prasa naglosnila sprawa, ludzie w panice kupowali oryginalne windowsy , office itp itd, poprostu szał! ja sam ze stacjonarnego kompa usunelem wszystko co bylo nielegalne ... sprzedawcy (w szczegolnosci jedne sklep , ktory rowniez PROMOWAŁ naglasnianie sprawy) zarobili kokosy na sprzedazy, jak co druga osoboa kupowala przynajmniej windowsa :evil:

no i na koniec okazało się, ze owszem byly naloty policji ALE - do dwoch domow, do gosci ktorzy zajmowali sie zakrojoną sprzedażą w internecie, sprzedawali crackowane oprogramowanie itp itd ....

wiec mysle ze nie ma co siac paniki. jak masz jeden czy dwa programy nielegalne , nie oglaszasz sie w internecie i jak raz na miesiac sciagniesz jakis plik z torrenta to imho napewno nie zapukają do drzwie :P
stella > IŻ 49 > AWO 425 > M-72 > VF750F > VFR 750 > VS 700> XVS 650 > ZX 6-R > virago 1000 > VS 1400

Awatar użytkownika
Diego
klepacz
klepacz
Imię: Mirek

Post autor: Diego » wt 14 lut 2012, 00:41

Bohun pisze:wiec mysle ze nie ma co siac paniki. jak masz jeden czy dwa programy nielegalne , nie oglaszasz sie w internecie i jak raz na miesiac sciagniesz jakis plik z torrenta to imho napewno nie zapukają do drzwie
Teraz to na pewno nie będzie nikt wiedział,że Masz same oryginały. :lol: I Ci Kiki zaraz robię nalot na kwadrat. :lol:

Niech no zima trochę odpuści......tak do 21 stopni pana Celsjusza.
Jazda na motocyklu to najlepsze coś,co można robić w ubraniu

ODPOWIEDZ