W którą stronę powinien się kręcić wiatrak na chłodnicy?

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Awatar użytkownika
mkochano
teksciarz
teksciarz

Re: W którą stronę powinien się kręcić wiatrak na chłodnicy?

Post autor: mkochano » pn 11 lip 2011, 16:59

adam_tomasz pisze:Termostat był już w tym sezonie wymieniany na nowy, oryginalny.

W każdym innym przypadku, poza jazdą wolną po mieście, temperatura w normie (w trasie temp. stale poniżej 80stopni).
Może po prostu za dużo czerwonego pola? :mrgreen:

Czy w czasie gdy temperatura dochodzi do 110C wentylator cały czas pracuje? Z głupich pomysłów to jeszcze poziom chłodziwa.

Pozdrawiam
Michał

adam_tomasz
teksciarz
teksciarz
Imię: Adam
województwo: wielkopolskie

Post autor: adam_tomasz » pn 11 lip 2011, 17:45

poziom płynu chłodniczego jest ok, układ odpowietrzony, jazda ok 30-60 km/h przy obrotach 3-6 tys, z resztą to samo się dzieje jak stoję w miejscu czyli luz i 1200 obrotów biegu jałowego bez zabawy gazem
pozdrawiam i dzięki za szybkie odp :)
http://szkola-motocyklowa.blogspot.com - podstawowe informację o odzieży motocyklowej i technice jazdy motocyklem

sebcio
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: sebcio » pn 11 lip 2011, 19:03

JA uwazam ze wszystko jest ok.U mnie jest tak ze temp.dochodzi do 108-109 stopni ( w korkach,miasto) i wl. sie wentylator. Temp spada do do 102- 103 stopni. I tak caly czas i zawsze tak bylo.Przy normalnej jezdzie temp w granicach 78-80 st.Przy goretszych dniach 84-85 st. No i wiadomo przy troche szybszej jezdzie tez w okolicach 80 paru.Tak mamy skalibrowany ten uklad wiec ja uwazam ze wszystko gra :)

adam_tomasz
teksciarz
teksciarz

Post autor: adam_tomasz » pn 11 lip 2011, 19:08

ale problem polega na tym ze moto nie schładza się, nawet jak stoi w miejscu i nawet jak jest zaledwie 25 stopni na dworze i to nie jest normalne bo w zeszłym roku takiego problemu nie miałem. Poza tym tak jak mówisz, Tobie chodzi do 109 i schładza do 102 i tak w kółko, a u mnie jak przy 103 się załączy wentylator, temperatura opada do 98 i potem powolutku tylko w górę (wentylator cały czas pracuje - nie wyłącza się)
http://szkola-motocyklowa.blogspot.com - podstawowe informację o odzieży motocyklowej i technice jazdy motocyklem

sebcio
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: sebcio » pn 11 lip 2011, 21:51

Nie wiem co o tym myslec i w dodatku nie moge cie za bardzo zrozumiec.Napisales ze sie wylancza przy 90 paru wiec schladza i sie wylancza.W miescie dochodzi do 110 i spada do 102 wiec tez wentylator chodzi.Mysle ze musialbys sie martwic jak by skoczylo w okolice 120 stopni.Wszystko wymieniles uklad tez dobrze odpowietrzonya(a moze jeszcze raz go odpowietrz),bo za bardzo to mi juz nic do glowy nie przychodzi.Ale wydaje mi sie ze jes t ok, to sa normalne temperatury silnika.Tak jak napisalem martwilbym sie jak by skoczyly do 120.

Awatar użytkownika
mkochano
teksciarz
teksciarz

Post autor: mkochano » pn 11 lip 2011, 22:00

sebcio pisze:JA uwazam ze wszystko jest ok.U mnie jest tak ze temp.dochodzi do 108-109 stopni ( w korkach,miasto) i wl. sie wentylator. Temp spada do do 102- 103 stopni. I tak caly czas i zawsze tak bylo.
To NIE jest OK. Wg serwisówki wentylator powinien się włączać przy 98-102C a wyłączać przy 93-97C. Więc masz do wymiany włącznik wentylatora albo czujnik temperatury. Albo jedno i drugie.
adam_tomasz pisze:u mnie jak przy 103 się załączy wentylator, temperatura opada do 98 i potem powolutku tylko w górę (wentylator cały czas pracuje - nie wyłącza się)
Jesteś pewien tego, że się nie wyłącza? Jeśli najpierw temperatura spada a potem rośnie, tzn. że coś się zmienia w układzie. Albo produkuje więcej ciepła, albo mniej ciepła oddaje. Silnik pracuje cały czas na takich samych obrotach? A może prędkość wentylatora się zmienia?

Pozdrawiam
Michał

adam_tomasz
teksciarz
teksciarz

Post autor: adam_tomasz » wt 12 lip 2011, 20:33

ok jeszcze raz na spokojnie,
idę rano do motocykla, odpalam, rozgrzewa się do 103 stopni, włącza się wentylator, temperatura opada dość wolno do 98 stopni, następnie mimo że wentylator chodzi zaczyna rosnąć 99, 100, 101, 102, 103 przez długi czas jest ok 102-103, potem co 1-4 min idzie o 1 stopień do góry i jest 104, 105, 106 tutaj znowu chwilowa zawiecha i ponownie aż do 110 gdzie znowu się zatrzymuje i nie spada. Dodam że cały czas chodzi wentylator, motocykl stoi w miejscu na parkingu (tak samo dzieje się jak jeżdżę po mieście). potem moto wyłączam bo nic lepiej nie jest.

wymieniłem:
- termostat
- czujnik włączania temperatury
- płyn zalany motul

układ odpowietrzony

dzięki za dotychczasową pomoc

Awatar użytkownika
mkochano
teksciarz
teksciarz

Post autor: mkochano » wt 12 lip 2011, 22:06

Obserwowałeś co się dzieje w zbiorniczku wyrównawczym? Czy poziom się zmienia? Z aktywnych elementów układu chłodzenia pozostał już tylko korek. Może nie trzyma ciśnienia?

Pozdrawiam
Michał

adam_tomasz
teksciarz
teksciarz

Post autor: adam_tomasz » wt 12 lip 2011, 22:15

z tego co obserwowałem to korek szczelny, a w zbiorniczku poziom bez zmian

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » śr 13 lip 2011, 01:00

pozostaje zmierzyć temperaturę innym miernikiem --może tu tkwi błąd :biggrin
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

adam_tomasz
teksciarz
teksciarz

Post autor: adam_tomasz » śr 13 lip 2011, 09:44

z tym że vfr ma wszystko oddzielnie, czyli masz osobno czujnik temperatury (który przekazuje info na wyświetlacz), i osobno temperaturowy czujnik włączania wentylatora (który przy odpowiednich temp włącza i wyłącza wentylator)

pozostaje mi chyba tylko odpowietrzanie w nieskończoność :/ bo to jedyne co ciągle może być nie tak, mimo że już był 2-3 razy odpowietrzany i tak jak pisałem zastanawiam się nad samą pracą wentylatora.
mianowicie wentylator zasysa powietrze z zewnątrz ale wydaje mi się że powinien pchać je w tył moto a nie na przednie koło... bo przy małej prędkości wszystko i tak się cofa a wręcz stoi w miejscu, oraz czy np łożyska się nie wyrobiły i wentylator chodzi za wolno, przez co nie jest w stanie wystarczająco "dmuchać" -> dlatego podczepiłem się pod ten temat

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: PETER » czw 14 lip 2011, 00:25

tak ale jeżeli będzie przekłamywał czujnik temperatury a włącznik wentylatora będzie ok to może wyglądać tak że na liczniku pokazuje 105 stopni a w rzeczywistości mamy 100 i wtedy możemy odpowietrzać bez końca a efektu nie będzie dlatego warto sprawdzić temperaturę innym czujnikiem -termometrem

adam_tomasz
teksciarz
teksciarz

Post autor: adam_tomasz » czw 14 lip 2011, 15:32

nie wiem zbytnio jaki to ma sens skoro chodzi głównie o to że wentylator ma osobny włącznik/wyłącznik (a się nie wyłącza więc raczej temp wskazuje ok bo się nakładają wyniki tych 2 czujników)

niestety chwilowo nie mam możliwości wstawienia moto na warsztat (do serwisu hondy), ale za ok 2 tyg pójdzie jak do tego czasu nic więcej nie zrobię.

wczoraj ponowna wesoła sytuacja, moto po ok 20 minutach jazdy na światłach i przy 108 stopniach zaczął się dławić tak jak już to miałem wcześniej więc wyłączyłem szybko światła i uratowałem go przed zgaśnięciem. zatrzymałem się i miernikiem sprawdziłem napięcie na klemach, wyszło 11,6 V bez żadnego obciążenia. Poczekałem aż ostygnie, uruchomiłem i obserwowałem napięcie, niby ok 12,6 V bez obciążenia dla 1200 obr/min, przy 4-5 tys obr/min już nie jak tydzień temu 14,5 V ale 13,5 V bez obciążenia (ze światłami mijania i wentylatorem 12,9), ale jak moto pochodziło trochę na 108-110 stopniach to napięcie spadało bardzo wolno i doszło do ok 11,9 V na wolnych obrotach i 12,4 V.

Brak słów. jakieś pomysły ??

dzwoniłem do mechanika w hondzie, niestety nie słyszał o takim przypadku jak mój, ale jeszcze obstawia jakieś problemy z wentylatorem (że może tamte wtyczki/kable są walnięte i np masa ucieka itd)

tak czy inaczej jak moto stoi w miejscu to się nie potrafi schłodzić i znowu wrócił problem z ładowaniem

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: orzyl » czw 14 lip 2011, 16:08

Pytanie, po co pytasz o rady, skoro nie satysfakcjonuje Cie żadna odpowiedź. Peter napisał Ci wyraźnie od czego zacząć. Kup/pożycz od kogoś miernik z czujnikiem temperatury. wsadź ten czujnik np pomiędzy żebra chłodnicy, albo do zbiorniczka cieczy (chociaż najlepiej żeby to było gdzieś na pełnym przepływie cieczy). najlepiej jakbyś przymocował czujnik pastą lub klejem termoprzewodzącym do metalowego elementu przez który płynie ciecz - choćby kruciec chłodnicy. Wtedy odczytasz dość dokładną temperaturę cieczy.

zawsze możesz wyjąć włącznik od wentylatora, wsadzić go w garnek z wodą, postawić na kuchenkę i zagotować, jednocześnie mierząc temepraturę wody, i zobaczyć kiedy włącza a kiedy wyłącza.

sprawdź jaka jest rzeczywista temperatura płynu. Być może porpostu czujnik od temperatury na blacie zawyża temperaturę (tak jak pisał Peter).

Raz piszesz że się włącza ale późno
adam_tomasz pisze:ok jeszcze raz na spokojnie, idę rano do motocykla, odpalam, rozgrzewa się do 103 stopni, włącza się wentylator,
, a za chwilę że się nie włącza
adam_tomasz pisze:...o to że wentylator ma osobny włącznik/wyłącznik (a się nie wyłącza więc raczej temp wskazuje ok bo się nakładają wyniki tych 2 czujników)
To ja tu już czegoś nie rozumiem. Jedynym Twoim odniesieniem jest to co widzisz na blacie. Zmierz to "czyjnikiem trzecim"

Twoje pomierzone napięcia wskazują wyraźnie na problemy z ładowaniem. Być może padł Ci regulator, a byćmoże masz problem ze stykami na jego wtyczce.
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: PETER » czw 14 lip 2011, 22:35

pozostaje jeszcze jedna awaria bardzo rzadki sie zdarza ale??????????????????? się zdarza poluzowany wirnik na pompie cieczy i w tym wypadku będziesz miał podobny objaw jak zacinający się termostat, może warto zajżec

ODPOWIEDZ