2007 Vikingowie wracaja do gniazda

Masz pomysł na jakieś nocne latanie? Propozycję wycieczki? Pisz tutuaj :)
Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Jacek
Kontakt:

2007 Vikingowie wracaja do gniazda

Post autor: mors » ndz 22 kwie 2007, 21:45

Niedaleko Kopenhagi na wyspie Zeeland nad morzem jest małe duńskie miasteczko Rosskilde.

Małe, ale znaczące - w tamtejszej Katedrze chowani są królowie duńscy, ale niedaleko nad brzegiem morza usytuowało się muzeum Vikingów.

Kilkadziesiąt lat temu podczas prac związanych z pogłebianiem toru wodnego odnaleziono wraki 5 łodzi Vikingów praktycznie jedna na drugiej. Każda była innego rodzaju od wojennych szybkich łodzi po kupieckie i rybackie.
Niewiadomo czy była to jedna katastrofa czy kilka, a może to miejsce to cmentarzysko starych łodzi. W każdym razie wydobyto szczątki wszystkich łodzi i zrekonstruowano ich wygląd. Powstało małe muzeum Vikingów, zgromadzono przedmioty codziennego uzytku, broń ozdoby (sa nawet kartki na gwałt :biggrin ). Przy muzeum grupa podobnych do nas wariatów stworzyła warsztat szkutniczy budujący łodzie posługując się narzędziami i technologia sprzed lat. Tych łodzi jest już kilkanaście i stoją w małym porcie przy muzeum. często wypływaja na zatokę z załogą odzianą jak przed kilkuset laty.
W tym miescie odbywa się tez festiwal rockowy.

Pomysł jest następujacy:

Startujemy z Gdyni (trzeba tu dojechać - np. z Komarówki :biggrin ) wsiadamy na prom Stena Line i nocnym rejsem dopływamy do Karlskrony. Piekne szwedzkie miasto z silnymi tradycjami morskimi, forty, muzeum morskie itp.
Niedaleko (90km) Kalmar - piekne miasteczko z cudownie zachowanym zamkiem nad morzem. Znanym z tego, ze przez kilkanascie miesięcy nieliczna polska załoga opierała się kilkutysięcznej armii. Broniliby się pewnie do skutku, ale wieść gminna niesie, ze wódy im zabrakło i poddali zamek :biggrin są przeciez pewne granice poświęcenia. Z Kalmar można zaliczyc przepiekną wyspe Olandię mostem drugm co do wielkości w Europie.
Południową Szwecją udajemy się prawie brzegiem morza na Zachód w stronę Malmo, przez cudowne malownicze miasteczka, szkierowe wybrzeza - cud miód.
Od Malmo zawijamy na północ do Helsingborg (233km) nieduzo. tam ładujemy się na prom i przepływamy w pół godziny ciesniny duńskie i lądujemy w Danii w Helsingor Miasto znane z zamku księcia duńskiego Hamleta (Żle się dzieje w państwie duńskim).
Zwiedzamy zamek (warto) i smigamy na południowy zachód w kierunku Rosskilde, ale po drodze zaliczamy Hillerod z letnią rezydencją królów duńskich na jeziorze i przepięknym ogrodem. Cud miód
Docieramy do Rosskilde (65km). Nocleg
Powrót przez Kopenhagę i mostem do Malmoe i brzegiem morza do Karlskrony na prom.
Prom wypływa koło 18.30 zawija do Gdyni koło 7.30. Nocujemy na promie (imprezy i takie tam różne)
W km około 2x300km - dwa noclegi na promie, jeden nocleg w Rosskilde. Chyba, zeby zostać jeden dzien w Kopenhadze (syrenka, piękne miasto, Andersen, zwiedzanie miasta tramwajem wodnym, odprawa warty w południe w pałacu królewskim, zwiedzanie muzeum piwa Carlsberga z degustacją :biggrin ) można w miare tani nocleg znaleźć w Kopenhadze.

Co wy na to?
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

Awatar użytkownika
doyar
klepacz
klepacz

Post autor: doyar » ndz 22 kwie 2007, 22:28

mors pisze:małe duńskie miasteczko Rosskilde.
No patrz pan, a ja je znalem tylko z powodu mega - festiwalu rockowego... :pwned zadnego u mnie posznowania dla historii.
W km około 2x300km - dwa noclegi na promie, jeden nocleg w Rosskilde
Ej, Morsie, ja rozumiem, ze ciagnie Vikinga do korzeni, ale Qrka - te promy, no i Skandynawia jako znany bastion taniochy... A na takiej Litwie to Vikingowie nic we wodzie nie zagubili, co moznaby przylukac? Bo to i bezpromowo i nie na samych chinskich zupkach moze sie uda wtedy...

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » ndz 22 kwie 2007, 22:42

Prom do Karlskrony wbrew pozorom nie jest taki drogi. Paliwo w Skandynawii wiadomo ździebełko drozsze. Noclegi pod namiotem niewiele kosztują, żarcie można w dużej mierze wziąć ze soba. A udawało się w restauracjach zapłacic niekosmiczną cene za przyzwoita rybę.

Sprawdziłem: 1 osoba + motocykl w jedną strone 210zł w połowie czerwca
2 osoby + moto = 365zł w jedną stronę (bez kabiny)
Miejsce w kabinie 4 osobowej 45pln od osoby (bez dostępu do szalupy ratunkowej :biggrin to żart oczywiśnie)
Sa jakies promocje dla grup, dla klubu Nokia itp.

Ja tę trasę pokonałem tak z dziesięć razy słuzbowo - więc wiem co mówię. Jest PRZEPIEKNA - nie kazde cycki są tak urocze i tajemnicze jak ta trasa.

Droga jest świetna - ma tylko mały feler. Nie podziduje się na niej gdyz albowiem mandaty za prędkość sa kolosalne. To wypad czysto turystyczny - ale przez to można wziąć sporo bagaży.

Co do Litwy - jestem za. Zwiedziłem Wilno i okolice, Troki. Jest przepieknie. Nie wiem natomiast jak tam z cenami. Pół roku temu jadąc do Estonii - patrz avatar przejechałem tranzytem Litwę, ale bez nie zanotowałem cen paliw i nie nocowaliśmy więc aktualnych cen nie znam.

Jezeli ktos ma ochotę wybrać sie na Litwę - ja się przyłączę :biggrin

[ Dodano: 2007-04-23, 11:48 ]
no tak- tylu Vikingów, a nikt nie chce wracać do gniazda... może chociaż Sowa? i Ptaśka? :lol

ale jak trzeba odebrać kartki na gwałty to las rąk widzę. Oj trzeba będzie powołać komisję weryfikacyjną. Wysoką Komisję :biggrin

[ Dodano: 2007-04-25, 10:21 ]
Po negocjacjach z Sową - przymierzamy się do terminu sierpniowego - las rąk widzę.
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie

Post autor: ppamula » pn 30 kwie 2007, 15:18

Sierpień to mi się ten temat już podoba. Śledzę go więc z uwagą i jestem zaiteresowany. Wcześniej chyba nie dam rady.

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » pn 30 kwie 2007, 22:07

No to potwierdzamy SIERPIEŃ

zainteresowanych zapraszam do dyskusji:

a/ trasa (czy zahaczamy o wyspę Olandię - dodatkowo około 250km)

b/ ile dni chcemy wycierać skandynawski asfalt? 2?, 3?, 4?

c/ czy nocleg pod chmurką w namiotach czy raczej szukamy możliwie tanich hotelików, pensjonatów

SOWA
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: SOWA » wt 01 maja 2007, 06:32

Bardzo proszę. Dodać pragnę kilka słów do kwiecistej dyskusji.
- precyzując druga połowa sierpnia poproszę raz
a/ Olandia fajna dziewczyna, zahaczamy
b/ łikeand
c/ bardzo tanie, ekskluzywne hoteliki (kompromis wskazany)

Awatar użytkownika
roads
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: roads » wt 01 maja 2007, 15:53

Ja na razie tylko śledzę co do wyjazdów wszelakich zaczynam wypowiadać się dopiero ok początku czerwca ze względów logistyczno - transportowych :), ale pomysł zajebisty

Morsie kongratulejszions

ODPOWIEDZ