Hmm temat jest niezły mors wyjaśnia temat w 100%. Nie wiem dlaczego serwis zalecił mi zalanie półsyntetykiem. Zapytałem jeszcze kilka serwisów hondy co do polecanego oleju. Ale powoli zaczyna mi kiełkować podmianka na syntetyk w przyszłym sezonie. Czy jest odczuwalna różnica po zmianie na pełny syntetyk?? Spalanie, wrzucanie biegów itd ??Kolega_PL pisze:nigdzie nie jest tam (manual) napisane, że wymagany jest olej półsyntetyczny8Bodzio8 pisze:W manualu wymagają klasy lepkości JASO.
Nie wiem czy pełny syntetyk ma taką klasę. Castrol GPS spełnia
CASTROL POWER 1 GPS
Klasa lepkości: SAE 10W-40
Klasa jakości: API SJ, JASO MA
dlatego chciałem to uściślić, bo napisałeś nieprawdę, co nie znaczy, że zalałeś zły olej.
JASO to norma (Japanese Automotive Standards Organisation). JASO MA dotyczy silników 4T i dlatego w manuala tak napisali.
ponadto przeczytaj ten wątek wykład na temat oleju
Oliwa do V-tec
- 8Bodzio8
- pisarz
- Imię: Tomek
Prędkość w kilometrach/h widniejąca na znakach drogowych jest jedynie wielkością sugerowaną i w żadnym wypadku nie należy jej sztywno stosować. 

- kamil grudziadz
- klepacz
- Imię: Kamil
- województwo: kujawsko-pomorskie
- Kontakt:
Jak mi pokażesz dokładnie taki sam za te pieniądze, to postawię Ci piwokamil grudziadz pisze:Peter6969, na allegro taki mozna dostac za 133 zeta bodajze
139+14,50 przesylka

Mówimy o nowym oleju a nie takim który stał kilka lat na półce i sprzedawca chce się go pozbyć

Na aledrogo ceny kształtują się od 169zł do 227zł
Kupiłem taki jak w aukcji - http://moto.allegro.pl/olej-motocyklowy ... 93234.html
Dałem 180 zł + 20 zł filtr oleju i uważam, że jest to dobra cena.
- kamil grudziadz
- klepacz
- Imię: Kamil
- województwo: kujawsko-pomorskie
- Kontakt:
no masz racje,tamten nie ma MA2 tylko:Aprobata techniczna: JASO MA nr M033MOT052 maly szczegol,a jaka roznica w cenie..
[ Dodano: |22 Lut 2011|, o 22:49 ]
tak korzystajac z tematu zadam Wam pytanie bo kloce sie z kumplem o wymiane oleju:on twierdzi ze jak zrobi rocznie 2-3 tysiace kilometrow to nie musi wymieniac oleju co sezon-moze raz na 2 lub 3 sezony bo i tak nie przekroczy limitu kilometrow z serwisowki.ja twierdze ze co rok,nie mam dowodow na ta teorie ale uwazam ze tak powinno byc i juz.
tak korzystajac z tematu zadam Wam pytanie bo kloce sie z kumplem o wymiane oleju:on twierdzi ze jak zrobi rocznie 2-3 tysiace kilometrow to nie musi wymieniac oleju co sezon-moze raz na 2 lub 3 sezony bo i tak nie przekroczy limitu kilometrow z serwisowki.ja twierdze ze co rok,nie mam dowodow na ta teorie ale uwazam ze tak powinno byc i juz.

1: Suzuki VX 800
2: Honda VFR 750 RC 36/II
3: Honda VFR 800 FI
- Gregory
- ostry klepacz
- Imię: Grzesiek
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
u mnie byś zapłacił 170 zł + 18 złMarecki_ pisze:Na aledrogo ceny kształtują się od 169zł do 227zł
Kupiłem taki jak w aukcji - http://moto.allegro.pl/ol...1470293234.html
Dałem 180 zł + 20 zł filtr oleju i uważam, że jest to dobra cena.
kamil grudziadz, ja wymieniam zawsze co sezon, nawet jak nie zrobię wymaganego przebiegu.
Pozdrawiam
Motocykl jest jak media markt -nie dla idiotów
Grewel-Moto - części i akcesoria do moto - 505-078-145 - potrzebujesz coś, dzwoń lub pisz.
CB500, VFR800 Vtec i VFR800 Fi, CBR600RR, K1200S,
Grewel-Moto - części i akcesoria do moto - 505-078-145 - potrzebujesz coś, dzwoń lub pisz.
CB500, VFR800 Vtec i VFR800 Fi, CBR600RR, K1200S,
- adi610
- klepacz
- województwo: podkarpackie
- Kontakt:
tak korzystajac z tematu zadam Wam pytanie bo kloce sie z kumplem o wymiane oleju:on twierdzi ze jak zrobi rocznie 2-3 tysiace kilometrow to nie musi wymieniac oleju co sezon-moze raz na 2 lub 3 sezony bo i tak nie przekroczy limitu kilometrow z serwisowki.ja twierdze ze co rok,nie mam dowodow na ta teorie ale uwazam ze tak powinno byc i juz.[/quote]
W większości instrukcji obsługi, producenci zalecają wymianę oleju po przejechaniu odpowiedniego limitu kilometrów lub co rok. Jeżeli dobrze pamiętam to Honda chce aby podczas dłuższego postoju moto stało z zalaną nową oliwą w silniku, a nie odwrotnie.
tak korzystajac z tematu zadam Wam pytanie bo kloce sie z kumplem o wymiane oleju:on twierdzi ze jak zrobi rocznie 2-3 tysiace kilometrow to nie musi wymieniac oleju co sezon-moze raz na 2 lub 3 sezony bo i tak nie przekroczy limitu kilometrow z serwisowki.ja twierdze ze co rok,nie mam dowodow na ta teorie ale uwazam ze tak powinno byc i juz.[/quote]
W większości instrukcji obsługi, producenci zalecają wymianę oleju po przejechaniu odpowiedniego limitu kilometrów lub co rok. Jeżeli dobrze pamiętam to Honda chce aby podczas dłuższego postoju moto stało z zalaną nową oliwą w silniku, a nie odwrotnie.
- PETER
- stary wyjadacz
- Imię: PIOTR
W takim przypadku warto się zastanowić jakie reakcje zachodzą w oleju podczas pracy silnika w skrócie wytaczają się :kwasy ,siarczany,części pary wodnej -to informacja dla odpalających zimą na chwile - im częściej jest silnik odpalany i gaszony tym więcej takiego syfu jest w oleju i teraz pytanie czy warto żeby przez całą zimę to było w silniku ,a jak to wygląda wystarczy zobaczyć od spodu korek wlewu oleju, u kogoś kto dojeżdża codziennie do pracy 5km samochodem i po 8 godzinach wraca do domu 

"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"
- Wojtek86
- klepacz
- Imię: Wojtek
- Kontakt:
Hej
U mnie, w zeszłym roku, u Sikory w Bielsku na przeglądzie gwarancyjnym zalali VTECA olejem Motul 5100 10W40 (to chyba półsyntetyk). Jak sądzicie zostać przy tym, czy zmienić na full syntetyk (np. Motul 300V 4T Factory Line)?
U mnie, w zeszłym roku, u Sikory w Bielsku na przeglądzie gwarancyjnym zalali VTECA olejem Motul 5100 10W40 (to chyba półsyntetyk). Jak sądzicie zostać przy tym, czy zmienić na full syntetyk (np. Motul 300V 4T Factory Line)?
Ostatnio zmieniony wt 26 kwie 2011, 23:26 przez Wojtek86, łącznie zmieniany 1 raz.
- Groszek
- klepacz
- Kontakt:
yyyy chłopie, to gdzie Ty się wychowałeś?Peter6969 pisze:Nawet nie słyszałem o takich olejach ,ale każda uwaga jest dla mnie cenna bo mam zamiar i tak zgłebić w tym temacie swoją wiedze,wiec będe wiedział czego i gdzie szukać

Jasne już dlaczego Honda zaleca Repsola?

Jak ja miałem V-teca to lałem motul300v. Drogi jak cholera, ale najlepszy motocykl zasługuje na najlepszy olej

Jeżeli chodzi o motule, to 7100 jest full syntetyk, 5100 to półsyntetyk z tego co się orientuję.
Temat oliwy jest niewyczerpywalny.
Myślałem, że wszyscy już to znają, ale chyba trzeba przypomnieć:
http://www.amsoil.com/lit/g2156.pdf
PETER wyjaśnił dlaczego powinno się zmieniać olej przed zimą, a nie przed sezonem... ale mnie osobiscie nadal zastanawia czy faktycznie istnieje potrzeba wymienienia oleju po roku, nawet jeżeli zrobiło się np. 1000km. Czy ten olej będzie stał w butelce czy w silniku, to jaka różnica. Bo jezeli chodzi o starzenie się oleju... to czy ktoś kiedyś widział na butelce oleju "termin przydatności" ???
pozdrawiam
- michał RC 46
- pisarz
- Imię: Michał
- województwo: lubelskie
Ja jeżdżę od tego na sezonu na Amsoil MCF 10W40, nie wiem ale wg testów porównawczych bije na głowę większość olejów motocyklowych-również Motula o Castrolu już nie wspomnę. Z moich obserwacji o niebo lepiej pracuję skrzynia biegów niż na poprzednim Castrolu Racing. Jedyny minus to dostępność w Polsce bo jak to u nas w niektórych branżach jesteśmy 100 lat za murzynami
ale jak by ktoś był zainteresowany to mogę podać namiary na jednego zaufanego Gostka który te oleje sprowadza z USA