jak sprawdzic czy regler jest ok??
- mobiand
- teksciarz
- Imię: Andrzej
- województwo: lubuskie
- Kontakt:
jak sprawdzic czy regler jest ok??
w mojej niuni mialem zamontowany Ducati energia, potem pojawily sie problemy z pradem. znajomy mechanik stwierdzil ze to regler i go wymienił (niestety na jakis "no name"). jednak po okolo 200km problemy sie pojawily spowrotem (tzn ladowanie jest niestabilne, raz jest 14,8 a raz 11.98V). Czy mozna jakos definitywnie stwierdzic ze to siedzi regulator??
była VFR 750f rc36II 1996 a jest 1100xx, WFM M06 1962, WSK125 1979, Jawa 50
-
- pisarz
Sprawdź najpierw wszystkie złącza od reglera, wszystko co w okolicy aku a w szczególności złącze przy bezpieczniku za akumulatorem. Często takie rzeczy dzieją się przez kiepskie połączenia a nie wadę reglera (wiem to z autopsji, po wymianie regulatora ładowanie wcale znacząco się nie poprawiło, ale po poprawieniu wszystkich złączy jest tak jak być powinno.)
Sprawdź jeszcze ładowanie z alternatora (ta wtyczka do regulatora z trzema żółtymi kablami). Wypinasz tą wtyczkę i na tym końcu, który wychodzi z silnika, mierzysz na odpalonym silniku po kolei napięcie pomiędzy tymi trzema żółtymi kablami ( po kolei znaczy mając kable 1, 2 i 3 to najpierw 1 z 2, potem 1 z 3, a na końcu 2 z 3. Pomiaru dokonujesz przy około 5000 obrotów, mierzysz prąd zmienny i wynik powinien oscylować w okolicach 50 volt pomiędzy każdą z faz.
Jeżeli alternator ładuje właściwie i połączenia wszystkich styków są ok, a ładowania (przy sprawnym aku) nie masz to jest duża szansa, że regler się wyłożył.
Sprawdź jeszcze ładowanie z alternatora (ta wtyczka do regulatora z trzema żółtymi kablami). Wypinasz tą wtyczkę i na tym końcu, który wychodzi z silnika, mierzysz na odpalonym silniku po kolei napięcie pomiędzy tymi trzema żółtymi kablami ( po kolei znaczy mając kable 1, 2 i 3 to najpierw 1 z 2, potem 1 z 3, a na końcu 2 z 3. Pomiaru dokonujesz przy około 5000 obrotów, mierzysz prąd zmienny i wynik powinien oscylować w okolicach 50 volt pomiędzy każdą z faz.
Jeżeli alternator ładuje właściwie i połączenia wszystkich styków są ok, a ładowania (przy sprawnym aku) nie masz to jest duża szansa, że regler się wyłożył.
- Kajzer
- teksciarz
- Imię: Jarek
Miałem takie same objawy. Z reglera wychodzi prądowy przewód[bodajże czerwono czarny] na akumulator. przechodzi on przez przekaźnik rozrusznika. Tam szukaj przyczyny[oczyść dokładnie styki i wypryskaj elektrosilem.]a jeśli chcesz mieć problem z głowy na zawsze[niestabilny prąd ładowania] poprowadź dodatkowy przewód między reglerem a akumulatorem[wyjście z regulatora---plusowa klema aku co spowoduje obejście niepewnych styków na przekaźniku rozrusznika] To musi zadziałać
,a przypuszczam że niepotrzebnie wymieniałeś regulator. 

-
Witam, mam problem, z alternatora wychodzą trzy kable koloru żółtego do regulatora ale moje się zgrzały i nie wiem jak je teraz podłączyć bo są urwane w połowie drogi i nie wiem który z którym.
Trochę ortografii nie zaszkodzi czasem zajrzeć do słownika
Trochę ortografii nie zaszkodzi czasem zajrzeć do słownika

Ostatnio zmieniony ndz 06 mar 2011, 12:22 przez gregory custom, łącznie zmieniany 2 razy.
gregory
- szatan
- klepacz
- Kontakt:
niewazne kolejność 3 zółtych z alternatora obojętnagregory custom pisze:witam mam problem z alternatora wychodzom trzy kable kolor zótego do regulatora ale moie sie zgrzaly i niewiem jak ie teraz podloczyc bo som urwane w pólowie drogi i niewiem który zkturym
Życie bez motocykla powoduje raka i choroby serca
Manual Honda VFR800 98-2001
http://rapidshare.com/files/236685669/Manual98-01.pdf
Miernik ładowania http://www.youtube.com/watch?v=IYjGraAk4es
Manual Honda VFR800 98-2001
http://rapidshare.com/files/236685669/Manual98-01.pdf
Miernik ładowania http://www.youtube.com/watch?v=IYjGraAk4es