Dzieci na ulicach Kanady

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"

Co Ty by¶ sobie pomy¶la³ w takiej sytuacji?

wiem, ¿e to pewnie obrazek ale dla pewno¶ci zatrzymam siê :D
1
4%
nigdy nie wiadomo wiêc lepiej zwolniê ¿eby siê upewniæ :D
12
48%
to i tak na 99% obrazek - w dupie to mam, jadê :D
3
12%
o kur***, dziecko na drodze, gazu :D
4
16%
jakie dziecko, nic nie widzê, nie mam okularów :D
5
20%

Liczba głosów: 25

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz
Imię: Łukasz

Dzieci na ulicach Kanady

Post autor: binio » pt 10 wrz 2010, 13:43

W Vancuver (Kanada) ruszyl nowy program majacy poprawic bezpieczenstwo na drogach. Mianowicie madrzy urzednicy, nie majacy co robic z wolnym czasem i pieniedzmi podatnikow, wymyslili, ze aby zmusic kierowcow do wolniejszej jazdy, na ulicach beda malowanie obrazki przedstwiajace dzieci udajace sie do szkoly/bawice sie.

Wyglada to tak:

http://www.youtube.com/watch?v=8r26AwT7PTM

Niezle, nie? :mrgreen: Jedziesz sobie do pracy, patrzysz a tam dziecko, to po hamulcach, za 300m znowu dziecko i znowu po hamulcach, za 300m znowu dziecko - a ch** nie bede zwalnial przez obrazkiem - je*, bylo prawdziwe :mrgreen:
Ostatnio zmieniony pt 10 wrz 2010, 14:20 przez binio, łącznie zmieniany 2 razy.
VTEC? its like a woman running away from a rapist,
makes lots of noise but dont actually get away.

"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"

Awatar użytkownika
MC_Hammer
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Maciej
województwo: mazowieckie

Post autor: MC_Hammer » pt 10 wrz 2010, 13:50

A podobno to naszym się nudzi ;)

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz

Post autor: binio » pt 10 wrz 2010, 14:07

no tak - jak zwykle zawsze pierwszy w off-top: MC_Spammer :mrgreen:
A tak na marginesie to fajne filmiki mozna nagrac, np rozjechnie dziecka na jednym kole :mrgreen:

"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"

Awatar użytkownika
MC_Hammer
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: MC_Hammer » pt 10 wrz 2010, 19:02

Jak pewnie zuważyłeś do tej pory jedynie ja odpowiedziałem na Twój post.

Nie żeby mi się to podobało ale bardziej żebyś był szczęśliwy, że ktokolwiek czyta Twoje posty :P

Ale jak nie pasuje, cóż ....
Będziesz sobie sam spamował :twisted: :mrgreen:

PS.
binio pisze:A tak na marginesie to fajne filmiki mozna nagrac, np rozjechnie dziecka na jednym kole
Bardzo głupi pomysł :!:

Mogę i tak pisać :roll:

Awatar użytkownika
Diego
klepacz
klepacz
Imię: Mirek

Post autor: Diego » pt 10 wrz 2010, 21:03

Realizm bardzo duży ,normalnie "rysunek" jak w 3D.
Pomysł głupi.Z drugiej str jeśli tylko miałby uratować życie dziecka........to czemu nie.

Awatar użytkownika
Dzo-Dzo
klepacz
klepacz
Imię: Paweł

Post autor: Dzo-Dzo » sob 11 wrz 2010, 15:44

Moim zdaniem ten rysunek powinien się znajdować przed pasami a nie za :!:

Awatar użytkownika
Groszek
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Groszek » wt 14 wrz 2010, 22:43

Diego pisze:Pomysł głupi.Z drugiej str...
Lepszy niż progi zwalniające. Każda metoda na spowolnienie w okolicy, gdzie mieszka dużo ludzi i mogą bawić się dzieci jest dobra.

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr

Post autor: ppamula » śr 15 wrz 2010, 02:55

Niestety ten mechanizm z racji swojej statyczności o predyspozycji ludzkiego mózgu działa tylko za pierwszym razem.
Kazdy następny już nie.
Czyli sposób tylko na osiedlowych gości.
Za słaby i potwierdzam że głupi.
Artystyczny happening.

SOWA
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: SOWA » śr 15 wrz 2010, 08:26

binio pisze:Jedziesz sobie do pracy, patrzysz a tam dziecko, to po hamulcach, za 300m znowu dziecko i znowu po hamulcach, za 300m znowu dziecko - a ch** nie bede zwalnial przez obrazkiem - je*, bylo prawdziwe
Jeszcze nie doczytałem do końca postu, a już pomyślałem tak samo. To jest jak zabawa w rosyjską ruletkę. Prędzej czy później trafi na pełną komorę.
A co w sytuacji gdy np. o zmroku na jezdni znajdzie się dziecko a nadjeżdżającym kierowcą będzie osoba, która wie, że w tym miejscu jest obrazek?

Tak, tak, krytykować jest najłatwiej. Wiem. Ale ten pomysł to skucha. Za chwilę ktoś wymyśli, by obrazki "wybiegały" na jezdnię. Ale to już żart.

Awatar użytkownika
Groszek
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Groszek » śr 15 wrz 2010, 09:18

Ja tylko dodam, że "trójwymiarowe" malowanki to żadna nowość. Pomysł ten powstał już dość dawno, i początkowo malowano takie progi zwalniające - że jadącemu człowiekowi wydawało się, że to próg, a to było tylko namalowane. pomysł z dzieckiem jest ewolucją tamtego. Tak jak mówicie, największe wrażenie będzie robił za pierwszym razem... ale z każdym kolejnym będzie przypominał, że w okolicy bawią się dzieci, więc też jakąś tam funkcję edukacyjną może spełnić.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: ppamula » śr 15 wrz 2010, 11:15

Groszek pisze: będzie przypominał, że w okolicy bawią się dzieci, więc też jakąś tam funkcję edukacyjną może spełnić.
od tego są odpowiednie znaki drogowe i na nie kierowca ma być uczulony.

Awatar użytkownika
Groszek
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Groszek » śr 15 wrz 2010, 14:43

no jasne... ograniczenia prędkości też są...

:)

no a poza tym to też moż3e być interpretowane jako pewien rodzaj znaku poziomego - tak jak strzałka, czy linia pozioma ;)

Awatar użytkownika
MC_Hammer
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: MC_Hammer » czw 16 wrz 2010, 00:20

Groszek pisze:no a poza tym to też moż3e być interpretowane jako pewien rodzaj znaku poziomego - tak jak strzałka, czy linia pozioma
To i ja się wtrące, jakoś zauważyłem, dwie strony (jak zawsze ;)) "sporu"
I podział jest przynajmniej dla mnie bardzo widoczny, na tych co dzieci już mają i myślą w innych kategoriach i tych co jazda po tego typu znakach bawi.

Przepraszam, ale nadal nie widzę w tym nic mądrego, niewyobrażam sobie takich znaków na jezdni, dlaczego ano odpowiedź jest prosta i już napisana:
SOWA pisze:A co w sytuacji gdy np. o zmroku na jezdni znajdzie się dziecko a nadjeżdżającym kierowcą będzie osoba, która wie, że w tym miejscu jest obrazek?
To wcześniej czy później się tak skończy, mózg się przyzwyczaja i nie reaguje jeśli wcześniej zanotował, że to tylko "obrazek"
Takie i moje zdanie wolałbym już te progi zwalniające w 3D :)

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: ppamula » czw 16 wrz 2010, 15:11

Groszek pisze:no jasne... ograniczenia prędkości też są...
i to ma być argument za nierejestrowanymi poziomymi znakami informacyjnymi ?
To że są ograniczenia prędkości i sa tacy co ich nie respektują nie jest argumentem żeby na drodze pisać
"Jedź wolniej, tu możesz tylko 50, jedziesz za szybko"

Taki napis po pierwsze nie jest kodeksowym znakiem,
po drugie prawnie do niczego nie zobowiązuje (tak jak malunki dzieci na drodze),
a po trzecie wpatrujący się w niego kierowca, próbujący go odczytać nie zważając na inne niebezpieczeństwa coś po drodze rozwali.

Jadący obok namalowanego dziecka kierowca z przeciwnej strony (to jest baaaardzo długi malunek na drodze) może przy okazji potrącić kogoś innego.

[ Dodano: 2010-09-16, 15:15 ]
Równie dobrze mogła by stać panienka z biustem na wierzchu i znakiem ograniczenia do pięćdziesięciu. Już takie eksperymenty były i kończyły się tragicznie.
Jak w Warszawie na Łazienkowskiej, na jednym pasie jest wypadek to na drugim kierowny automatycznie zwalniają by przyjrzeć się co się stało.
W efekcie albo kończy się na obustronnym korku (a tam są niezależne jezdnie) albo nawet na stłuczce po drugiej stronie również.

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz

Post autor: binio » czw 16 wrz 2010, 17:47

SOWA pisze:Za chwilę ktoś wymyśli, by obrazki "wybiegały" na jezdnię. Ale to już żart.
To nie zartuj w ten sposob ;) Mam w rodzinie urzednikow panstwowych i wiem na jakich zasadach to dziala, ktos przeczyta o wbiegajacych dzieciach, przypomni mu sie, ze znajomy ma frme zajmujaca sie takimi wizualizacjami, zastanowi ile moze na tym zarobic i heja, pieniadze wplaca podatnik, wartosci przedsiewziecia przekracza 3x wartosc rynkowa, lokalna gazeta pieje z zachwytu nad pomyslowoscia i troskliwoscia urzednikow, wszyscy sa zarobieni a kasa jak zykle w bloto. Ot radosne pomysly urzednikow.
Ja jestem za calkowitym zniesieniem monopolu panstwowego na prawa jazdy i bezpieczenstwo na drogach, za karanie za jazde "pod wplywem" rowniez. Prawa jazdy nie powinno byc wogole. Ot, masz samochod - jezdzisz. Chcesz zrobc sobie kurs - robisz, nie chcesz - Twoja sprawa. Ew zrobic tak jak w niektorych krajach, ze prawo jazdy jest jednoczesnie dowodem tozsamosci wydawanym po ukonczeniu np 16 roku zycia, bez zadnych smiesznych kursow i egzaminow. No i zniesieniem ograniczen predkosci ;)

ODPOWIEDZ