Prędkościomierz w RC36 II

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
tom75
Imię: Tomek

Prędkościomierz w RC36 II

Post autor: tom75 » pn 19 lip 2010, 20:39

niedawno kupiłem rc36II anglika i ponieważ denerwuje mnie wskazanie zegara w milach postanowiłem to zmienić . znajomy mechanik stwierdził ze wystarczy przełożyć tylko zegar w kilometrach i będzie ok ponieważ prędkość jest zliczana nie linką tylko elektronicznie -tak też uczyniłem kupiłem prędkościomierz i go podmieniłem o dziwo przed momentem zrobiłem próbę i lipa . Wskazania są zawyżone o dobre 30 km/h , podobnie licznik przebiegu na 3 km przejechane nabija 5 ,W związku z tym mam pytanie czy jest tego jakieś obejście i da sie to skorygować czy dać sobie spokój i założyć ponownie angielskie bebechy i tylko przełożyć tarczę na ,,naszą,, .....?

Awatar użytkownika
Ketchup
klepacz
klepacz
województwo: lubuskie

Post autor: Ketchup » pn 19 lip 2010, 21:01

pod prędkościomierzem jest elektronika - wystarczy ją wypiąć i wpiąć nową - w tym wypadku do wskazywania/zliczania przebiegu w km - nie trzeba wymieniać całego zegara

pozdro
Jak do baku to tylko nitroglicerynometanol

tom75

Post autor: tom75 » pn 19 lip 2010, 21:47

o jakiej elektronice mówisz napisz szerzej ,po rozkręceniu liczników wymieniłem cały zegar/prędkościomierz / z elektroniką ,

[ Dodano: 2010-07-19, 21:54 ]
właśnie to wymieniłem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Ketchup
klepacz
klepacz

Post autor: Ketchup » wt 20 lip 2010, 10:22

na pierwszym zdjęciu widać płytkę, "trzyma się na 3 białych zatrzaskach" - odginasz je i delikatnie wyjmujesz płytkę

pozdro

tom75

Post autor: tom75 » wt 20 lip 2010, 21:44

przemieniłem samą płytkę z elektroniką jest OK ale tylko w przypadku liczydła przejechanych kilometrów gdyż wskazówka prędkościomierza nadal wariuje o dobre 30 km /h zawyża , czy to normalny objaw że zlicza dobrze a prędkość zawyża ?

Awatar użytkownika
Ketchup
klepacz
klepacz

Post autor: Ketchup » śr 21 lip 2010, 08:36

tom75 pisze:przemieniłem samą płytkę z elektroniką jest OK ale tylko w przypadku liczydła przejechanych kilometrów gdyż wskazówka prędkościomierza nadal wariuje o dobre 30 km /h zawyża , czy to normalny objaw że zlicza dobrze a prędkość zawyża ?
Jeżeli km wskazuje OK - to prawdopodobnie przy wyciąganiu wskazówki i wkładaniu - nie wcelowałeś w "odpowiedni punkt".

Wyciąg wskazówkę, włącz zapłon i wtedy włóż wskazówkę.

tom75

Post autor: tom75 » śr 21 lip 2010, 22:08

co do wskazówki to też to przerobiłem już wcześniej na włączonym zapłonie zakładałem .nic nie pomaga/zresztą cały licznik po przełożeniu bez ingerencji w zmianę płytek też zawyżał -więc może kupiłem jakiś kombinowany nabytek tym bardziej że na tym kupionym -na cewce co kreci wskazówką prędkościomierz jest data 93 .12 .... a na moim angliku 97 ... .... ... , tak więc kilometry zlicza ok, prędkość zawyża , zostawiłem więc licznik angielski a przełożyłem jedynie tarczę mam więc wskazanie prędkości w kilometrach a przebieg w milach i tak już chyba zostanie bo z 10razy to ustrojstwo skręcałem i rozkręcałem , a za 11 to pewnie popsuję , dziękuję koledze za zainteresowanie moim problemem i wirtualną pomoc pozdrawiam tomek

Awatar użytkownika
Ketchup
klepacz
klepacz

Post autor: Ketchup » śr 21 lip 2010, 22:16

tom75 - może po prostu licznik który dokupiłeś był z uszkodzonych zegarów - kupiłem takie zegary kiedyś po tym jak regulator padł i skosił wszystko co tylko mógł, nie testowałem ich - interesowały mnie tylko plastiki

pozdro

Awatar użytkownika
Lex737
teksciarz
teksciarz
Imię: Wojtek
Kontakt:

Post autor: Lex737 » wt 23 lis 2010, 22:04

U mnie był taki sam problem też mam moto z angli. Licznik zaniżał km/h a przejechane mile liczył jako 1mila = 2,1Km u mnie. Dzisiaj przełożyłem prędkościomierz (TDK ten przy biegach) i o dziwo wszystko działa idealnie. :) Zobacz może u Ciebie też cos tam jest walnięte.

Awatar użytkownika
korek
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Kordian
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: korek » ndz 20 mar 2011, 10:13

Witam czytajac powyzsze posty zastanawia mnie czy nie wystarczylo by przlozyc poprostu samej tarczy wyskalowanej w Km/h ?? pytam bo sam mam licznik w MPH i jest to troche uciążliwe zwlaszcza w nocy kiedy Km/h nie sa podswietlane;/:P
Panowie czy w moim przypadku wystarczy wymiana tarczy z MPH na tej w Km/h ??
Mam jeszcze jedno pytanie zastanawiam sie jak zmienic podswietlenie zegarow na LEDOWE ??? Konkretnie aby wygladalo to jak na zalaczonym rysunku, jak widzac w 800-tce wyglada świetnie:D:D ( porzadany kolor zaznaczony czerwona strzalka) ;D. Jezeli to w czyms pomoze to moja Hania jest z 1996r RC 36II z gory dziekuje:)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ride is Fun ;D :D For you safety & Protection Do NOT Speeding at the public road !!

Awatar użytkownika
Chris-Zg
pisarz
pisarz
Imię: Christian
Kontakt:

Post autor: Chris-Zg » śr 23 mar 2011, 18:33

korek pisze: Mam jeszcze jedno pytanie zastanawiam sie jak zmienic podswietlenie zegarow na LEDOWE ??? Konkretnie aby wygladalo to jak na zalaczonym rysunku, jak widzac w 800-tce wyglada świetnie:D:D ( porzadany kolor zaznaczony czerwona strzalka) ;D. Jezeli to w czyms pomoze to moja Hania jest z 1996r RC 36II z gory dziekuje:)

Tez mam rc36II 96r i ostatnio wstawialem ledowe biale zarowki do podswietlania zegarow, powiem ze wyglada bardzo ladnie i cyfry w nocy sa dobrze widoczne, wyszlo lekko niebieskawe podswietlenie, jak chcesz to moge jutro zrobic zdjecia.
Czerwone są najszybsze!

Awatar użytkownika
korek
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Post autor: korek » czw 24 mar 2011, 16:58

Jeżeli to nie sprawi Ci problemu to bardzo proszę:D:D tylko prosiłbym abyś wstawił fotki pod tym tematem;P aaa i mam jeszcze takie pytanie jak zmienić samemu to oświetlenie na Ledowe?? i czy sprawiło Ci to duży problem ???
Ride is Fun ;D :D For you safety & Protection Do NOT Speeding at the public road !!

Awatar użytkownika
Chris-Zg
pisarz
pisarz
Imię: Christian
Kontakt:

Post autor: Chris-Zg » ndz 27 mar 2011, 16:49

Postaram sie dzisiaj zrobic foty to Ci podesle. Nie sprawilo to zadnego problemu, wystarczy wyjac stare zarowki i wstawic nowe. Jak wrzuce zdjecia to napisze cos wiecej.
Czerwone są najszybsze!

Awatar użytkownika
korek
zadomowiony
zadomowiony
Kontakt:

Post autor: korek » ndz 27 mar 2011, 20:54

Ok z góry dziękuje Ci za fatygę :P :D:D

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Imię: Marek
województwo: pomorskie
Kontakt:

Post autor: poscig » ndz 27 mar 2011, 22:01

Odnośnie podświetlenie w kolorze , które cię interesuję to bardzo proste....ja w swojej byłej VFR rc 46 wstawiając białe ledy uzyskałem niebieskie podświetlenie....Łysolek świadkiem

ODPOWIEDZ