I dlatego właśnie chcą sprzedać taką firmę.stoodent1 pisze:Zakład przynosi od dobrych paru lat wielkie zyski.
...
Police mają obecnie jedną z najlepszych metod/technologii produkcji bieli tytanowej która to jest potrzebna w nanotechnologii...
To nie jest do końca tak - ten świat jest ułożony tak jak go układają ludzie, a ludzie są jak elektryczność - zawsze idą po najmniejszej linii oporu. Jeśli ktoś kto zarządza firmą nie jest z tego rozliczany i dobrze pilnowany (dotyczy też firm prywatnych) to będzie robił to na odwal się i przy okazji jak najwięcej będzie pompował w swoją kieszeń. W firmach państwowych nadzór praktycznie nie istnieje, bo prezesami zawsze są ludzie z partii rządzących a nadzorujący to ich kumple - patologia jest chyba łatwo zauważalnamożej pisze:Tak jest ten świat ułożony, że to co prywatne działa lepiej bo i może więcej.
Nie za wszelką cenę i nie wszystko (to co przynosi zysk nie powinno być sprzedawane), ewentualnie niech sprzedadzą też miVFRKrzysztof pisze:Nie wiem, co jeszcze mogą sprzedać, ale wiem, że powinni sprzedać wszystko to, co mogą.
Użyłem oczywiście skrótu myślowego i zgadzam się z Tobą w 100%. Powinienem to ująć w ten sposób: Tak jest ten świat polskiej gospodarki wolnorynkowej ułożony, że to co prywatne działa lepiejbrii pisze:To nie jest do końca tak - ten świat jest ułożony tak jak go układają ludzie, a ludzie są jak elektryczność - zawsze idą po najmniejszej linii oporu. Jeśli ktoś kto zarządza firmą nie jest z tego rozliczany i dobrze pilnowany (dotyczy też firm prywatnych) to będzie robił to na odwal się i przy okazji jak najwięcej będzie pompował w swoją kieszeń. W firmach państwowych nadzór praktycznie nie istnieje, bo prezesami zawsze są ludzie z partii rządzących a nadzorujący to ich kumple - patologia jest chyba łatwo zauważalna
co masz na myśli dobrze się pracuje na państwowym garnuszku?Wojtek86 pisze:100% prawdySkuciok pisze: Ja uważam że właśnie wszystkie firmy powinny być prywatne. Bo jak coś nie jest twoje to gorzej jest zarządzane.
Przypuszczam, że osoby opowiadające się przeciw prywatyzacji pracują w państwowej firmie. Na państwowym garnuszku dobrze się pracuje.
Z punktu widzenia przedsiębiorców, ekonomistów i zainteresowanych sprawami gospodarczymi prywatyzacja jest nie do uniknięcia.
Wydaje ci się, nie będę ci tego udowadniał skanami dokumentów bo nie muszę i nie mam ochoty. Wiem, że można tam szybko się dorobić z odrobiną szczęścia i ambicji. Ale zwykłej zdrowej zasady solidarności nie oszukasz.Wydaje mi sie kruhy, ze po prostu nie miales okazji pracowac za granica i mnie nie rozumiesz.
Gleboko sie mylisz, ze na zachodzie nie bedac super zdolnym, albo nie majac znajomosci wiele nie da sie osiagnac. Mozna siegnac bardzo wysoko, bez narazania i wykorzystwania innych.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości