problem z przyczepnoscia tylnego kola

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
kibic997

problem z przyczepnoscia tylnego kola

Post autor: kibic997 » wt 06 kwie 2010, 21:29

witam
prosze o odpowiedz czy ten motocykl zachowuje sie prawidlowo.
otoz przy nizszych predkosciach moja vfr daje mi odczuc na lipnej nawierzchni ze tylne kolo lekko odchodzi w bok,kupilem do tego nowe opony i mam nadzieje ze problem zniknie-moze po prostu nie umiem jeszcze nim jezdzic bo jak dodam wiecej gazu to problem raczej znika.
motocykl posiada oryginalny lakier i kupiony od osoby w polsce, i nie wyglada na powypadkowy(lakier jest stary ale ok).
ktos cos moze powiedziec w tym temacie?
powiem ze jak jechalem przez tragiczne drogi to kierownice trzymalem tak kurczowo z obawy ze sie wypiep. ze do dzis bola mnie kostki 8)
nie bylo mowy o ZADNYCH wykladaniach sie w zakretach z obawy o zycie:)
moze to takie 1 wrazenie czy cos z moze byc z tylnym wachaczem?
jak juz wspomnialem nowe opony niedlugo(bieznik z tylu obecnej opony jeszcze moze pojedzie 1 sezon-moze)i oby dzialo sie lepiej :!:
prosze o jakies rady
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Hubu
klepacz
klepacz
Imię: Hubert
województwo: mazowieckie

Post autor: Hubu » wt 06 kwie 2010, 21:42

To może zmień laczki i wtedy będziesz wiedział czy coś się zmieni ;-)

Awatar użytkownika
Gregory
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Grzesiek
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: Gregory » wt 06 kwie 2010, 21:44

Zobacz jaki jest rok produkcji tylnej oponki.
Dzieje się tak tylko przy zimnej oponie, czy jak pojeździsz dłużej i oponka się nagrzeje, to ten objaw znika?
Jakie masz ciśnienie w tylnej gumie - powinno być 2,9

Sprawdź i napisz
Motocykl jest jak media markt -nie dla idiotów

Grewel-Moto - części i akcesoria do moto - 505-078-145 - potrzebujesz coś, dzwoń lub pisz.

CB500, VFR800 Vtec i VFR800 Fi, CBR600RR, K1200S,

Awatar użytkownika
puzon
klepacz
klepacz
Imię: Piotr
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: puzon » wt 06 kwie 2010, 22:17

Gregory pisze:Jakie masz ciśnienie w tylnej gumie
Właśnie sprawdź czy Masz wiater w kole.

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » wt 06 kwie 2010, 22:41

Tak jak chłopaki piszą wyżej sprawdź ciśnienie. Druga sprawa, zobacz jak masz ustawioną zawiechę z tyłu. Może masz troszkę za mocno ustawioną (za twardo) i koło skacze na dziurach. Może być jeszcze taka opcja że opony były picowane do sprzedaży jakimiś środkami na których ewidentnie jest napisane żeby nie stosować do motocykli bo robi się od nich śliska powierzchnia. Jak coś przyjdzie mi jeszcze do głowy to dopiszę.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

MARCO
klepacz
klepacz

Post autor: MARCO » wt 06 kwie 2010, 23:05

... jak wyżej: sprawdź ciśnienie
ewentualnie zbieżność przodu z tyłem (może coś na pułkach jest przestawione)

Awatar użytkownika
igor
klepacz
klepacz
Imię: Igor
Kontakt:

Post autor: igor » czw 08 kwie 2010, 10:33

a przede wszyystkim trzymaj gaz i nie ściskaj kurczowo kiery. wtedy nawet przy najlepszych laczach w końcu bedziesz leżał... ;-)

Awatar użytkownika
su4beusz
pisarz
pisarz
Imię: Mateusz
Kontakt:

Post autor: su4beusz » czw 08 kwie 2010, 11:12

dokładnie, odczep się od kiery :) i 'dotrzyj' gumy. oprócz tego dogrzej opony (najlepiej hamując i dodając gazu - nie na boki). jeśli to nie pomoże to podjedż do mechanika i sprawdź czy moto proste..
if my calculations are correct, when this baby hits 80mph we're gonna see some seriuos SHIT :D
http://www.bikepics.com/members/su4beusz/

Awatar użytkownika
MC_Hammer
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Maciej

Post autor: MC_Hammer » czw 08 kwie 2010, 11:44

ja na początku jak pisali przedmówcy sprawdził bym wiater w oponach :)

przód: 2,5
tył: 2,9

jeśli to jest ok to bym mędrkował co jeszcze ;-)

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Tomasz
województwo: pomorskie

Post autor: figaro » czw 08 kwie 2010, 13:16

Przy niewielkich prędkościach motocykl ma znikomą stateczność i to jest normane. :shock: Zwiększa się ona wraz z uzyskiwaną prędkością. Przy niewielkich prędkościach każda, a w szczególności zużyta /duży przebieg, palenie gumy, itp.../ opona tylna ma tendencję do uciekania na nierównościach jezdni w kierunku najniższego punktu nawierzchni. Jest to o tyle niebezpieczne, bo może wytrącić kierowcę z obranego toru jazdy. :confused Postaraj się podczas jazd z niewielką prędkością omijać fragmenty jezdni ze zróżnicowaną wysokością / boki kolein, miejsca doraźnie naprawiane, widoczne łączenia fragmentów asfaltu.../ Wybieraj na początek miejsca w marę gładkie o równej nawierzchni. Opanowanie motocykla przyjdzie z czasem. Pamiętaj także o właściwym ciśnieniu w oponach, tak jak koledzy wcześniej sugerowali. :smile:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

MARCO
klepacz
klepacz

Post autor: MARCO » czw 08 kwie 2010, 22:03

figaro pisze:Przy niewielkich prędkościach motocykl ma znikomą stateczność i to jest normane. :shock: Zwiększa się ona wraz z uzyskiwaną prędkością. Przy niewielkich prędkościach każda, a w szczególności zużyta /duży przebieg, palenie gumy, itp.../ opona tylna ma tendencję do uciekania na nierównościach jezdni w kierunku najniższego punktu nawierzchni. Jest to o tyle niebezpieczne, bo może wytrącić kierowcę z obranego toru jazdy. :confused Postaraj się podczas jazd z niewielką prędkością omijać fragmenty jezdni ze zróżnicowaną wysokością / boki kolein, miejsca doraźnie naprawiane, widoczne łączenia fragmentów asfaltu.../ Wybieraj na początek miejsca w marę gładkie o równej nawierzchni. Opanowanie motocykla przyjdzie z czasem. Pamiętaj także o właściwym ciśnieniu w oponach, tak jak koledzy wcześniej sugerowali. :smile:
Rysunek1.jpg
... co za wykład, :mrgreen:

J43
pisarz
pisarz

Re: problem z przyczepnoscia tylnego kola

Post autor: J43 » czw 08 kwie 2010, 22:11

kibic997 pisze:witam
prosze o odpowiedz czy ten motocykl zachowuje sie prawidlowo.
otoz przy nizszych predkosciach moja vfr daje mi odczuc na lipnej nawierzchni ze tylne kolo lekko odchodzi w bok,kupilem do tego nowe opony i mam nadzieje ze problem zniknie-moze po prostu nie umiem jeszcze nim jezdzic bo jak dodam wiecej gazu to problem raczej znika.
motocykl posiada oryginalny lakier i kupiony od osoby w polsce, i nie wyglada na powypadkowy(lakier jest stary ale ok).
ktos cos moze powiedziec w tym temacie?
powiem ze jak jechalem przez tragiczne drogi to kierownice trzymalem tak kurczowo z obawy ze sie wypiep. ze do dzis bola mnie kostki 8)
nie bylo mowy o ZADNYCH wykladaniach sie w zakretach z obawy o zycie:)
moze to takie 1 wrazenie czy cos z moze byc z tylnym wachaczem?
jak juz wspomnialem nowe opony niedlugo(bieznik z tylu obecnej opony jeszcze moze pojedzie 1 sezon-moze)i oby dzialo sie lepiej :!:
prosze o jakies rady
pozdrawiam
Na naszych dziurawych drogach rzuca dupa i bedzie rzucac.
Musisz przywyknac :)
Nie Twoja wina.

kibic997

Post autor: kibic997 » pn 12 kwie 2010, 21:24

figaro serdeczne dzięki za wyczerpujący wykład. Teraz już wszystko rozumiem 8)
Ale fakt, że na naszych drogach raczej ciężko dziury omijać.

ODPOWIEDZ