modyfikacja airboxu rc46
- sensi
- klepacz
- Imię: pawel
- województwo: poza granicą Polski
modyfikacja airboxu rc46
na australijskim mcn-ie znalazlem cos takiego:
My main reason for liking the VFR is the engine note, especially when fitted with a pipe. It gets even better when you remove the snorkel that is slotted into the top of the airbox. This opens up the breathing a bit more and makes the induction growl deep and raucous. A corresponding increase of between 0.5 and 1.2 horsepower is also gained throughout the rev-range, the power gain doesn't make the removal worth it, the noise does.
http://www.mcnews.com.au/Testing/HondaVFR800.htm
jesli dobrze zrozumialem, chodzi o odlaczenie klapki z gory airboxu co ma poprawic pobieranie powietrza przez silnik i sam jego odglos. jest tez wzmianka o poprawie mocy ale z tym bylbym sceptyczny. co o tym sadzicie?
My main reason for liking the VFR is the engine note, especially when fitted with a pipe. It gets even better when you remove the snorkel that is slotted into the top of the airbox. This opens up the breathing a bit more and makes the induction growl deep and raucous. A corresponding increase of between 0.5 and 1.2 horsepower is also gained throughout the rev-range, the power gain doesn't make the removal worth it, the noise does.
http://www.mcnews.com.au/Testing/HondaVFR800.htm
jesli dobrze zrozumialem, chodzi o odlaczenie klapki z gory airboxu co ma poprawic pobieranie powietrza przez silnik i sam jego odglos. jest tez wzmianka o poprawie mocy ale z tym bylbym sceptyczny. co o tym sadzicie?
- szatan
- klepacz
- Kontakt:
Może poprawi moc o 5KM ? i tego nawet nie poczujesz , tyle samo zyskasz zmieniając tłumik.
Może powiękrzy sie spalanie o litr , a to juz da sie poczuć
Może powiękrzy sie spalanie o litr , a to juz da sie poczuć

Życie bez motocykla powoduje raka i choroby serca
Manual Honda VFR800 98-2001
http://rapidshare.com/files/236685669/Manual98-01.pdf
Miernik ładowania http://www.youtube.com/watch?v=IYjGraAk4es
Manual Honda VFR800 98-2001
http://rapidshare.com/files/236685669/Manual98-01.pdf
Miernik ładowania http://www.youtube.com/watch?v=IYjGraAk4es
- sensi
- klepacz
- Imię: pawel
- województwo: poza granicą Polski
nie chodzi mi o poprawienie mocy bo i tak czasami do konca nie ogarniam tego co w standardzie jest pod siodlem
chodzilo mi glownie o pozbycie sie tego klekotania airboxu slyszalnego na niskich obrotach podczas pracy sprzegla a jesli przy tym poprawi sie dzwiek pracy silnika to swietnie. nie jestem tylko pewien czy ten klekot dokucza mi na tyle zeby za jego usuniecie placic regularny abonament w postaci zwiekszonego zuzycia paliwa...
reasumujac jedynym efektem braku tej klapki w airboxie bedzie bogatsza mieszanka paliwa?

reasumujac jedynym efektem braku tej klapki w airboxie bedzie bogatsza mieszanka paliwa?
- Radarro
- klepacz
- Imię: Radek
- województwo: śląskie
Jak dla mnie kolo pisze, że podoba mu się dźwięk (się wie
Jak usuniesz grzybek, albo zdejmiesz rurkę od grzyba, to cały czas klapka będzie na dole i przelot powietrza będzie otwarty. Przez to jeszcze ciut poprawi się dźwięk silnika (głębszy)
Teoretycznie da to tez przyrost kunia mocy, ale autorowi bardziej chodzi o polepszenie dźwięku
Tak ja to rozumiem.
A spalanie? Większy przepływ powietrza zarejestrują czujniki, podadzą więcej paliwa i przepali więcej. Ale IMO to będzie wielkość max do pół litra na 100...
... ale chyba jestem raczej sceptyczny, że po usunięciu grzyba dźwięk się jakoś znacznie zmieni...
Pozdr!

Teoretycznie da to tez przyrost kunia mocy, ale autorowi bardziej chodzi o polepszenie dźwięku

Tak ja to rozumiem.
A spalanie? Większy przepływ powietrza zarejestrują czujniki, podadzą więcej paliwa i przepali więcej. Ale IMO to będzie wielkość max do pół litra na 100...
... ale chyba jestem raczej sceptyczny, że po usunięciu grzyba dźwięk się jakoś znacznie zmieni...
Pozdr!
V4 + R6 Brotherhood
TS 350 -> 800Fi -> VTR SP1 -> RSV Tuono '03 -> VFR 400

TS 350 -> 800Fi -> VTR SP1 -> RSV Tuono '03 -> VFR 400
Klapka w airbox'sie nie jest na ozdobę. Jest po to by silnik przy odpowiednich obrotach dostawał odpowiednią ilość powietrza przy jego odpowiedniej prędkości (i zawirowaniu).
Na małych obrotach musimy "ograniczyć" otwór dolotowy tak żeby prędkość przepływającego powietrza była wyższa. I powietrze odpowiednio zawirowane.
Przy większych obrotach zapotrzebowanie na powietrze wzrasta to raz, a dwa przez większe zapotrzebowanie prędkość przepływu tego powietrza też rośnie, żeby za bardzo nie wzrosła otwiera się dodatkowy wlot. Przez to też cały dolot się skraca. Co jest pożądane.
Małe obroty długi dolot = dobry moment obrotowy przy niskich obrotach.
Duże obroty krótki dolot = dobra moc na "górze".
Po to w nowszych moto stosuje się zmienne długości dolotu i klapki w wydechu żeby przebieg mocy i momentu był jak najbardziej optymalny.
Jednym słowem otwierając klapkę na stałe zmniejszysz sobie moment obrotowy na niskich i średnich obrotach.
Powodzenia w modyfikacjach
Na małych obrotach musimy "ograniczyć" otwór dolotowy tak żeby prędkość przepływającego powietrza była wyższa. I powietrze odpowiednio zawirowane.
Przy większych obrotach zapotrzebowanie na powietrze wzrasta to raz, a dwa przez większe zapotrzebowanie prędkość przepływu tego powietrza też rośnie, żeby za bardzo nie wzrosła otwiera się dodatkowy wlot. Przez to też cały dolot się skraca. Co jest pożądane.
Małe obroty długi dolot = dobry moment obrotowy przy niskich obrotach.
Duże obroty krótki dolot = dobra moc na "górze".
Po to w nowszych moto stosuje się zmienne długości dolotu i klapki w wydechu żeby przebieg mocy i momentu był jak najbardziej optymalny.
Jednym słowem otwierając klapkę na stałe zmniejszysz sobie moment obrotowy na niskich i średnich obrotach.
Powodzenia w modyfikacjach