REJESTRACJA moto z RFN

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
artek69
Imię: Artur
Kontakt:

REJESTRACJA moto z RFN

Post autor: artek69 » pn 15 mar 2010, 18:57

Witam,
może ktoś z Was miał taki przypadek lub posiada wiedzę na temat taki: zakupiłem dosyć niedawno VFR 800 FI '98 w Niemczech, zawiozłem dokumenty do tłumaczenia i dziś gdy je odebrałem wyczytałem, że w dowodzie rejestracyjnym stoi, że mój motocykl posiada 1 miejsce siedzące zamiast 2. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie w Polsce??? Czy jeśli na przeglądzie tzw. "0" wpiszą 2 miejsca to będzie ok? Rozjaśnijcie mi proszę sprawę bo nie wiem co o tym myśleć.

Pozdrawiam
VFR 800 Fi '98 - najszybsza bo czerwona :-)

Awatar użytkownika
goman
pisarz
pisarz
Imię: Tomek
województwo: lubuskie
Kontakt:

Post autor: goman » pn 15 mar 2010, 19:28

miałem tak samo :)
często spotykane w niemczech
a na przeglądzie hmmmm......u mnie nikt na to nie patrzył i wpisali ilość miejsc : 2
wiec nie było problemów w WK
a i przy okazji pozdrawiam rodaka :)

artek69
Imię: Artur
Kontakt:

Post autor: artek69 » pn 15 mar 2010, 19:39

Dzięki, pozdrawiam również.
Wydaje mi się, że byłeś jedyny w ZG na VFR 800 w ubiegłym roku i to Ty spędzałeś mi i mojemu synowi sen z powiek tą przepiękną maszyną. Teraz i mi się udało nabyć to cudo. Jeszcze raz dzięki za odp. postaram się żeby na przeglądzie wpisali 2 i będzie po sprawie. DO zobaczenia na mieście :mrgreen:
VFR 800 Fi '98 - najszybsza bo czerwona :-)

Awatar użytkownika
goman
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: goman » pn 15 mar 2010, 19:46

eee to nie ja
pierwszy był też Tomek ale inny :)
ja kupiłem na koniec sezonu dopiero

Awatar użytkownika
VFRKrzysztof
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: mazowieckie

Post autor: VFRKrzysztof » pn 15 mar 2010, 21:16

Ja miałem to samo. W pierwszej stacji kontroli pojazdów diagnosta był nieugięty i chciał wpisać jedno miejsce, więc musiałem znaleźć drugą stację i drugiego, bardziej elastycznego diagnostę. Teraz chyba nie trzeba robić przeglądu przed rejestracją, ale w takiej sytuacji raczej warto przegląd zrobić, żeby urzędas w wydziale komunikacji miał jakiś kwit, na podstawie którego będzie mógł wpisać w dowodzie rejestracyjnym dwa miejsca.
The best is yet to come! :-)

Awatar użytkownika
scibor
pisarz
pisarz
Imię: Patryk
województwo: warmińsko-mazurskie

Post autor: scibor » pn 15 mar 2010, 22:23

Jak rejestrowalem w grudniu '09 to sie pani w komunikacji zapytala czy to jakis specjalny motocykl ze ma wpisane jedno miejsce na kwicie z przegladu:D Wyszczerzylem sie i uswiadomilem ja ze tak sie nazywa niedzielona kanapa na dwie osoby i mam w S.1 cyfre "2":) A ze motocykl specjalny to inna bajka;)

Awatar użytkownika
SADO
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: SADO » wt 16 mar 2010, 15:00

Rejestrowałem niedawno i w niemieckim dowodzie było napisane liczba miejsc 1, ale pod datą 1 rejestracji były Uwagi. W Uwagach jest napisane liczba miejsc ew. 2 tylko po zamontowaniu wymaganych elementów.
Chodzi o to, żeby były zamontowane uchwyty dla pasażera. Robiąc przegląd lub identyfikację pojazdu w PL musisz pilnować by gościu wpisał liczbę miejsc 2, bo urząd na tej podstawie wpisuje dane w nasze dowody.
WSK 125 > CZ 350 > Yamaha XJ 600 > VFR 800, Junak i WFM :)

Awatar użytkownika
Bohun
klepacz
klepacz
Imię: Wiktor
Kontakt:

Post autor: Bohun » wt 16 mar 2010, 15:18

VFRKrzysztof pisze:W pierwszej stacji kontroli pojazdów diagnosta był nieugięty i chciał wpisać jedno miejsce, więc musiałem znaleźć drugą stację i drugiego, bardziej elastycznego diagnostę.
dokladnie tak, szukaj stacji diagnostycznej gdzie da rade to zalatwic, bo jak Ci na przegladzoe wpisza 1 miejsce, to juz w urzedzie komunikacji nic nie wskórasz. no chyba ze masz DUZE PLECY :biggrin :biggrin
stella > IŻ 49 > AWO 425 > M-72 > VF750F > VFR 750 > VS 700> XVS 650 > ZX 6-R > virago 1000 > VS 1400

Awatar użytkownika
Ketchup
klepacz
klepacz

Post autor: Ketchup » wt 16 mar 2010, 16:22

a ja mam pytanie dokładnie w temacie :mrgreen: - czyli rejestracja pojazdu z Niemiec, ale jeszcze z tzw brifem starego wzoru - jest możliwa?
Jak do baku to tylko nitroglicerynometanol

Awatar użytkownika
SADO
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: SADO » wt 16 mar 2010, 23:50

Ketchup pisze:rejestracja pojazdu z Niemiec, ale jeszcze z tzw brifem starego wzoru - jest możliwa?
Jest możliwa

Awatar użytkownika
Rychu
pisarz
pisarz

Post autor: Rychu » ndz 21 mar 2010, 12:46

jesli sa 2 briefy to nie powinno byc klopotu , ale jesli tylko jednen to nie przejdzie.

Ja tez mialem 1 miejsce w szwabskim dowodzie , musiualem specialnie placic 80 zl za przeglad co by pan stwierdzil, nie widzac motocykla ze jednak sa 2 miejsca - ot polska zlodziejska biurokracja

Awatar użytkownika
Ketchup
klepacz
klepacz

Post autor: Ketchup » wt 23 mar 2010, 08:29

no i się zes..ło :evil:

Kupiłem w niemcowni VFR do roboty, mam umowę, starą kartę pojazdu i wymeldowanie na takiej zielonej karteczce - i usłyszałem w wydziale komunikacji, że potrzebny mi jest jeszcze dowód rejestracyjny - bo niedawno się w Polsce przepisy zmieniły - a niemiecki urząd przy wymeldowaniu zabierał kiedyś dowody rejestracyjne i wydawał właśnie ten kwit o wymeldowaniu. Nowego dowodu mi oczywiście nie wydadzą, bo pojazd jest wyrejestrowany.

Normalnie kwadratura koła.

Ta sama Pani podpowiedziała mi, że mogę wystąpić do niemieckiego urzędu o wydanie tzw zaświadczenia o tym, że pojazd był zarejestrowany - przecież q.... to jest w karcie pojazdu - i poprosić o informację, co się stało z dowodem rejestracyjnym.

Czy ktoś z Was miał kiedyś taki tor przeszkód - PROSZĘ O POMOC
Jak do baku to tylko nitroglicerynometanol

Awatar użytkownika
awiater
pisarz
pisarz
Imię: Andrzej
Kontakt:

Post autor: awiater » wt 23 mar 2010, 09:30

[quote="VFRKrzysztof"] "żeby urzędas w wydziale komunikacji miał jakiś kwit", Krzysiek proszę Cię tylko nie "urzędas", bo mi uwłaczasz:-) Urzędnik rejestruje pojazd w oparciu o przepisy ustawy, a te wymyślane są w takim domu bez kantów na ul. Wiejskiej w Warszawie, przez gości, którzy niekoniecznie się na tym znają :-(

P.S.
Jak w dowodzie jest, że jest 1 miejsce to nie można wisać, że jest 2 to oczywiste, ktoś z jakiegoś powodu w niemcowni wpisał 1. Dlatego też, pomimo, że obecnie nie jest wymagane badanie techniczne, jeżeli jest aktualne w dowodzie rejestracyjnym, wymagane jest dodatkowe określające parametry techniczne pojazdu, w tym np. ilość miejsc, ale takie uprawnienia posiada uprawniony diagnosta, a urzędnik zwany "urzędasem" na podstawie tego zaświadczenia zwanego "kwitem" może stosowną adnotację zrobić.

J43
pisarz
pisarz

Post autor: J43 » wt 23 mar 2010, 10:06

Awiater - rozumiem,ze jestes urzednikiem w Wydziale Komunikacji.

Wyjasnij mi jedna rzecz:

Po jaki c..j w Polsce i UE sa dowody rejestracyjne,podczas kiedy w USA ich nie ma i mimo to wszystko swietnie funkcjonuje?

Awatar użytkownika
awiater
pisarz
pisarz
Imię: Andrzej
Kontakt:

Post autor: awiater » wt 23 mar 2010, 11:31

J43 pisze:Awiater - rozumiem,ze jestes urzednikiem w Wydziale Komunikacji.

Wyjasnij mi jedna rzecz:

Po jaki c..j w Polsce i UE sa dowody rejestracyjne,podczas kiedy w USA ich nie ma i mimo to wszystko swietnie funkcjonuje?
Niezupełnie, ale mam kontakt z rejestracją pojazdów.

Na to pytanie nie znam odpowiedzi, ale wiem, że w USA wiele rzeczy inaczej funkcjonuje, w krajach UE również. W Polsce porażająca jest biurokracja i pieczątkomania, ale nie mozna mieć pretensji do urzędnika z przysłowiowego okienka, że takie sa przepisy, bo nie on je wymyśla. Tylko na to chciałem zwrócić uwagę.

ODPOWIEDZ