VFR 1200

Czyli wszystko co związane z klubem VFR-OC w wymiarze ogólnoposkim
Awatar użytkownika
Łysolek
Shrek
Shrek
Imię: Adam
województwo: mazowieckie

Post autor: Łysolek » wt 16 lut 2010, 13:17

rommi pisze:a znane jest juz hasło reklamowe dla nowej VFR1200?

ja ostatnio usłyszałem:
"... zdziadziałeś, kup sobie VFR ..."
albo coś w tym stylu
"... kup sobie VFR bo zdziadziałeś ..."
ne pamiętam dokładnie, ale coś w ten deseń :mrgreen:

informuję, że ja tylko cycuję, to nie moje słowa, a osoba, która to powiedziała nie dała mi zgody na ich upowszechnianie :mrgreen:

co wy na to?
ciekawe czy w najbliższy czwartek znów Rommi sie pokażesz :evil

dj cat
teksciarz
teksciarz

Post autor: dj cat » wt 16 lut 2010, 13:42

mors pisze:VFR następcą XXa? Jak może V-ka być następcą rzędówki? :shock:

to tak jakbyś chciał starą brzydką szwedkę zastąpić piękną młodą mulatką :evil to jest zastępstwo? To całkowite przewartościowanie światopoglądu... przyznaję, że we właściwą stronę, ale nie mówmy o następstwie - tylko o prostowaniu błędów i wypaczeń :evil

Można napisać, że Ferrari jest następcą Syrenki?... jak widać można... wszystko napisać papier i monitor się nie czerwieni :evil

Mors mi chodziło o zbliżone pojemności, osiągi, masy, gabaryty itp itd. A nie o sposób ustawienia cylindrów. Obydwa motocykle są pod tymi (w/w wymienionymi) względami zbliżone i to jest "oczywista oczywistośc" jak mawiał nasz prezydent :smile: . I właśnie dlatego można a nawet należy je porównywac. Jakoś podnietliwie i bardzo radykalnie podszedłeś do mojego postu. Twoja wypowiedź byłaby uzasadniona w pełni, gdybym chciał porównywac VFR 800 z motocyklem o pojemności 1100 lub 1200. Przyznasz, że sensu by to nie miało najmniejszego.
Każda Honda dobrze wygląda. Nic innego nie powiem, bo bym ryzykował zdrowiem:)

Ludzie żyją po to, by latać na moto i czasami dla śmiechu postrzelać z wydechu : )

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: mors » wt 16 lut 2010, 14:18

eeee no co Ty :biggrin jestem caaałkowicie wylooooozowany :evil

można wszystko z wszystkim porównywać i mnie tam nie robi :biggrin

ale tak, żeby podyskutować :biggrin to rozchylenie cylindrów ma zdecydowany wpływ na sposób oddawania mocy (a właściwie momentu obrotowego), a co za tym idzie na charakterystykę pojazdu.

Projektując pojazd zakłada się w jaki sposób będzie używany czyli jakie powinien mieć cechy, aby w późniejszej eksploatacji dawał maksymalną satysfakcję.
Ponieważ silniki V i R mają generalnie inne charakterystyki powinny z założenia być montowane w motocyklach o innym przeznaczeniu.
Dlaczego V? - bo jest zdecydowanie węższy niż R (oczywiście V4 i R4) i można obniżyć środek ciężkości silnika. No i ten nierówny sposób oddawania momentu co zwiększa możliwości w niższym i średnim zakresie obrotów.
Można co prawda za pomocą innego układu wykorbienia wału zbliżać charakterystykę R-ki do V-ki co wykonała Yamacha w najnowszej R-1. Konstruktorzy mogą wiele :biggrin

Ale jeśli mamy do czynienia z tzw. szybkim turystykiem (XX) większym i cięższym od VFR, gdzie R4 o pojemności 1100 jest świetnym rozwiązaniem, a rzeczoną V4, która ma dawać tyle samo satysfakcji w zapie.dalaniu po winklach, zabawy na torze i możliwości trzaśnięcia ponad 600km bez wizyty u kręgarza to takie porównanie jest dla mnie trochę na wyrost.
I chyba nie ma znaczenia pojemność silnika bo CBR600 i 1000 w wersji RR są do siebie bliższe pomimo masakrycznej różnicy w pojemności.

Pewnie odpuszczając sobie maszynę typu XX i robiąc VFRę o masie ponad 260kg (masakra) nie pozostało nic innego jak przesadzić dotychczasowych jeźdźców z XX-ów na ten najnowszy wynalazek, aby nie poszli do konkurencji. Dwa w jednym bo jest kryzys i kogo stać na utrzymywanie takiej stajni?
Dzisiaj księgowi rządzą światem :biggrin

Dla mnie osobiście V4, V2, R4 czy R3 mają swoje przeznaczenie i wpychanie ich do innych szuflad jest dla mnie trochę bez sensu, ale nie spędza mi to snu z powiek i mam do tego stosunek całkowicie ambiwalentny jak Yossarian do ryby w paragrafie 22 :biggrin
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

dj cat
teksciarz
teksciarz

Post autor: dj cat » wt 16 lut 2010, 15:12

Mors całkowicie się z Tobą zgadzam, gdyż to co piszesz polega na prawdzie. Sam jestem z wykształcenia tech. mech. samochodowy, wiele sprzętów w życiu rozkręcałem i skręcałem więc potrafię docenic fachowe słowa. Pomimo to nadal uważam, że nowej VFR jednak bliżej do sprzętów typu xx, zzr, haya, może nawet fjr niż poprzednie modele V-ki. Sam powiedziałeś o masie, że jest potężna i to jest fakt. Gabaryt też. Pozycji na sprzęcie nie znam bo na dniach dopiero wybieram się do salonu żeby się "przysiąśc" i jak się da umówic jazdę próbną (pogoda!). Wtedy z pewnością podzielę się pierwszymi wrażeniami na gorąco. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów :mrgreen:

Ludzie żyją po to, by latać na moto i czasami dla śmiechu postrzelać z wydechu : )

Awatar użytkownika
maciek 800
klepacz
klepacz

Post autor: maciek 800 » wt 16 lut 2010, 19:32

A ja się podpisuje pod tym że VFR1200 to następca XX. O !
Macałem siedziałem i naprawdę poza założeniem konstrukcyjnym silnika to Nowa ni jak się nie ma do starej. A do XX jak najbardziej. Jak już pisałem wcześniej 1200 sprawia wrażenie pomieszania 800 z XX, z akcentem ten drugi.

dj cat
teksciarz
teksciarz

Post autor: dj cat » wt 16 lut 2010, 20:19

Maciek a możesz kilka słów więcej? Jestem ciekawy wrażeń z realu bo tak jak pisałem jeszcze nie miałem okazji pomacać........ Nie wiem czy zbierać kasę czy też nie :mrgreen: 8) Chociaż powiem szczerze że kocham bardzo mojego błękitnego blekusia. Z całym należnym dla VFR szacunem oczywiście :mrgreen:

Awatar użytkownika
adi610
klepacz
klepacz
województwo: podkarpackie
Kontakt:

Post autor: adi610 » wt 16 lut 2010, 20:42

ciekawe jak wypadnie w teście porównawczym np. z pianinem

dj cat
teksciarz
teksciarz

Post autor: dj cat » wt 16 lut 2010, 21:33

Pianino? Pewnie za szybkie będzie. Proponuję imadło warsztatowe. Tylko bez odkręcania od stołu oczywiście. Bo jeszcze wygra...........

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » śr 17 lut 2010, 01:03

podobno w zachowaniu nie czuje się tej nadwagi :biggrin - obniżyli znowu środek ciężkości (pewnie wypada już 5cm poniżej asfaltu) i jest zwinna jak rybka :evil

moment ma jak diesel, mocy od ch.ja i ciut ciut. z dwójki na gumę pójdzie jak nic :biggrin

najważniejsze, żeby szczęśliwy nabywca miał z niej tyle radości co pan młody w noc poślubną - czego sobie i Wam życzę :evil a etykietki są już mniej ważne.

Ja z Vitka miałem i mam taką radochę od pierwszej sekundy i nigdy nie narzekałem, że tego za mało a tego za dużo. Ważne, żeby cieszyć się tym co mamy, a nie zamartwiać tym czego nie ma. :evil

Jeśli kiedyś wsiądę na 1200 to coś czuję w kościach, że będzie identycznie :biggrin
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

Awatar użytkownika
MadziX
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Magdalena
Kontakt:

Post autor: MadziX » śr 17 lut 2010, 19:39

mors pisze:podobno w zachowaniu nie czuje się tej nadwagi :biggrin - obniżyli znowu środek ciężkości (pewnie wypada już 5cm poniżej asfaltu) i jest zwinna jak rybka :evil
:biggrin
zatem moto idealne dla mnie :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » czw 18 lut 2010, 12:28

Madziu, ale ty stosowałaś technikę "na rybkę" bo ci co jechali przed Tobą jechali... jakby tu napisać... no ciut za wolno :evil

jak będziesz miała przed sobą ocean asfaltu to ho ho ho :biggrin

a przymierzasz się do jazdy próbnej?

Awatar użytkownika
MadziX
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: MadziX » czw 18 lut 2010, 12:45

mors pisze:Madziu, ale ty stosowałaś technikę "na rybkę" bo ci co jechali przed Tobą jechali... jakby tu napisać... no ciut za wolno :evil
:mrgreen: o i jakby ktoś pytał czemu służy ta technika, po co i dlaczego to ma powyżej odpowiedź.. :evil
mors pisze:a przymierzasz się do jazdy próbnej?
tak :mrgreen: intryguje mnie ten motocykl... :grin:
Obrazek

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » czw 18 lut 2010, 12:49

przyjemność to było widzieć tę technikę w Twoim wykonaniu :biggrin

to daj znać jak już będziesz po... :biggrin tzn. jeździe próbnej, ciekaw jestem Twoich wrażeń bo jak znam życie ja to sobie na to moto wsiądę jak już będę płacił w kasie :evil

Awatar użytkownika
MadziX
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: MadziX » czw 18 lut 2010, 12:53

mors pisze:...na to moto wsiądę jak już będę płacił w kasie :evil
....czy dobrze mi się wydaje, że ten zakup masz już zaplanowany ? :mrgreen: :evil :motolove :lol
Ostatnio zmieniony śr 24 mar 2010, 09:27 przez MadziX, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
dragoo
klepacz
klepacz
Imię: Jarek

Post autor: dragoo » czw 18 lut 2010, 13:31

A właśnie miałem pytać. Bo tak każdy zdjęcia pokazuje z salonu jak to sie dosiadal, jak dupka miękko spoczywa, jaki to ahhh ten motorek. Ale nikt jeszcze nie widzial Nowej Vki w ruchu :P Może zrobimy konkurs "Upoluj monstrVm" ;) ? kto pierwszy cyknie fote w ruchu ulicznym wygrywa :D
Przyszli właściciele (mors?) sie nie liczą... :P :D

Zablokowany