Jest rano, jestem niewyspany więc wszystko mi się nie podobamors pisze:...
ustawiamy się w osi jezdni z zoomem minimum 70-200. Ogniskowa 200, AF, stabilizacja jak jest - chociaż można próbować na statywie. Tryb AI Servo lub kompatybilny. Przysłona dosyć wysoka 16 - 22. ISO 50 -100. Czas ustawiony maksymalnie długi do możliwości, ewentualnie filtr szary 8x.
...
tak go sobie nazwałem, bo skojarzył mi się z momentem jak strzelali no Neo na dachu, najpierw był chyba najazd na jego twarz od przodu ( tło się rozmywało ) , a później słynne wygibaso-uniki przed kulami.sensi pisze:mozecie mi wyjasnic co rozumiecie przez efekt matrixowy? bo chyba nie rzedy cyferek splywajace w dol zdjeciaprobowalem to wyguglac ale wiekszosc wynikow dotyczyla filmu
Już mi lepiejmors pisze:Yaco - ogarnij sie chłopie , wyśpij, wypij mocniutkie espresso i przeczytaj jeszcze raz![]()
...
Nie doszukuję się problemów w wgłębi ostrości lub śledzeniu obiektu punktem ostrości. Nie wyobrażam sobie raczej, utrzymania idealnie prostoliniowego toru jazdy. Musiałbyś mieć powierzchnie płaską jak lustro i do tego wyeliminować zjawisko wężykowania motocykla.mors pisze: ja nie twierdzę że zdjęcie będzie proste i 100 prób może być za mało i może nic z tego nie wyjdzie, ale zrób sobie takie zdjęcie bez pojazdu i zobacz jaki będzie efekt w porównaniu ze zdjęciem w ruchu - wg mnie zdecydowanie bardziej "matrixowy"![]()
Ostrością bym sie nie przejmował - przy 22 czy 32 i ostrości transfokalnej właściwie wszystko będzie ostre, a tło rozmyte im dalej od centrum tym mocniej - zmianą ogniskowej. Co prawda przy 200 trudno o ostrość transfokalną ale już 70 powinno dać ...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości