Poradnik Fotograficzny Motocyklisty ( i nie tylko )

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
lightman
teksciarz
teksciarz
Imię: Szymon

Post autor: lightman » czw 14 sty 2010, 20:56

chętnie wybiorę się na zjazd....foto-moto zjazd ;) zdjęcia na motorkach z mojej strony robiłem przy ogniskowej 200 do 300, musiałbym sprawdzić exifa :), jutro to potwierdzę.

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: mors » pt 15 sty 2010, 00:54

a ja proponuję taki experyment w powyższym temacie. Przyznaję, że to na razie pomysł i jeszcze nie wykonywałem takich zdjęć w praktyce. Nie widziałem także, aby ktoś takie zdjęcia wykonywał.

Doceńcie, że dzielę się z Wami POMYSŁEM czyli kwint-esencją dobrego zdjęcia :biggrin ale wszystko dla moich kumpli z motofotofanclubu VFR-OC :evil

ustawiamy się w osi jezdni z zoomem minimum 70-200. Ogniskowa 200, AF, stabilizacja jak jest - chociaż można próbować na statywie. Tryb AI Servo lub kompatybilny :biggrin . Przysłona dosyć wysoka 16 - 22. ISO 50 -100. Czas ustawiony maksymalnie długi do możliwości, ewentualnie filtr szary 8x.
Kumpel na moto najeżdża wprost na nas - dosyć szybko, a my naciskamy spust i gonimy go zoomem o ile się uda do 70, ale tak, aby jego wielkość względna w obiektywie była constans.
Może trzeba będzie wykonać 100 prób, ale efekt może być zaj.bisty.

co Wy na to koleżanki i kolegi? :evil
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » pt 15 sty 2010, 01:02

lightman - takie małe prywatne pytanko: czy Pruszcz Pomorski to koło Świecia czy Mirosławca? Bo jak ten pierwszy to mieszkasz najbliżej Chełmna z całego Forum :evil
b
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

Awatar użytkownika
Yaco
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Yaco » pt 15 sty 2010, 07:15

mors pisze:...

ustawiamy się w osi jezdni z zoomem minimum 70-200. Ogniskowa 200, AF, stabilizacja jak jest - chociaż można próbować na statywie. Tryb AI Servo lub kompatybilny :biggrin . Przysłona dosyć wysoka 16 - 22. ISO 50 -100. Czas ustawiony maksymalnie długi do możliwości, ewentualnie filtr szary 8x.
...
Jest rano, jestem niewyspany więc wszystko mi się nie podoba :mrgreen: . Myślę, że podobny efekt można uzyskać jadąc w np. z tyłu samochodu i robiąc zdjęcie pojazdu jadącego z tyłu. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić utrzymania zadowalającej ostrości na obiekcie. Tym bardziej, że w lustrze nie będziesz widział wielkości fotografowanego obiektu.

PZDR
Leję na rzędówki, single i śmierdzące cwajtakty...
Od dzisiaj jeżdżę jak rzodkiewka

lightman
teksciarz
teksciarz

Post autor: lightman » pt 15 sty 2010, 08:11

Pomysł Morsa jest ciekawy, efekt będzie "matrixowy" tylko... ogniskowa powinna być jak największa, aby kumpel widząc przed sobą obiektyw z wrażenia nas nie rozjechał ;)
Tak mieszkam koło Świecia i do Chełmna mam żabi skok ( polecam pizzerie na rynku....mniam ) ;)

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » pt 15 sty 2010, 09:32

Yaco - ogarnij sie chłopie , wyśpij, wypij mocniutkie espresso i przeczytaj jeszcze raz :evil

ja nie twierdzę że zdjęcie będzie proste i 100 prób może być za mało i może nic z tego nie wyjdzie, ale zrób sobie takie zdjęcie bez pojazdu i zobacz jaki będzie efekt w porównaniu ze zdjęciem w ruchu - wg mnie zdecydowanie bardziej "matrixowy" :biggrin
Ostrością bym sie nie przejmował - przy 22 czy 32 i ostrości transfokalnej właściwie wszystko będzie ostre, a tło rozmyte im dalej od centrum tym mocniej - zmianą ogniskowej. Co prawda przy 200 trudno o ostrość transfokalną ale już 70 powinno dać radę.

Kumpel musi wiedzieć o naszych zamiarach i współpracować :evil nieszczęścia nie chcemy.

Lustro u góry - to oczywiste, ale na kilkanaście czy kilkadziesiąt prób MUSIMY trafić choć jedno dobre ujęcie - statystyka. Tak jak powiedziałem, jeśli obiekt będzie w centrum kadru i dosyć mały to zmiany zooma będę go dotyczyć w niewielkim stopniu.

Koleżanki i Kolegi - wielkie rzeczy rodzą się w wielkich bólach... np słoń, albo waleń :evil

jak lody puszczą ja mam zamiar wykonać taką próbę :biggrin

lightman - pizzeria znana, pare dziewczyn obok rynku też, a najlepiej Dzieciaki z Domu Dziecka :biggrin to nasz skarb. jako nowy Ołners pewnie jeszcze nie doczytałeś :biggrin a tak Baj De łej - to pewnie wtorek będę śmigał do Świecia - jak masz ochotę to możemy gdzieś na małe bezalkoholowe się ustawić :biggrin

Awatar użytkownika
sensi
klepacz
klepacz
Imię: pawel
województwo: poza granicą Polski

Post autor: sensi » pt 15 sty 2010, 11:31

mozecie mi wyjasnic co rozumiecie przez efekt matrixowy? bo chyba nie rzedy cyferek splywajace w dol zdjecia :mrgreen: probowalem to wyguglac ale wiekszosc wynikow dotyczyla filmu

lightman
teksciarz
teksciarz

Post autor: lightman » pt 15 sty 2010, 12:30

sensi pisze:mozecie mi wyjasnic co rozumiecie przez efekt matrixowy? bo chyba nie rzedy cyferek splywajace w dol zdjecia :mrgreen: probowalem to wyguglac ale wiekszosc wynikow dotyczyla filmu
tak go sobie nazwałem, bo skojarzył mi się z momentem jak strzelali no Neo na dachu, najpierw był chyba najazd na jego twarz od przodu ( tło się rozmywało ) , a później słynne wygibaso-uniki przed kulami.

morsie to zależy o której będziesz śmigał. Zapracowany ze mnie człek i w domu jestem koło 18. DD przewinęło mi się przez oczy na forum. Nie byłem w nim, byłem tylko u zakonnic ( one także zajmują się dziećmi. Co do maluchów, to w Bydgoszczy podrzucam drobnostki do domu samotnej matki, DD są dobrze wyposażone i zadbane, podczas gdy maluchy z DSM są traktowane przez sąsiedztwo jak trędowaci. Jeden dziadzio mnie wkurzył jak wyzywał, że margines teraz będzie koło niego mieszkał i to oni dewastują park i latarnie....cztero letnie szkraby.

Awatar użytkownika
Yaco
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Yaco » pt 15 sty 2010, 14:07

mors pisze:Yaco - ogarnij sie chłopie , wyśpij, wypij mocniutkie espresso i przeczytaj jeszcze raz :evil
...
Już mi lepiej :mrgreen:
mors pisze: ja nie twierdzę że zdjęcie będzie proste i 100 prób może być za mało i może nic z tego nie wyjdzie, ale zrób sobie takie zdjęcie bez pojazdu i zobacz jaki będzie efekt w porównaniu ze zdjęciem w ruchu - wg mnie zdecydowanie bardziej "matrixowy" :biggrin
Ostrością bym sie nie przejmował - przy 22 czy 32 i ostrości transfokalnej właściwie wszystko będzie ostre, a tło rozmyte im dalej od centrum tym mocniej - zmianą ogniskowej. Co prawda przy 200 trudno o ostrość transfokalną ale już 70 powinno dać ...
Nie doszukuję się problemów w wgłębi ostrości lub śledzeniu obiektu punktem ostrości. Nie wyobrażam sobie raczej, utrzymania idealnie prostoliniowego toru jazdy. Musiałbyś mieć powierzchnie płaską jak lustro i do tego wyeliminować zjawisko wężykowania motocykla.

Robiłem zdjęcia ze zmianą ogniskowej podczas ekspozycji. Wiem co masz na myśli :)

Ale życzę powodzenia w eksperymencie 8) Szczerze :aww

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » sob 16 sty 2010, 01:52

sensi - tak jak lightman przyjąłem ten efekt jako przenośnię nawiązującą do efektów z filmu matrix gdzie tło rozmywało się przy ostrym obiekcie głównym.

Mam szczery zamiar spróbować cyknąć parę takich fotek tą techniką dla różnych parametrów zdjęcia, prędkości najazdu i odległości od obiektu. Mam tylko (?) aż (?) dwa zoomy 24-70 i 70-200, no może trzy bo dla konwertera 2x mogę mieć z tego drugiego 140-400.

Wiosna, ciepełko wypad na łono natury w fajnym towarzystwie i ze 2 do 3 godzin zabawy z foto i moto? Nie widzę przeciwwskazań :evil
A moja piękna nie wężykuje - jedzie jak po szynach :biggrin

Jak coś wyjdzie ciekawego to pokażę a jak nie to... nie pokażę :biggrin

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » sob 16 sty 2010, 02:01

lightman - puść na PW nr komórasa do siebie to jak będę już wolniejszy po służbowych spotkaniach dryngne i ewentualnie możemy się spotkać - o ile oczywiśnie masz ochotę. :biggrin
Nie zachęcam, nie namawiam, nie zmuszam :evil

Co do pomocy - nie widzę przeciwwskazań, aby zrobić jakąś akcję dla potrzebujących - może być przecież wspólna z DD.
Naszym założeniem nie była pomoc materialna bo rzeczywiście podstawowe potrzeby dzieciaki w DD mają zabezpieczone. Staramy się dać im to - o co tam jest najtrudniej i chyba po półtora roku zaczynamy zbierać pierwsze plony.
Ale to temat na dłuższą dyskusję przy browarku :biggrin

Awatar użytkownika
Yaco
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Yaco » sob 16 sty 2010, 09:21

I jako malkontent dodam jeszcze, że będzie zmieniał Ci się rozmiar kątowy motocykla. A co się z tym wiąże - zniekształcenia. Obraz będzie ostry tylko w centrum kadru, a boki motura już nie :sad:
Jako zdeklarowany przeciwnik obróbki cyfrowej wolałbym skleić to z dwóch zdjęć w fotoszopie :mrgreen:
Wiem, zaczynam Cię denerwować :twisted:

Szacun jak byk, za to robicie dla tych szkrabów :pwned

Awatar użytkownika
wolkan
teksciarz
teksciarz
Imię: Krzysztof
województwo: mazowieckie

Post autor: wolkan » sob 16 sty 2010, 15:24

Ciekawy temat zwłaszcza dla mnie, może w końcu z ilości przejdę w jakość :roll: .
wieczny włóczęga…

Awatar użytkownika
sensi
klepacz
klepacz

Post autor: sensi » sob 16 sty 2010, 16:23

czyli chodzilo wam o cos takiego:

nikon d50, nikkor 18-55

f28, 26mm, 1/50 sek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob 16 sty 2010, 16:39 przez sensi, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
sensi
klepacz
klepacz

Post autor: sensi » sob 16 sty 2010, 16:27

efekt niezamierzony, po prostu przemieszczajac sie za ludzmi zrobilem kilka fotek i ta wyszla najlepiej. probowalem to powtorzyc widzac gdzies przez przypadek auto mlodej pary. szybka fota i ... mloda para zostala na uroczystosci a auto wracalo puste :evil troche zawezona ostrosc ale nastepnym razem bedzie lepiej

nikon d50, sigma 10-20mm

f11 1/15sek 10mm
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ