Pomiar poziomu hałasu - teoria

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
Bohun
klepacz
klepacz
Imię: Wiktor
Kontakt:

Post autor: Bohun » pn 29 cze 2009, 22:31

nie no, wypowiedzi niektórych są na poziomie ... dobra nie obrażając nikogo :evil:

przeszkadza komuś głośny wydech ? a nie przeszkadza wam muzyka napierdalająca z kabrioleta ktory jeździ o 1ej w nocy po osiedlu ? albo to co slysze codziennie za oknem - 10 dresow pod blokiem siedzi i co chwila "k*wa, je*ac policje " ... no i tez nie moge spac ;/// i nikt im nie mierzy jakoś głośności ! baaa, nikt nawet nie dzwoni po policje, bo wie ze i tak nie przyjadą ... ale jakby tak ktoś przez przypadek wjechał nie daj boze po 22ej motocyklem na osiedle to odrazu mohery za telefon i policja pod blokiem :evil:

moj wydech przekracza norme 200%, moze nie jest nas duzo - ale jestem kolejną osobą ktora stwierdza - GŁOŚNY WYDECH NIE RAZ URATOWAŁ MI ŻYCIE !!!!

ja wcale nie bronie tępaków ktorzy specjalnie dla szpanu albo uprzykrzenia życia prują wydechy i nawalają po nocy przez miasto. bronię ludzi którzy potrafią docenić piękne brzmienie motocykla i przekonali się że to jest jednak bezpieczeństwo !!

jeszcze w tym sezonie nie mialem przyjemnosci zostac zatrzymanym, ale wiem ze jak to nastąpi to muszę pokornie oddać dowód . w tym temacie viewtopic.php?t=5519&highlight=prawne+aspekty juz pisalem ze nawet nie muszą mierzyc decybeli, mogą zabrac dowód na ucho i skierowac na badania ... tyle ze rownie dobrze nie musimy przyjmowac mandatu, zabierają dowód, ja wkladam wkladki do tlumikow , jadę na przegląd, 100 zl nie moje , mierzą glosnosc , wszystko w normie, wiec juz nic w sądzie nie mogą mi udowodnić ...
chociaz moge się w tej kwestii mylić ... ?

pozdrowienia!

SOWA
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: SOWA » pn 29 cze 2009, 22:48

A ja zadziałam z zaskoczenia. Właściwie to nie przeszkadzają mi głośne wydechy i nawet je lubię, pod warunkiem, że nie nie jadą przede mną 10m przez jakie 100 km. W tej kwestyi zniosę nawet Muchę albo i Łosiemsetkę i co więcej lubię z nim (nią) jeździć, ale mając go (ją/ich/je) za plecami. Motrocykiel może se warczeć głośno jak może se szczekać głośno pies i może se głośno napier...ć młot pneumatyczny, co to egzystują w zasięgu ludzkiego słuchu na co dzień i nikogo nie rażą poza moim sąsiadem. Mogę też sobie ja raz czy dwa razy do roku wyprawić imprezę w gnieździe w nocy i nie martwić się tym ,że z boku żyje .j.b.n. sąsiad co go oddech przechodnia wyrywa ze snu. Rzecz jest w umiarze i organizacji życia. Ja nie lubie grafiti, ale ktoś lubi. To niech sobie maluje, tylko nie na mojej ścianie. Ale jeśli jego ściana przylega do mojej, to gówno mi do tego, że na swojej namalował np. Juniora, co brzydki jest jak moja ściana. :sciana :cisza I słusznie pisze Bohun, że jednych się gania, a innych nie. Bo rzecz w tym, że całe to ganianie nie służy poprawieniu życia ogółu, tylko zupełnie innym celom.

Awatar użytkownika
Kornik
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Marcin
województwo: mazowieckie

Post autor: Kornik » pn 29 cze 2009, 22:53

Yaco mozesz podać namiary na te wytyczne? Poczytam z chęcią. Bronić się nie bronię ale niechce wiecej dać się jawnie rolować,nie kłóciłem się z nimi bo wcześniej nie byłem tak świadom jak teraz. Głośny wydech? Hmmmpośłuchaj mojego wydechu do 6 tyś ładnie sobie pracuje bez uciążliwości dla otoczenia powyzje dopiero sie "lekki meksyk" robi, ale i tak naogól trzymam w zakresie 5 - 6 tys obroty silnika. Nieważne gadać sobie można co się chce wydechu nie zmienie bo jak Junior i Bohun uważam że Głośna Rura Życie Ratuje
Na szczęście pracujesz całe życie, a na nieszczęście sekundę.

Honda VFR800 (1999) - Sprzedana (Poszukiwana)
Honda CRF1000L Africa Twin Adventure Sports DCT
Toyota CHR Hybrid

Awatar użytkownika
Mr.Exclusive
pisarz
pisarz
Imię: Adam
Kontakt:

Post autor: Mr.Exclusive » wt 30 cze 2009, 14:20

Jeżeli chodzi o pomiar dźwięku, to miernik określa najgłośniejsze źródło hałasu (czyli to faktycznie najgłośniejsze bądź najbliższe). Hałasy się nie sumują ani kumulują :D

Jeśli chodzi o głośne wydechy to moim zdaniem RATUJĄ ŻYCIE, ten slogan sprawdził się przy mnie już nie raz i nie dwa :)
Szczególnie jeśli chodzi o dzieci czy zwierzęta (to nie porównanie :P ).

Jednak wszystko w granicach rozsądku, jeżeli chcesz jeździć po PUBLICZNYCH drogach, w terenie zabudowanym to nie przesadzaj z tym hałasem i nie wkładaj zamiast końcówki wydechu puszki po piwie. Trochę wyobraźni bo zamiast ratować twój tyłek taki hałas może kogoś np przestraszyć, a jego reakcja zaskoczy nawet Ciebie.

Osobiście mam tłumik przelotowy "ala sportowy" dźwięk jest niski i basowy ale wątpię żeby mieścił się w opisanych przez prawo normach. Jednak nie spotkałem się nigdy z negatywną opinią na jego temat, wręcz przeciwnie.
pozdro

ps.
Jeśli chodzi o prawo i głupie mierzenie hałasu to ja proponuje kontrole niektórych głupich skuterów, które zamiast wydawać cichy dźwięk PIERDZĄ ile sił w garach. Jest to tak irytujący 2 razy głośniejszy dźwięk niż w nie jednym motorze, że mnie osobiście szlak trafia :P
BeSt ReGaRdS
ReSpEcT iS eVeRyThInG !!
The most important thing is to be loyal~~

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr

Post autor: ppamula » wt 30 cze 2009, 14:34

Mr.Exclusive pisze:Jeżeli chodzi o pomiar dźwięku, to miernik określa najgłośniejsze źródło hałasu
Tak zupełnie się z Tobą nie zgodzę bo przychodzi na myśl porównianie solisty smyczkowego do sekcji smyczkowej orkiestry symfonicznej. Czy tu można mieć wątpliwości kto jest głośniejszy?

Awatar użytkownika
Achmed
klepacz
klepacz
Imię: Marek

Post autor: Achmed » wt 30 cze 2009, 14:43

VFR 750 RC36II BYŁA
VTR 1000F BYŁA
DR 650R BYŁA
VFR 800 FI BYŁA
ZR750C CR W BUDOWIE
TT600R BYŁA
VFR 800 BYŁA
KTM EXC 250 2T BYŁ
TRIUMPH SPRINT ST 1050 BYŁ
Triumph Tiger 1050
VFR 750 RC 36II

Awatar użytkownika
rommi
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: rommi » wt 30 cze 2009, 15:18

Achmed pisze:http://dydaktyka.polsl.pl...ew_pojazdow.pdf
Wydrukować i wozić przy sobie! ;-)

Awatar użytkownika
Yaco
klepacz
klepacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: Yaco » wt 30 cze 2009, 18:31

A ło: http://www.bhpservice.pl/prawa/normy/da ... s04051.htm

Doczytałem. Natężenia dźwięku nie sumuje się A + B. Jeżeli tło ma np 85dB, a wydech 100dB to można je pominąć.
Ostatnio zmieniony wt 30 cze 2009, 18:47 przez Yaco, łącznie zmieniany 1 raz.
Leję na rzędówki, single i śmierdzące cwajtakty...
Od dzisiaj jeżdżę jak rzodkiewka

Awatar użytkownika
Yaco
klepacz
klepacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: Yaco » wt 30 cze 2009, 18:44

Bohun pisze:nie no, wypowiedzi niektórych są na poziomie ... dobra nie obrażając nikogo :evil:

przeszkadza komuś głośny wydech ? a nie przeszkadza wam muzyka napierdalająca z kabrioleta ktory jeździ o 1ej w nocy po osiedlu ? albo to co slysze codziennie za oknem - 10 dresow pod blokiem siedzi i co chwila "k*wa, je*ac policje " ...
pozdrowienia!
A pewnie, że przeszkadza! Przeszkadza mi jeszcze słońce (bo zawsze świeci w morde), śniegu też nie lubię. Nie lubię małych dzieci, deszczu, upału, sąsiadów, kościoła (ooo ci to dopiero hałasują - że nikt ich nie zmierzy). Nie cierpię gołebi - ciągle tylko gruchu, gruchu, ku....a gruchu!! A na koniec nie lekarza bo mi mówi, że mam sie leczyć. Lubie tylko marudzić i czepiać się czego popadnie. :mrgreen: ;-)
Wracając do meritum - we wszystkim trzeba znać umiar. Hałasowanie - okej. Byle nie codziennie o 3 w nocy na osiedlu mieszkalnym.
Leję na rzędówki, single i śmierdzące cwajtakty...
Od dzisiaj jeżdżę jak rzodkiewka

emil_sc

Post autor: emil_sc » wt 30 cze 2009, 21:40

dobry ten link z polibudy, fakt faktem, na transporcie robią różne badania, wiec opierają się o konkretne normy, zatem można przyjąć, że to ćwiczenie prowadzone jest poprawnie i każdego szczególu mozemy pilnowac - pole pomiarowe (pomiar w garazu mozna wsadzic w buty ze wzgledu na sciany), predkosc wiatru (roznica w poziomie hałasu tła a przedmiotu musi wynosic conajmniej 10dB), pomiar wykonywany 3 razy, przy czym jeśli w danej serii wyniki różnią się o conajmniej 2dB, pomiary należy dalej prowadzić, mało tego, po każdej serii pomiarów miernik powinien być wykalibrowany do wzorca, czego policja zapewne NIE ROBI! Oczywiscie temperatura silnika pod wiatrak, wiatrak nie może byc włączony :D hmm.. co jeszcze.. w polu pomiarowym oprócz kierowcy na motocyklu, moze znajdowac sie tylko mierniczy. pole pomiarowe musi byc na twardej powierzchni, żeby nie pochłaniało dzwięku itd itp.. robiłem takie badania kiedyś na laborkach :D to były czasy..

tak więc pozostaje im kierowanie pojazdu na stacje diagnostyczną, albo każdy wynik pomiaru można podważyć ;)

Awatar użytkownika
Mr.Exclusive
pisarz
pisarz
Imię: Adam
Kontakt:

Post autor: Mr.Exclusive » wt 30 cze 2009, 22:03

ppamula pisze:
Mr.Exclusive pisze:Jeżeli chodzi o pomiar dźwięku, to miernik określa najgłośniejsze źródło hałasu
Tak zupełnie się z Tobą nie zgodzę bo przychodzi na myśl porównianie solisty smyczkowego do sekcji smyczkowej orkiestry symfonicznej. Czy tu można mieć wątpliwości kto jest głośniejszy?
Hm chyba mnie nie zrozumiałeś, miałem na myśli że jeśli solista grałby razem z sekcją smyczkową to ich natężenie "hałasu" by się nie sumowało, wartość hałasu źródła najgłośniejsza byłaby wiążącą.

Miernik rzeczywiście mierzy najgłośniejsze źródło hałasu, nawet gdy porównamy solistę i cała sekcje. Jeśli solista będzie 1m od miernika a cała sekcja 20 m od miernika to solista będzie dla miernika najgłośniejszy :)
pozdro
ReSpEcT iS eVeRyThInG !!
The most important thing is to be loyal~~

jaroslawp
pisarz
pisarz
Imię: Jerry
województwo: zachodniopomorskie

Post autor: jaroslawp » wt 30 cze 2009, 22:19

A ja sądzę, że wszystko zależy od częstotliwości dźwięku. Dla przykładu reklamy w telewizji nagrane są tak samo głośno jak program, a jednak częstotliwości powodują, że mamy wrażenie jakby było co najmniej dwa razy głośniej.

Dlatego pewnie mi nie przeszkadza jak przejedzie pojazd o dużej pojemności silnika z wyprutym tłumikiem. Przeciwnie do skuterków i crosów - jak to przejedzie na pełnych obrotach to można dostać pier...olca.

Awatar użytkownika
mrf
Łopata
Imię: Michał
Kontakt:

Post autor: mrf » śr 01 lip 2009, 10:33

Czy na stacji diagnostycznej mozemy sobie pomiar glosnosci bo tak nam sie chce?

Dzisiaj zostalem odprawiony z kwitkiem :???:
A Rh POSITIVE

Awatar użytkownika
Kornik
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Marcin

Post autor: Kornik » śr 01 lip 2009, 12:10

mrf możemy koszt 20 PLN ale musi to byc Okręgowa Stacja Kontroli Pojazdow u Ciebie w Proszkowie np. Farben(czy jakos tak)
Na szczęście pracujesz całe życie, a na nieszczęście sekundę.

Honda VFR800 (1999) - Sprzedana (Poszukiwana)
Honda CRF1000L Africa Twin Adventure Sports DCT
Toyota CHR Hybrid

Awatar użytkownika
JuNioR
klepacz
klepacz
Imię: Przemek
Kontakt:

Post autor: JuNioR » śr 01 lip 2009, 13:45

pytanie tylko czy jak przekracza norme to czy oni nie mają obowiązku zabrać dowodu?

ODPOWIEDZ