Opony sportowe i turystyczne

arek
teksciarz
teksciarz
Imię: Arek

Post autor: arek » czw 07 maja 2009, 18:45

Jak chodzi o Maxxisy to mogę coś powiedzieć w tym temacie bo jak na razie na swoim komplecie mam zrobione coś około 1000 km i nie widać żadnego zużycia, a od samego początku kleiły się super - w czasie pierwszej przejażdżki udało mi się prawie je zamknąć (50 km). Z kolei Wasyl ma założonego Maxxisa z tyłu i zrobił już na nim coś koło 20 tys i jeszcze jakieś ślady bieżnika są, a nie słyszałem aby narzekał na brak przyczepności zarówno po suchym i mokrym.

Awatar użytkownika
Gacol
klepacz
klepacz
Imię: Jacek
województwo: śląskie

Post autor: Gacol » pt 08 maja 2009, 00:00

Ja teraz mysle nad sportowymi gumami.Kupiłem shinko F005 http://www.streetbikesplus.com/images/F005120-2.gif a na tył kombinuje nad
pirelli diablo corsa
Continental conti race attak

Czy ktos ma coś godniejszego do polecenia?Ostatnoi latałem u kumpla na całkowicie torowych oponach i coś takiego by mi się podobało.mój batlax 014 przy odkręceniu manety w opór ze startu ślizga sie.dlatego che coś bardziej "klejącego "się drogi
VFR750 RC36 I
VTR1000 SP 1
VFR800 FI:)

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz
Imię: Paweł

Post autor: rinas » pt 08 maja 2009, 08:02

Gacol pisze:na tył kombinuje nad pirelli diablo corsa
Gacol pisze:dlatego che coś bardziej "klejącego "się drogi
Kup Diablo Corsę III, a nie ma takich sytuacji, kiedy by w życiu codziennym zerwały trakcję. A na torze w Lublinie, ani razu nie miałem uślizgu, a non-stop jechałem w pochyleniu.

Tylko co ma plus, ma i minus - raczej nie ciachniesz na nich 20 tkm, to raz. A dwa - z komfortem typowym dla opon sport-turyst. możesz się pożegnać.

Awatar użytkownika
C_L_K
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Rafał
województwo: mazowieckie

Post autor: C_L_K » pt 08 maja 2009, 08:42

rinas pisze:z komfortem typowym dla opon sport-turyst. możesz się pożegnać.
Co Rinas masz na myśli? Właśnie planuję zakup Corsy III i mnie zaintrygowałeś?

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz

Post autor: rinas » pt 08 maja 2009, 09:05

Celik,

długo zastanawiałem się, czemu moja VFR jest dziwnie twarda, przejechałem w górę i w dół wszystkie możliwości regulacji zawieszenia. I ni jak mi nie pasuje, a wiem co mówię bo jeździłem na innych RC-46. Dodam jeszcze, że moją kupiłem właśnie na Diablo, a jako drugi komplet też kupiłem Diablo, tylko że już były to Diablo Corsa III, nowsza mieszanka - 3-składnikowa.

I po jakimś czasie doszedłem dopiero do tego, że to opony. Laczki sportowe nie są przystosowane do mocnego tłumienia dziur i nierówności, jak ma to miejsce w przypadku np. Diablo Strady.

Trochę poczytałem na ten temat ostatnio, a utwierdził mnie w tym jeszcze Dziawer, pisząc swój ostatni art z testów nowych Dunlopów Qualifier'ów.

Jednak, tak czy inaczej - z opon jestem bardzo zadowolony, jeżeli chodzi o przyczepność, zarówno na suchym, jak i w deszcz. Jeżeli chodzi o komfort, mógłby być większy, ale to w końcu opona sportowa, tyle że przeznaczona to śmigania na co dzień - a więc sztuka kompromisu.

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: kiki » pt 08 maja 2009, 14:09

Celik a powiedz mi, bo Ty wszesniej smigałes na Z6- długo wytrzymały?

Awatar użytkownika
C_L_K
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: C_L_K » pt 08 maja 2009, 14:25

22 kkm

Awatar użytkownika
bialy-murzyn
klepacz
klepacz

Post autor: bialy-murzyn » pt 08 maja 2009, 16:23

eee tam ja tam kupiłem za 90 z przesyłką super oponke

http://www.allegro.pl/item608189240_opo ... k_136.html

która starczy na jakieś 10 000 a nastepnie kupi się za te 100 zł na anstepne 10000 i wyjdzie wtedy jakieś 400 taniej niż nówka

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: kiki » pt 08 maja 2009, 16:28

C_L_K pisze:22 kkm
A jak sie spisywały? Do turystycznej jazdy ok ?

Awatar użytkownika
C_L_K
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: C_L_K » pt 08 maja 2009, 16:43

bialy-murzyn pisze:eee tam ja tam kupiłem za 90 z przesyłką super oponke
No to masz zajebiście...

kiki, byłem z nich bardzo zadowolony. Spisały się i w czasie kilku dłuższych przelotów w deszczu i na lublinringu. generalnie super oponka, tyle że teraz chcę spróbować jakiegoś sporta. gdyby nie to kupiłbym znowu Z6.

Awatar użytkownika
Kornik
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Marcin

Post autor: Kornik » pt 08 maja 2009, 17:00

bialy-murzyn pisze:eee tam ja tam kupiłem za 90 z przesyłką super oponke

http://www.allegro.pl/item608189240_opo ... k_136.html

która starczy na jakieś 10 000 a nastepnie kupi się za te 100 zł na anstepne 10000 i wyjdzie wtedy jakieś 400 taniej niż nówka
Było trzeba mówić bym ci swoją poprzednią sprzedał tył i przód za 100 PLN komplet opony prawie nie zjechane*

* na rantach
Na szczęście pracujesz całe życie, a na nieszczęście sekundę.

Honda VFR800 (1999) - Sprzedana (Poszukiwana)
Honda CRF1000L Africa Twin Adventure Sports DCT
Toyota CHR Hybrid

Awatar użytkownika
Gacol
klepacz
klepacz
województwo: śląskie

Post autor: Gacol » pt 08 maja 2009, 17:05

:grin: Tle powiem na ten temat.wiecie są nawet na alledrogo za 30zł opony
VFR750 RC36 I
VTR1000 SP 1
VFR800 FI:)

Awatar użytkownika
brutoos
pisarz
pisarz

Post autor: brutoos » pt 08 maja 2009, 17:47

benitto pisze:A ja juz kilka kompletów Bridgestone`a BT-002 zjezdzilem i trzymaja rewelacyjnie...tylko zasieg krotki, bo po 6 tys km tył jest do wymiany.
a ja mam BT-002 Pro Race po poprzednim właścicielu i zdecydowanie nie polecam do użytku innego niż na tor/mocne winklowania.

Trzymają przezajeb**, guma z tyłu w miejscu gdzie się jeździ w pochyleniach i na rancie nie tyle się ściera co praktycznie zlewa - wygląda jak czekolada rozsmarowana na sreberku ;)

Środek jest twardszy, ale po 2000 (miasto i 300-500km wycieczki) jest po prostu płaski.

Oponka uślizgnęła mi się tylko raz jak była zimna, mimo usilnych prób nie udało mi się tego powtórzyć, albo uślizg był na tyle drobny że pomijalny.

Awatar użytkownika
bialy-murzyn
klepacz
klepacz

Post autor: bialy-murzyn » pt 08 maja 2009, 17:55

skoro potrzebne aż takie gumy za takie pieniądze no to jezdzicie zatem jak warioty : >

byle guma kurna wystarczy do normalnych voyarzy, no chyba że ktoś na prawde zwiedza świat, ale pewnie takich jest tu 1/3 : >

a co do gum za 30 to też sie zastanawiałem ale to roczniki około 2000 roku, więc troche stare, ale jakby były tak z 2003 no to już by się można było gruuubo zastanowić : >

no nie wiem, ja kupiłem już trzecią używkę i nie widzę różnicy w jakości tylko w bieżniku a i tak najważniejsze są boki oczywiście

no i te micheliny albo continentale w dwoma warstwami to jest dobre, trwałe i skuteczne : >

jak zdarte Kornik tylko na rantach to chyba warte jednak były więcej : >

Awatar użytkownika
rinas
klepacz
klepacz

Post autor: rinas » sob 09 maja 2009, 23:20

C_L_K pisze: generalnie super oponka, tyle że teraz chcę spróbować jakiegoś sporta
Celik, jak sam nie spróbujesz, to nie posmakujesz :) Napewno warto spróbować, zobaczysz sporą różnicę.

Być może nie wszyscy czytują prasę, w każdym razie - w nowym ŚM w teście Dunlopów Sportmax Qualfier II, znajduje się mega-zajebista tabelka, z rozkładem wszystkich oponek z segmentu sport i sport-turystyk i posegregowaniem ich do konkretnych kategorii. Nie mam jak teraz tego zeskanować, moge tylko zdjęcie wrzucić :/ W poniedziałek mogę dopiero skan zrobić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ