OC Nie uznane
- Browar
- zadomowiony
OC Nie uznane
Witam
W okolicach czerwca przewrócili mi zaparkowany motocykl wjeżdżając w niego samochodem.Plastiki poprzecierane lusterko podrapane etc. Było spisane orzeczenie, pociągnięte z OC sprawcy.Kase wypłacili. Niedawno w ten sam sposób został przewrócony ponownie(identycznie upadł)(plastików nie naprawiałem).Różnice pomiędzy obiema szkodami: Odpryski lekko się powiększyły, lusterko pękło,złamał się podnóżek.Obaj sprawcy mieli ubezpieczenie w PZU które odmówiło wypłaty odszkodowania sugerując że uszkodzenia są takie same.
Jak zmusić ich do wypłacenia odszkodowania? (jest podpisane orzeczenie sprawcy).
W okolicach czerwca przewrócili mi zaparkowany motocykl wjeżdżając w niego samochodem.Plastiki poprzecierane lusterko podrapane etc. Było spisane orzeczenie, pociągnięte z OC sprawcy.Kase wypłacili. Niedawno w ten sam sposób został przewrócony ponownie(identycznie upadł)(plastików nie naprawiałem).Różnice pomiędzy obiema szkodami: Odpryski lekko się powiększyły, lusterko pękło,złamał się podnóżek.Obaj sprawcy mieli ubezpieczenie w PZU które odmówiło wypłaty odszkodowania sugerując że uszkodzenia są takie same.
Jak zmusić ich do wypłacenia odszkodowania? (jest podpisane orzeczenie sprawcy).
- Gacol
- klepacz
- Imię: Jacek
- województwo: śląskie
Miałem podobna sytuacje gośc maił nowe auto i dobił mi tyłem do stojącej VFR .Nie szło z OC.spisaliśmy umowe umówiliśmy sie ze zadzwonie i dam znac ile za częsci
dzwonie a gość mi pada że nie da tyle bo za auto musi duzo dać.mówie że to nie allegro i sie nie licytujemy.Kasa albo dzwonimy i policja(miałem dostęp do nagrań z monitoringu) po 2 tyg wykłócania się dostałem kase
dzwonie a gość mi pada że nie da tyle bo za auto musi duzo dać.mówie że to nie allegro i sie nie licytujemy.Kasa albo dzwonimy i policja(miałem dostęp do nagrań z monitoringu) po 2 tyg wykłócania się dostałem kase
VFR750 RC36 I
VTR1000 SP 1
VFR800 FI:)
VTR1000 SP 1
VFR800 FI:)
- Roadrunner
- pisarz
- Imię: Pawelec
To że tak napisze, już po ptakach. Po otrzymaniu odszkodowania z poprzedniej szkody masz obowiązek zrobić coś z tymi uszkodzeniami - nieważne jest w jaki sposób to naprawisz i za ile. Ubezpieczyciel wypłacił ci rekompensatę na naprawę, a nie do kieszeni. Nie obraź się, ale przyznaje rację PZU, bo w tym momencie próbujesz wyłudzić kolejne odszkodowanie nie naprawiając poprzedniego. A tak poza tym, to nic nie zastąpi notatki z Policji która przybyła na miejsce zdarzenia.Browar pisze:plastików nie naprawiałem
http://fb.com/House-of-Customs-647011255358927
PS: naklejki klubowe -> viewtopic.php?f=79&t=19837&p=311709#p311709
- Browar
- zadomowiony
No tak ale podnóżek nie był złamany ani lusterko. To czemu za to nie zapłacą?Roadrunner pisze:To że tak napisze, już po ptakach. Po otrzymaniu odszkodowania z poprzedniej szkody masz obowiązek zrobić coś z tymi uszkodzeniami - nieważne jest w jaki sposób to naprawisz i za ile. Ubezpieczyciel wypłacił ci rekompensatę na naprawę, a nie do kieszeni. Nie obraź się, ale przyznaje rację PZU, bo w tym momencie próbujesz wyłudzić kolejne odszkodowanie nie naprawiając poprzedniego. A tak poza tym, to nic nie zastąpi notatki z Policji która przybyła na miejsce zdarzenia.Browar pisze:plastików nie naprawiałem
Policja nie przybyła bo i po co do stłuczki parkingowej. Powinno orzeczenie sprawcy przyznania się do winy wystarczyć.
Kasę dostaje na pokrycie strat jakich doznał nie ma obowiązku naprawy.
i się nie obrażam bo nie ma o co

- Browar
- zadomowiony
Napisałem zobaczymy co powiedzą.THOR pisze:Mi oni pomogli:
http://www.sofis.pl/odzyskiwanie_odszkodowan_m.html
- JuNioR
- klepacz
- Imię: Przemek
- Kontakt:
A niby dlaczego? Jak sama nazwa mówi - jest to ODSZKODOWANIE - czyli rekompensata pieniężna za poniesione straty. A nie - wypłata na obowiązkową naprawę. Nikogo nie prosil zeby mu psuł sprzeta - dostał pieniedze za to ze sprzet nie jest juz w taki stanie w jakim był - a co z nimi zrobi to jego sprawa 0 czy przeznaczy na naprawę, czy próbować bedzie zatopić smutki w alkoholu po takiej stracie.. i jesli było drugie uszkodzenie - to odszkodowanie liczy sie od stanu sprzed drugiego uszkodzenia - czyli odszkodowaniu podlega zwiekszenie otarcia (a nie całe otaRCIE!!) I PODNÓZEK i lusterko.Roadrunner pisze: Po otrzymaniu odszkodowania z poprzedniej szkody masz obowiązek zrobić coś z tymi uszkodzeniami -
- Roadrunner
- pisarz
Raczej nie za poniesione straty a za przywrócenie pojazdu do stanu sprzed kolizjiJuNioR pisze:czyli rekompensata pieniężna za poniesione straty
- Rychu
- pisarz
no tak , ale sadze ze pizdzietju stwierdzilo ze ze nie wiedza ktore szkody to nowe , a ktore to stare i tu jest problem . Browar mowi ze porysowane palstiki , polamane to i tamto , a z kad oni maja wiedziec czy to nie pozostalosci ze stare stluczki a ta obecna to np ledwo widoczna ryskla gdzies tam . Przyznales sie, ze nie naprawiales uszkodzen po ostatniej stluczce ?
- Roadrunner
- pisarz
Tak poza tym, to facet robiący oględziny z PZU robi zwykle zdjęcia, w wystarczająco dobrej rozdzielczości by określić szkody.
- Browar
- zadomowiony
nikt nie pytał czy było naprawiane czy nie.Rychu pisze:no tak , ale sadze ze pizdzietju stwierdzilo ze ze nie wiedza ktore szkody to nowe , a ktore to stare i tu jest problem . Browar mowi ze porysowane palstiki , polamane to i tamto , a z kad oni maja wiedziec czy to nie pozostalosci ze stare stluczki a ta obecna to np ledwo widoczna ryskla gdzies tam . Przyznales sie, ze nie naprawiales uszkodzen po ostatniej stluczce ?
to w takim razie mają na zdjęciach uszkodzenia których wtedy nie było i za nowe powinni zapłacić.Roadrunner pisze:Tak poza tym, to facet robiący oględziny z PZU robi zwykle zdjęcia, w wystarczająco dobrej rozdzielczości by określić szkody.
- Roadrunner
- pisarz
dokładnieBrowar pisze:za nowe powinni zapłacić.

- PETER
- stary wyjadacz
- Imię: PIOTR
ok nie mówcie o mnie żle nie jestem po stronie ubezpieczyciela
ale:jeżeli ubezpieczyciel wypłacił szkodę za uszkodzony element [w przypadku motocykla wymianę owiewki bo tych się nie naprawia] ubezpieczony przedstawia nową szkodę w postaci zarysowań na poprzednio uszkodzonym elemencie to należy wypłacić jeszcze raz za nową owiewkę ,czy jakoś wyliczyć tylko te nowe zarysowania,
a może domniemać próbę wyłudzenia jeżeli wcześniej wypłata nie została wykorzystana zgodnie z przeznaczeniem 

"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"