Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
-
Krajan
- klepacz

- Imię: Paweł
-
Kontakt:
czy pamięta ktoś może jak się rozwiązuje zadania statystyczne? Mam takie, a że dawno sawno miałem statystykę i nie pamiętam wszystkiego tak jak należy, tak więc mam pytanie: Czy ktoś z młodych mózgów a głównie studentów rozwiązałby takie zadanko? Może być nawet w excelu, bo ważna jest jedynie tabelka, wyniki i wniosek
Treść:
23 z 251 osób, które zostały zaszczepione przeciw grypie zachorowało, natomiast wśród 214 osób nie zaszczepionych zachorowało 91 osób. Czy szczepionka jest skuteczna?
Dzięki z góry za pomoc

-
Fred
- ostry klepacz

- Imię: .
Heh... własnie mam statystyke na studiach w programie MathCad. Jeszcze nie zaglądałem do notatek nawet. Jak bede wiedział to powiem ale nie gwarantuje że rozwiąże to.
-
Shoov
- klepacz

-
Kontakt:
Szczepionka jest skuteczna bo z niezaszczepionych zachorowalo 91/240 czyli okolo 38% a z zaszczepionych 23/250 czyli okolo 9%
Eeeeeee.. to chyba tyle
tak na logike no chyba ze tam sa jeszcze jakies poziomy istotnosci ufnosci czy siakies tam inne rzeczy. Ale wiesz moja odpowiedzia sie za bardzo nie sugeruj

mozg matematyczny to ze mnie nie jest
-
Krajan
- klepacz

-
Kontakt:
hehe... na "chłopski rozum" też stwierdzam że jakaś skuteczność jest

tylko że trzeba jednak to podeprzeć podobno tabelką, gdzie pewnie w jednej kolumnie są wyliczenia dla tych przypadków za pomocą jakiegoś wzoru, w drugiej pewnie następny wzór itd.. miałem to kiedyś i coś mi świta, ale kurde wyrzuciłem notatki ze studiów, tak się cieszyłem że w końcu mam to za sobą

a tu teraz widze że by sie przydały ... oj i to bardzo.
-
Shoov
- klepacz

-
Kontakt:
Walic tabelke

próby są takie same różnią sie tylko 1% ilościowo(chyba

), 240 a 250 to 1%?

.
A moze tam jeszcze trzeba dokladnosc oszacowania podac czy cos wlasnie ze wzgledu na te roznice w probach... generalnie pytanie jest z dupy

-
Dresik
- klepacz

- Imię: Piotr
Nie ma nic wiecej w danych napewno??? Nie ma podanego na jakim poziomie ufności???

-
cichy
- pisarz

-
Kontakt:
Szczepionka zmniejsza zachorownia o 33,36% czyli o ponad jedą trzecią......Czyli szczepionka działa....kwestia czy 33,36% wystarczy by uznać skuteczność.....
Kwestia też na jakim poziomie jest liczenie.....jak wyższy jest poziom matmy musi być inne liczenie. To które ja zrobiłem to zazwycaj wystarcza w gimnazium i początki szkoły średniej, klasy maturalne i studia wymagają większej okładności, wzory itp......Jak coś to napisz....
-
Krajan
- klepacz

-
Kontakt:
Niestety zadanie jest na studiach podyplomowych

i wymaga dokładnej analizy (tabela, zastosowanie większości wzorów statystycznych. . itp).
ps. zadanie nie dla mnie i prawdopodobnie juz dziś będzie rozwiązane tak jak trzeba

Dzięki wszystkim zainteresowanym za podjęcie wyzwania.

-
cichy
- pisarz

-
Kontakt:
Jak już będziesz miał to podaj wyniki i to o jaki sposób chodziło.....