Statystyka - zadanie

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
Krajan
klepacz
klepacz
Imię: Paweł
Kontakt:

Statystyka - zadanie

Post autor: Krajan » wt 11 mar 2008, 07:37

czy pamięta ktoś może jak się rozwiązuje zadania statystyczne? Mam takie, a że dawno sawno miałem statystykę i nie pamiętam wszystkiego tak jak należy, tak więc mam pytanie: Czy ktoś z młodych mózgów a głównie studentów rozwiązałby takie zadanko? Może być nawet w excelu, bo ważna jest jedynie tabelka, wyniki i wniosek :cool

Treść:
23 z 251 osób, które zostały zaszczepione przeciw grypie zachorowało, natomiast wśród 214 osób nie zaszczepionych zachorowało 91 osób. Czy szczepionka jest skuteczna?

Dzięki z góry za pomoc ;-)

Fred
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: .

Post autor: Fred » wt 11 mar 2008, 08:15

Heh... własnie mam statystyke na studiach w programie MathCad. Jeszcze nie zaglądałem do notatek nawet. Jak bede wiedział to powiem ale nie gwarantuje że rozwiąże to.

Awatar użytkownika
Shoov
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Shoov » wt 11 mar 2008, 08:20

Szczepionka jest skuteczna bo z niezaszczepionych zachorowalo 91/240 czyli okolo 38% a z zaszczepionych 23/250 czyli okolo 9%

Eeeeeee.. to chyba tyle :biggrin

tak na logike no chyba ze tam sa jeszcze jakies poziomy istotnosci ufnosci czy siakies tam inne rzeczy. Ale wiesz moja odpowiedzia sie za bardzo nie sugeruj :biggrin mozg matematyczny to ze mnie nie jest

Awatar użytkownika
Krajan
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Krajan » wt 11 mar 2008, 09:39

hehe... na "chłopski rozum" też stwierdzam że jakaś skuteczność jest :mrgreen: tylko że trzeba jednak to podeprzeć podobno tabelką, gdzie pewnie w jednej kolumnie są wyliczenia dla tych przypadków za pomocą jakiegoś wzoru, w drugiej pewnie następny wzór itd.. miałem to kiedyś i coś mi świta, ale kurde wyrzuciłem notatki ze studiów, tak się cieszyłem że w końcu mam to za sobą :mrgreen: a tu teraz widze że by sie przydały ... oj i to bardzo.

Awatar użytkownika
Shoov
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Shoov » wt 11 mar 2008, 10:02

Walic tabelke ;) próby są takie same różnią sie tylko 1% ilościowo(chyba ;-) ), 240 a 250 to 1%? :mrgreen: .
A moze tam jeszcze trzeba dokladnosc oszacowania podac czy cos wlasnie ze wzgledu na te roznice w probach... generalnie pytanie jest z dupy :wtf

Awatar użytkownika
Dresik
klepacz
klepacz
Imię: Piotr

Post autor: Dresik » wt 11 mar 2008, 15:47

Nie ma nic wiecej w danych napewno??? Nie ma podanego na jakim poziomie ufności??? :shock:
:-)

cichy
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: cichy » wt 11 mar 2008, 17:03

Szczepionka zmniejsza zachorownia o 33,36% czyli o ponad jedą trzecią......Czyli szczepionka działa....kwestia czy 33,36% wystarczy by uznać skuteczność.....
Kwestia też na jakim poziomie jest liczenie.....jak wyższy jest poziom matmy musi być inne liczenie. To które ja zrobiłem to zazwycaj wystarcza w gimnazium i początki szkoły średniej, klasy maturalne i studia wymagają większej okładności, wzory itp......Jak coś to napisz....

Awatar użytkownika
Krajan
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Krajan » śr 12 mar 2008, 07:43

Niestety zadanie jest na studiach podyplomowych :mrgreen: i wymaga dokładnej analizy (tabela, zastosowanie większości wzorów statystycznych. . itp).

ps. zadanie nie dla mnie i prawdopodobnie juz dziś będzie rozwiązane tak jak trzeba 8) Dzięki wszystkim zainteresowanym za podjęcie wyzwania. ;-)

cichy
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: cichy » śr 12 mar 2008, 09:17

Jak już będziesz miał to podaj wyniki i to o jaki sposób chodziło.....

ODPOWIEDZ