na jakiej zasadzie działa obrotomierz VFR 750 Rc36I 91r
na jakiej zasadzie działa obrotomierz VFR 750 Rc36I 91r
witam, na jakiej zasadzie działa obrotomierz? Rozebrałem zegary i zobaczyłem, że 2 kable z kostki idą do jakiejs płytki z rezystorami, kondensatorem, tranzystoremi itd itd i z tej płytki wychodza 2 kable + i - na silniczek krokowy ktory porusza wskazówką, dobrze kombinuje? czy na tych kabelkach miedzy silnikiem a płytką jest napięcie lub prąd które się zmienia zależnie od obrotów? Dobrze kombinuje, że kazda liczba obrotów ma swój konkretny odpowiednik w wartości prądu / napięcia? Czy moze napięcie jest stałe 12V a prąd się zmienia?
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
Re: na jakiej zasadzie działa obrotomierz VFR 750 Rc36I 91r
obroty obrotomierz zczytuje z impulsów którejś z cewek, na schemacie zobaczysz z której.
Zlicza, przetwarza i wychyla wskazówkę.
Zlicza, przetwarza i wychyla wskazówkę.
przetwarza - ale na co przetwarza?
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
napisałem Ci - cewka z impulsatora dostaje sygnał, wytwarzając iskrę. Sygnał = impulsowo przyłożone napięcie, a więc i przepływ prądu, a zważywszy na przekroje kabli instalacji raczej jest to sygnał napięciowy. Wartość nie rośnie wraz ze wzrostem obrotów, za to rośnie częstotliwość impulsów.
Ten sygnał podawany jest na układ obrotomierza, im większe obroty tym więcej impulsów na minutę, zatem obrotomierz musi mieć wbudowany jakiś przetwornik coby płynnie poruszać silnikiem.
To taka moja teoria.
Jeśli chcesz wiedzieć lepiej, proponuję wpiąć amperomierz na zakresie DC w szereg w obwód obrotomierza a woltomierz równolegle. Choć lepszy byłby oscyloskop z racji częstotliwości impulsów, bo do takiego pomiaru miernik cyfrowy musi być przystosowany no i fajnie jakby miał opcję zczytywania wartości szczytowych PEAK.
Ten sygnał podawany jest na układ obrotomierza, im większe obroty tym więcej impulsów na minutę, zatem obrotomierz musi mieć wbudowany jakiś przetwornik coby płynnie poruszać silnikiem.
To taka moja teoria.
Jeśli chcesz wiedzieć lepiej, proponuję wpiąć amperomierz na zakresie DC w szereg w obwód obrotomierza a woltomierz równolegle. Choć lepszy byłby oscyloskop z racji częstotliwości impulsów, bo do takiego pomiaru miernik cyfrowy musi być przystosowany no i fajnie jakby miał opcję zczytywania wartości szczytowych PEAK.
Hmm... miałem nadzieje, że da się jakoś w miare prosto zrobić "shift light" wpinając się gdzieś z lampką i odpowiednim rezystorem etc.
A jakie ewentualnie inne zegary podejdą do mojego moto? Jakbym kupił zegary elektroniczne od jakiegos nowszego moto np na wtrysku to da się to wszystko podłączyć mając rozpiske które piny do czego są? Obroty by mi odczytywał? (prędkość to wiem, że musiałbym czujnik na koło dokupić pewnie, ale obroty?)