na jakiej zasadzie działa obrotomierz VFR 750 Rc36I 91r

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Awatar użytkownika
dzi-es
pisarz
pisarz
województwo: lubelskie

na jakiej zasadzie działa obrotomierz VFR 750 Rc36I 91r

Post autor: dzi-es » pn 27 kwie 2015, 22:50

witam, na jakiej zasadzie działa obrotomierz? Rozebrałem zegary i zobaczyłem, że 2 kable z kostki idą do jakiejs płytki z rezystorami, kondensatorem, tranzystoremi itd itd i z tej płytki wychodza 2 kable + i - na silniczek krokowy ktory porusza wskazówką, dobrze kombinuje? czy na tych kabelkach miedzy silnikiem a płytką jest napięcie lub prąd które się zmienia zależnie od obrotów? Dobrze kombinuje, że kazda liczba obrotów ma swój konkretny odpowiednik w wartości prądu / napięcia? Czy moze napięcie jest stałe 12V a prąd się zmienia?

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Re: na jakiej zasadzie działa obrotomierz VFR 750 Rc36I 91r

Post autor: emil » pn 27 kwie 2015, 23:17

obroty obrotomierz zczytuje z impulsów którejś z cewek, na schemacie zobaczysz z której.
Zlicza, przetwarza i wychyla wskazówkę.

Awatar użytkownika
dzi-es
pisarz
pisarz

Post autor: dzi-es » pn 27 kwie 2015, 23:44

przetwarza - ale na co przetwarza?

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » pn 27 kwie 2015, 23:58

napisałem Ci - cewka z impulsatora dostaje sygnał, wytwarzając iskrę. Sygnał = impulsowo przyłożone napięcie, a więc i przepływ prądu, a zważywszy na przekroje kabli instalacji raczej jest to sygnał napięciowy. Wartość nie rośnie wraz ze wzrostem obrotów, za to rośnie częstotliwość impulsów.

Ten sygnał podawany jest na układ obrotomierza, im większe obroty tym więcej impulsów na minutę, zatem obrotomierz musi mieć wbudowany jakiś przetwornik coby płynnie poruszać silnikiem.

To taka moja teoria.
Jeśli chcesz wiedzieć lepiej, proponuję wpiąć amperomierz na zakresie DC w szereg w obwód obrotomierza a woltomierz równolegle. Choć lepszy byłby oscyloskop z racji częstotliwości impulsów, bo do takiego pomiaru miernik cyfrowy musi być przystosowany no i fajnie jakby miał opcję zczytywania wartości szczytowych PEAK.

Awatar użytkownika
dzi-es
pisarz
pisarz

Post autor: dzi-es » wt 28 kwie 2015, 00:22

Hmm... miałem nadzieje, że da się jakoś w miare prosto zrobić "shift light" wpinając się gdzieś z lampką i odpowiednim rezystorem etc.

Awatar użytkownika
dzi-es
pisarz
pisarz

Post autor: dzi-es » wt 28 kwie 2015, 15:14

A jakie ewentualnie inne zegary podejdą do mojego moto? Jakbym kupił zegary elektroniczne od jakiegos nowszego moto np na wtrysku to da się to wszystko podłączyć mając rozpiske które piny do czego są? Obroty by mi odczytywał? (prędkość to wiem, że musiałbym czujnik na koło dokupić pewnie, ale obroty?)

ODPOWIEDZ