Bramki pomiarowe przy drogach
- nnnarek
- bywalec
- Imię: Arek
Bramki pomiarowe przy drogach
czy ktoś orientuje się czy te brameczki które wkoło warszawy ostatnio stawiają namierzają też motocykle?
http://www.motocyklizm.pl/index.php/arc ... ogach.html
http://www.motocyklizm.pl/index.php/arc ... ogach.html
www.motoequipment.eu
angrip - wygoda w zasięgu ręki!
angrip - wygoda w zasięgu ręki!
- C_L_K
- ostry klepacz
- Imię: Rafał
- województwo: mazowieckie
Re: Bramki pomiarowe przy drogach
Na trasie Nowy Jork - Wawa (E7 na wysokości Czosnowa) stoi taka bramka z kamerami. Są one skierowane prosto w nos, czyli jest szansa, że nam (przynajmniej na razie) odpuszczą.
- supi
- bywalec
Na trasie W-wa -Radom są takie bramki ale odniosłem wrażenie, że raz widziałem kamery w zakrystię. ( nie zdążyłem dokładnie oblukać bo byłem faworytem toru
). Podobno mają mierzyć tym ustrojstwem oficjalnie od 01.07.2011 - tak przynajmniej wypowiadali się od ITD.

- rommi
- ostry klepacz
- Kontakt:
Może mylicie z Via Toll'em?
http://regiomoto.pl/portal/aktualnosci/ ... ch-drogach
http://regiomoto.pl/portal/aktualnosci/ ... ch-drogach
- supi
- bywalec
Nie mylę, choć także z początku tak myślałem i zapierniczałem. Styki zaczęły się palić jak się zacząłem zastanawiać po co via tool tak gęsto i na każdy pas kamera. Poczytałem w necie i pooglądałem zdjęcia i okazało się, że to i jedno i drugie. W necie są filmiki z pokazaną pracą tych ustrojstw. Podobno jest to czynne od lutego, ale kłopotliwe fotki mają być robione od 01.07.11 - mam nadzieję, bo może być kosztownie 

- C_L_K
- ostry klepacz
- Imię: Rafał
ViaToll swoją szosą. Też są poustawiane, ale na nich nie ma kamer tylko nadajniko-odbiorniki kasujące kierowcę za przejazd. Natomiast na tej bramce o której napisałem są wielkie, wstrętne, wścibskie kamery.
- brylek22
- klepacz
na bramkach Via Tool są kamery do pomiaru prędkości tzn. wyliczają średni czas przejazdu pomiędzy poszczególnymi bramkami
na razie mają mierzyć średnie prędkości dla informacji iTD, potrzebne im prędkości na drodze i natężenie ruchu
ale znając nasz kraj to zaraz posypia się i mandaty,
w lutym to jeszcze tych bramek nie było, wydaje mi się stawiali je jakoś w maju, jeszcze nie słyszałem żeby to komuś zrobiło zdjęcie
na razie mają mierzyć średnie prędkości dla informacji iTD, potrzebne im prędkości na drodze i natężenie ruchu
ale znając nasz kraj to zaraz posypia się i mandaty,
w lutym to jeszcze tych bramek nie było, wydaje mi się stawiali je jakoś w maju, jeszcze nie słyszałem żeby to komuś zrobiło zdjęcie
- ivan
- klepacz
- Imię: Mariusz
Na viatolu są też kamery po to że jak nie wyczuje odbiornika nadajnika viatol w ciężarowym to robi mu zdjęcie. Docelowo ma to być podobno połączone z kontrolowaniem prędkości ale chyba to jeszcze nie działa.
Jak na razie wykonywanie pomiarów prędkości ma cel tylko i wyłącznie informacyjny, ale podejrzewam że jak rząd wyczuje kasę że jest to zajebista maszynka do robienia pieniędzy to ruszy to wszystko z kopyta.
Jak na razie wykonywanie pomiarów prędkości ma cel tylko i wyłącznie informacyjny, ale podejrzewam że jak rząd wyczuje kasę że jest to zajebista maszynka do robienia pieniędzy to ruszy to wszystko z kopyta.
- pawlik
- zadomowiony
- Imię: Paweł
- województwo: łódzkie
słyszałem, nie wiem ile w tym prawdy, że spora ilość bramek do via toll nie posiada jeszcze własnego zasilania (nie dogadali się z energetyką). Z tego też powodu przy bramkach via toll stają agregaty w metalowych skrzyniach. Wierzyć mi się trochę nie chca ale może 

- MC_Hammer
- ostry klepacz
- Imię: Maciej
polecam, stary, ale dość obszerny fotoreportaż .
http://www.tvnwarszawa.pl/stolica,news, ... 62285.html
A tak jak już piszemy o tym, czy system ruszył, czy nie, to zgodnie z literą prawa powinny się pojawić tablice informacyjne o odcinkowym pomiarze prędkości .
Takich znakow na chwilę obecną nie ma, przynajmniej ja nie zauważyłem
, czyli wychodzi na to, że to jedynie system kapsch'a do winiet.
Jak rozmieszczą tablice o pomiarach prędkości wtedy będzie wiadomo, że ruszyło
http://www.tvnwarszawa.pl/stolica,news, ... 62285.html
A tak jak już piszemy o tym, czy system ruszył, czy nie, to zgodnie z literą prawa powinny się pojawić tablice informacyjne o odcinkowym pomiarze prędkości .
Takich znakow na chwilę obecną nie ma, przynajmniej ja nie zauważyłem

Jak rozmieszczą tablice o pomiarach prędkości wtedy będzie wiadomo, że ruszyło

- poscig
- klepacz
- Imię: Marek
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Ja sobie tym głowy nie zawracam,tablica nie wiedziec czemu jest brudna tak jakby od smaru łańcuchowego i pomimo,że latam przepisowo
spi mi się spokojniej.

- Piszol
- klepacz
- województwo: podkarpackie
- Kontakt:
pawlik pisze:słyszałem, nie wiem ile w tym prawdy, że spora ilość bramek do via toll nie posiada jeszcze własnego zasilania (nie dogadali się z energetyką). Z tego też powodu przy bramkach via toll stają agregaty w metalowych skrzyniach. Wierzyć mi się trochę nie chca ale może
Dokładnie w mojej okoli z 4 takie ustrojstwa sobie pyrkajet i tylko mały tłumiczek wystaje i puszcza spalinkę

Jeżeli uczynisz komuś przysługę, to jesteś od zaraz trwale za to odpowiedzialny.
- Lukaszny
- pisarz
- Imię: Łukasz
- województwo: warmińsko-mazurskie
Tyle, że to standardowo robi zdjęcie od przodu - więc póki co motocykle powinny być bezpieczne.
W wolnych chwilach spamuje sobie na Blogu prawniczym - http://forumprawnicze.info/blog/2-blog- ... -nysztala/
- MC_Hammer
- ostry klepacz
- Imię: Maciej
Chwilowo tak, ale niektóre bramki mają już pomontowane po dwie kamery na pas, na przód i tył.Lukaszny pisze:Tyle, że to standardowo robi zdjęcie od przodu
Będą się przymierzać do strzelania w plecy

Na chwilę obecną trzyma ich jedynie system informatyczny, który samodzielnie ma to wszystko ogarniać łącznie z wystawieniem mandatu.
Jak rozwiążą ten temat to poustawiają znaki, no i jakoś strasznie wtedy łąńcuch będzie mi na tablicę chlapał

- Lukaszny
- pisarz
- Imię: Łukasz
- województwo: warmińsko-mazurskie
W zasadzie nowe rozporządzenie już jest - więc chyba pomiary bramkowe to kwestia krótkiego czasu:
Opublikowano rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 22 czerwca 2011 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach.
Znak D-51 “automatyczna kontrola prędkości” (rys. 5.2.58.1) stosuje się w celu poinformowania kierujących pojazdami o lokalizacji urządzeń rejestrujących działających samoczynnie, kontrolujących i rejestrujących prędkość ruchu pojazdów.
Znak D-51 umieszcza się przed stacjonarnym urządzeniem rejestrującym w odległości:
- od 100 m do 200 m - na drogach o dopuszczalnej prędkości do 60 km/h,
- od 200 m do 500 m - na drogach o dopuszczalnej prędkości powyżej 60 km/h, z wyjątkiem dróg ekspresowych i autostrad,
- od 500 m do 700 m - na drogach ekspresowych i autostradach.
Znak ten stosuje się dla każdego kierunku ruchu, w którym stacjonarne urządzenie rejestrujące może dokonywać pomiarów prędkości. W przypadku gdy automatyczna kontrola prędkości będzie wykonywana przez strażników gminnych (miejskich) w trybie określonym w art. 129b ust. 4 ustawy, na początku odcinka drogi objętego okresową kontrolą umieszcza się znak D-51 z tabliczką z napisem “Na odcinku ...”. W treści napisu na tabliczce długość odcinka drogi poniżej 1000 m podaje się w metrach z dokładnością do 100 m, a od długości 1,0 km z dokładnością do 0,1 km.
W przypadku gdy stacjonarne urządzenia rejestrujące ujawniają naruszenia przepisów w zakresie prędkości ruchu na określonym odcinku drogi, przed początkiem tego odcinka umieszcza się znak D-51 z tabliczką z napisem “Kontrola średniej prędkości na odcinku ...”. W treści napisu na tabliczce długość odcinka drogi poniżej 1000 m podaje się w metrach z dokładnością do 100 m, a od długości 1,0 km z dokładnością do 0,1 km.
Miejsce umieszczenia obudowy stacjonarnego urządzenia rejestrującego dokonującego pomiaru prędkości jazdy oznacza się znakiem informacyjnym D-51, zgodnie z zasadami określonymi w pkt 5.2.58 załącznika nr 1 do rozporządzenia. Barwa żółta obudowy stacjonarnego urządzenia rejestrującego powinna spełniać wymagania określone w pkt 1.3 załącznika nr 1 do rozporządzenia. Stacjonarne urządzenie rejestrujące wraz z obudową powinno być umieszczone w miejscu zapewniającym możliwość dojazdu pojazdów obsługi w pobliże obudowy urządzenia rejestrującego oraz ich postój w sposób niestwarzający utrudnienia w ruchu drogowym innym jego uczestnikom. Jeżeli obudowa stacjonarnego urządzenia rejestrującego jest zlokalizowana w miejscu stwarzającym realną możliwość zderzenia pojazdu z tą obudową, w szczególności po zewnętrznej stronie łuku drogi lub na pasie dzielącym jezdnie, należy zastosować drogowe bariery ochronne lub osłony energochłonne.
Opublikowano rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 22 czerwca 2011 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach.
Znak D-51 “automatyczna kontrola prędkości” (rys. 5.2.58.1) stosuje się w celu poinformowania kierujących pojazdami o lokalizacji urządzeń rejestrujących działających samoczynnie, kontrolujących i rejestrujących prędkość ruchu pojazdów.
Znak D-51 umieszcza się przed stacjonarnym urządzeniem rejestrującym w odległości:
- od 100 m do 200 m - na drogach o dopuszczalnej prędkości do 60 km/h,
- od 200 m do 500 m - na drogach o dopuszczalnej prędkości powyżej 60 km/h, z wyjątkiem dróg ekspresowych i autostrad,
- od 500 m do 700 m - na drogach ekspresowych i autostradach.
Znak ten stosuje się dla każdego kierunku ruchu, w którym stacjonarne urządzenie rejestrujące może dokonywać pomiarów prędkości. W przypadku gdy automatyczna kontrola prędkości będzie wykonywana przez strażników gminnych (miejskich) w trybie określonym w art. 129b ust. 4 ustawy, na początku odcinka drogi objętego okresową kontrolą umieszcza się znak D-51 z tabliczką z napisem “Na odcinku ...”. W treści napisu na tabliczce długość odcinka drogi poniżej 1000 m podaje się w metrach z dokładnością do 100 m, a od długości 1,0 km z dokładnością do 0,1 km.
W przypadku gdy stacjonarne urządzenia rejestrujące ujawniają naruszenia przepisów w zakresie prędkości ruchu na określonym odcinku drogi, przed początkiem tego odcinka umieszcza się znak D-51 z tabliczką z napisem “Kontrola średniej prędkości na odcinku ...”. W treści napisu na tabliczce długość odcinka drogi poniżej 1000 m podaje się w metrach z dokładnością do 100 m, a od długości 1,0 km z dokładnością do 0,1 km.
Miejsce umieszczenia obudowy stacjonarnego urządzenia rejestrującego dokonującego pomiaru prędkości jazdy oznacza się znakiem informacyjnym D-51, zgodnie z zasadami określonymi w pkt 5.2.58 załącznika nr 1 do rozporządzenia. Barwa żółta obudowy stacjonarnego urządzenia rejestrującego powinna spełniać wymagania określone w pkt 1.3 załącznika nr 1 do rozporządzenia. Stacjonarne urządzenie rejestrujące wraz z obudową powinno być umieszczone w miejscu zapewniającym możliwość dojazdu pojazdów obsługi w pobliże obudowy urządzenia rejestrującego oraz ich postój w sposób niestwarzający utrudnienia w ruchu drogowym innym jego uczestnikom. Jeżeli obudowa stacjonarnego urządzenia rejestrującego jest zlokalizowana w miejscu stwarzającym realną możliwość zderzenia pojazdu z tą obudową, w szczególności po zewnętrznej stronie łuku drogi lub na pasie dzielącym jezdnie, należy zastosować drogowe bariery ochronne lub osłony energochłonne.
W wolnych chwilach spamuje sobie na Blogu prawniczym - http://forumprawnicze.info/blog/2-blog- ... -nysztala/