Bramki pomiarowe przy drogach

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
nnnarek
bywalec
bywalec
Imię: Arek

Bramki pomiarowe przy drogach

Post autor: nnnarek » śr 13 lip 2011, 02:05

czy ktoś orientuje się czy te brameczki które wkoło warszawy ostatnio stawiają namierzają też motocykle?
http://www.motocyklizm.pl/index.php/arc ... ogach.html
www.motoequipment.eu
angrip - wygoda w zasięgu ręki!

Awatar użytkownika
C_L_K
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Rafał
województwo: mazowieckie

Re: Bramki pomiarowe przy drogach

Post autor: C_L_K » śr 13 lip 2011, 07:33

Na trasie Nowy Jork - Wawa (E7 na wysokości Czosnowa) stoi taka bramka z kamerami. Są one skierowane prosto w nos, czyli jest szansa, że nam (przynajmniej na razie) odpuszczą.

Awatar użytkownika
supi
bywalec
bywalec

Post autor: supi » śr 13 lip 2011, 08:02

Na trasie W-wa -Radom są takie bramki ale odniosłem wrażenie, że raz widziałem kamery w zakrystię. ( nie zdążyłem dokładnie oblukać bo byłem faworytem toru :( ). Podobno mają mierzyć tym ustrojstwem oficjalnie od 01.07.2011 - tak przynajmniej wypowiadali się od ITD.

Awatar użytkownika
rommi
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: rommi » śr 13 lip 2011, 08:40

Awatar użytkownika
supi
bywalec
bywalec

Post autor: supi » śr 13 lip 2011, 09:27

Nie mylę, choć także z początku tak myślałem i zapierniczałem. Styki zaczęły się palić jak się zacząłem zastanawiać po co via tool tak gęsto i na każdy pas kamera. Poczytałem w necie i pooglądałem zdjęcia i okazało się, że to i jedno i drugie. W necie są filmiki z pokazaną pracą tych ustrojstw. Podobno jest to czynne od lutego, ale kłopotliwe fotki mają być robione od 01.07.11 - mam nadzieję, bo może być kosztownie :confused

Awatar użytkownika
C_L_K
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Rafał

Post autor: C_L_K » śr 13 lip 2011, 09:31

ViaToll swoją szosą. Też są poustawiane, ale na nich nie ma kamer tylko nadajniko-odbiorniki kasujące kierowcę za przejazd. Natomiast na tej bramce o której napisałem są wielkie, wstrętne, wścibskie kamery.

Awatar użytkownika
brylek22
klepacz
klepacz

Post autor: brylek22 » śr 13 lip 2011, 09:31

na bramkach Via Tool są kamery do pomiaru prędkości tzn. wyliczają średni czas przejazdu pomiędzy poszczególnymi bramkami
na razie mają mierzyć średnie prędkości dla informacji iTD, potrzebne im prędkości na drodze i natężenie ruchu
ale znając nasz kraj to zaraz posypia się i mandaty,
w lutym to jeszcze tych bramek nie było, wydaje mi się stawiali je jakoś w maju, jeszcze nie słyszałem żeby to komuś zrobiło zdjęcie

Awatar użytkownika
ivan
klepacz
klepacz
Imię: Mariusz

Post autor: ivan » śr 13 lip 2011, 12:17

Na viatolu są też kamery po to że jak nie wyczuje odbiornika nadajnika viatol w ciężarowym to robi mu zdjęcie. Docelowo ma to być podobno połączone z kontrolowaniem prędkości ale chyba to jeszcze nie działa.
Jak na razie wykonywanie pomiarów prędkości ma cel tylko i wyłącznie informacyjny, ale podejrzewam że jak rząd wyczuje kasę że jest to zajebista maszynka do robienia pieniędzy to ruszy to wszystko z kopyta.

Awatar użytkownika
pawlik
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Paweł
województwo: łódzkie

Post autor: pawlik » śr 13 lip 2011, 13:04

słyszałem, nie wiem ile w tym prawdy, że spora ilość bramek do via toll nie posiada jeszcze własnego zasilania (nie dogadali się z energetyką). Z tego też powodu przy bramkach via toll stają agregaty w metalowych skrzyniach. Wierzyć mi się trochę nie chca ale może :shock:

Awatar użytkownika
MC_Hammer
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Maciej

Post autor: MC_Hammer » śr 13 lip 2011, 14:56

polecam, stary, ale dość obszerny fotoreportaż .
http://www.tvnwarszawa.pl/stolica,news, ... 62285.html

A tak jak już piszemy o tym, czy system ruszył, czy nie, to zgodnie z literą prawa powinny się pojawić tablice informacyjne o odcinkowym pomiarze prędkości .
Takich znakow na chwilę obecną nie ma, przynajmniej ja nie zauważyłem ;), czyli wychodzi na to, że to jedynie system kapsch'a do winiet.

Jak rozmieszczą tablice o pomiarach prędkości wtedy będzie wiadomo, że ruszyło :evil:

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Imię: Marek
województwo: pomorskie
Kontakt:

Post autor: poscig » czw 14 lip 2011, 00:58

Ja sobie tym głowy nie zawracam,tablica nie wiedziec czemu jest brudna tak jakby od smaru łańcuchowego i pomimo,że latam przepisowo :faint spi mi się spokojniej.

Awatar użytkownika
Piszol
klepacz
klepacz
województwo: podkarpackie
Kontakt:

Post autor: Piszol » czw 14 lip 2011, 08:22

pawlik pisze:słyszałem, nie wiem ile w tym prawdy, że spora ilość bramek do via toll nie posiada jeszcze własnego zasilania (nie dogadali się z energetyką). Z tego też powodu przy bramkach via toll stają agregaty w metalowych skrzyniach. Wierzyć mi się trochę nie chca ale może :shock:

Dokładnie w mojej okoli z 4 takie ustrojstwa sobie pyrkajet i tylko mały tłumiczek wystaje i puszcza spalinkę :shock:
Jeżeli uczynisz komuś przysługę, to jesteś od zaraz trwale za to odpowiedzialny.

Awatar użytkownika
Lukaszny
pisarz
pisarz
Imię: Łukasz
województwo: warmińsko-mazurskie

Post autor: Lukaszny » czw 14 lip 2011, 11:05

Tyle, że to standardowo robi zdjęcie od przodu - więc póki co motocykle powinny być bezpieczne.
W wolnych chwilach spamuje sobie na Blogu prawniczym - http://forumprawnicze.info/blog/2-blog- ... -nysztala/

Awatar użytkownika
MC_Hammer
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Maciej

Post autor: MC_Hammer » czw 14 lip 2011, 11:28

Lukaszny pisze:Tyle, że to standardowo robi zdjęcie od przodu
Chwilowo tak, ale niektóre bramki mają już pomontowane po dwie kamery na pas, na przód i tył.
Będą się przymierzać do strzelania w plecy :(
Na chwilę obecną trzyma ich jedynie system informatyczny, który samodzielnie ma to wszystko ogarniać łącznie z wystawieniem mandatu.
Jak rozwiążą ten temat to poustawiają znaki, no i jakoś strasznie wtedy łąńcuch będzie mi na tablicę chlapał :(

Awatar użytkownika
Lukaszny
pisarz
pisarz
Imię: Łukasz
województwo: warmińsko-mazurskie

Post autor: Lukaszny » sob 16 lip 2011, 09:34

W zasadzie nowe rozporządzenie już jest - więc chyba pomiary bramkowe to kwestia krótkiego czasu:

Opublikowano rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 22 czerwca 2011 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach.
Znak D-51 “automatyczna kontrola prędkości” (rys. 5.2.58.1) stosuje się w celu poinformowania kierujących pojazdami o lokalizacji urządzeń rejestrujących działających samoczynnie, kontrolujących i rejestrujących prędkość ruchu pojazdów.

Znak D-51 umieszcza się przed stacjonarnym urządzeniem rejestrującym w odległości:

- od 100 m do 200 m - na drogach o dopuszczalnej prędkości do 60 km/h,

- od 200 m do 500 m - na drogach o dopuszczalnej prędkości powyżej 60 km/h, z wyjątkiem dróg ekspresowych i autostrad,

- od 500 m do 700 m - na drogach ekspresowych i autostradach.

Znak ten stosuje się dla każdego kierunku ruchu, w którym stacjonarne urządzenie rejestrujące może dokonywać pomiarów prędkości. W przypadku gdy automatyczna kontrola prędkości będzie wykonywana przez strażników gminnych (miejskich) w trybie określonym w art. 129b ust. 4 ustawy, na początku odcinka drogi objętego okresową kontrolą umieszcza się znak D-51 z tabliczką z napisem “Na odcinku ...”. W treści napisu na tabliczce długość odcinka drogi poniżej 1000 m podaje się w metrach z dokładnością do 100 m, a od długości 1,0 km z dokładnością do 0,1 km.

W przypadku gdy stacjonarne urządzenia rejestrujące ujawniają naruszenia przepisów w zakresie prędkości ruchu na określonym odcinku drogi, przed początkiem tego odcinka umieszcza się znak D-51 z tabliczką z napisem “Kontrola średniej prędkości na odcinku ...”. W treści napisu na tabliczce długość odcinka drogi poniżej 1000 m podaje się w metrach z dokładnością do 100 m, a od długości 1,0 km z dokładnością do 0,1 km.

Miejsce umieszczenia obudowy stacjonarnego urządzenia rejestrującego dokonującego pomiaru prędkości jazdy oznacza się znakiem informacyjnym D-51, zgodnie z zasadami określonymi w pkt 5.2.58 załącznika nr 1 do rozporządzenia. Barwa żółta obudowy stacjonarnego urządzenia rejestrującego powinna spełniać wymagania określone w pkt 1.3 załącznika nr 1 do rozporządzenia. Stacjonarne urządzenie rejestrujące wraz z obudową powinno być umieszczone w miejscu zapewniającym możliwość dojazdu pojazdów obsługi w pobliże obudowy urządzenia rejestrującego oraz ich postój w sposób niestwarzający utrudnienia w ruchu drogowym innym jego uczestnikom. Jeżeli obudowa stacjonarnego urządzenia rejestrującego jest zlokalizowana w miejscu stwarzającym realną możliwość zderzenia pojazdu z tą obudową, w szczególności po zewnętrznej stronie łuku drogi lub na pasie dzielącym jezdnie, należy zastosować drogowe bariery ochronne lub osłony energochłonne.
W wolnych chwilach spamuje sobie na Blogu prawniczym - http://forumprawnicze.info/blog/2-blog- ... -nysztala/

ODPOWIEDZ