ŻARÓWKI XENONOWE - ZABRONIONE

Wymyśiłeś coś fajnego do Swojej VFR? To możesz się podzielić.
katan
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: katan » śr 04 lut 2009, 11:54

arek pisze:I co z tego... Ja mam takowe i bardzo chwalę, bo nie dość że lepiej mnie widać w ciągu dnia to dodatkowo w nocy ja widzę lepiej. A przepisy to mam w d...e...
Zresztą najpierw muszą mnie dogonić :biggrin
I tyle w temacie
Jezeli piszesz na serio to ja Ci ze swojej strony dziekuje bardzo za te coraz czestsze kontrole policji do ktorych sie przyczyniasz.

Zdro!
katan
katan, po prostu katan..

Celem jest droga

Awatar użytkownika
su4beusz
pisarz
pisarz
Imię: Mateusz
Kontakt:

Post autor: su4beusz » pt 06 lut 2009, 14:49

miałem xenony w bandicie. istotnie były jaśniejsze i dużo mocniejsze. policja mnie nigdy za to nie nagabywała (raz nawet stałem na długich za nimi w ruchu i cisza) a i przeglądy przechodziłęm spacerkiem. zakaz zakazem a rzeczywistość rzeczywistością.

w fałteku nie zamontuje xenonów bo fałtek światła ma zaje&*^%&ste
if my calculations are correct, when this baby hits 80mph we're gonna see some seriuos SHIT :D
http://www.bikepics.com/members/su4beusz/

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: orzyl » pt 06 lut 2009, 15:05

przepisy przepisami, gorzej jak sie oslepia swoim moto kolege motocykliste z naprzeciwka...
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...

Awatar użytkownika
su4beusz
pisarz
pisarz
Imię: Mateusz
Kontakt:

Post autor: su4beusz » pt 06 lut 2009, 15:06

orzyl pisze:przepisy przepisami, gorzej jak sie oslepia swoim moto kolege motocykliste z naprzeciwka...

a to już kwestia ustawienia lamp i umiejętnego używania przełącznika :bye
if my calculations are correct, when this baby hits 80mph we're gonna see some seriuos SHIT :D
http://www.bikepics.com/members/su4beusz/

Awatar użytkownika
moskittiero
teksciarz
teksciarz
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: moskittiero » pn 09 mar 2009, 23:17

Całość dyskusji sprowadza się do tego, że jest to niezgodne z prawem. Są osoby, która zmieniły żarówki na zamienniki standardowych a i takie, która dały w to miejsce palnik a'la xenon z przetwornikiem. Wg mnie - przepisy nie są najszczęśliwsze, ale tutaj sprawa rozbija się o przystosowanie reflektora do emitowania tak silnego światła i ewentalnego oślepiania czy czasami utrudnienia prowadzenia pojazdu innym uczestnikom ruchu (czy to będzie motocyklista czy też nie). Każdy musi wybrać - albo lampa Xenon albo też a'la xenon - 'po naszemu'.

Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Przemysław
Kontakt:

Post autor: KolczyK » wt 10 mar 2009, 16:27

niedawno jechałem naprzeciw paru gości co jechali na xenonach w autach i nie mieli soczewek. stwierdziłem, że xenonu nie zaloze, i chetnie bym namawiał do zdejmowania, gdy nie mamy soczewki.....normalnie jakby patrzeć w spaw.....
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka

UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie

Post autor: ppamula » wt 10 mar 2009, 17:00

KolczyK, to nie chodzi o soczewki tylko głównie o układ samopoziomowania refletorów oraz ich spryskiwacze.
Soczewki są po to by można było mieć mniejsze odbłyśniki. Palnik xenonowej lampy (tak zwanego zamiennika z normalną żarówką) jest dokładnie w tym samym optycznym miejscu co żarnik żarówki. Piszę o palnikach-zamiennikach do H4 lub H7 z takim samym kołnieżem.
I ma on ostrą granicę świecenia. Tylko że wzrost obciązęnia pojazdu powoduje podniesienie się strumienia i oslepianie przeciwjadącego. A przy zabrudzeniu klosza światło jest również rozpraszane powyżej linii granicznej.
Soczewka ma tu nic do tego. Jest tylko inną konstrukcją reflektora.

Awatar użytkownika
kecajm69
klepacz
klepacz
Imię: Jacek

Post autor: kecajm69 » wt 10 mar 2009, 17:07

KolczyK, masz racje już to pare razy zaopserwowałem że w zwykłych lampach halogenowych bardziej oślepiają niż w tez hologenowych ale w soczewce. I przez to nie założe xenonów.
Jacek M.

Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: KolczyK » wt 10 mar 2009, 17:26

ppamula pisze:Soczewka ma tu nic do tego. Jest tylko inną konstrukcją reflektora.
Piotr ale jednak ta poświata z soczewki mnie nei oślepia :roll:

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr

Post autor: ppamula » wt 10 mar 2009, 18:15

Soczewka mój drogi KolczyK, pozwala na przepuszczenie znacznie gęstrzego strumienia światła przez mniejszą powierzchnię przekroju co w efekcie, przy zabrudzeniu klosza da mniejsze ograniczenie światła i mniejsze rozproszenie. A mniejsze rozproszenie to mniejsza jasność dla nadjeżdząjącego i mniejsze oślepianie.
Wiadomo że na mniejszej powierzchni poprzecznej zbierze się mniej syfu z ulicy (kurz, błoto, sól) w porónaniu z większa powierzchnią.

Jeżeli przepuścisz taką samą ilość światła w dwóch strumieniach, przez przyciemnioną szybę ale jeden będzie miał dużą średnicę strumienia a drugi bardzo małą, to ten węższy będzie mniej stratny. Dlatego soczewkowe reflektory są takie dobre.

Inaczej na to patrząc oślepia cię albo niewyregulowany reflektor albo światło rozproszone na brudzie lub rysach klosza.

Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: KolczyK » wt 10 mar 2009, 18:34

głównie chodzi o rozproszenie. pal sześć skakanke światła na dziurach, bo i przy światłach mijania przy żarówkach zwykłych też potrafią oślepić. Bądź co bądź poświata xenonu jest bardzo mocna.

Szacun ponad Brandenburgen dla Ciebie Piotrze, przeca wiesz :grin: Odpowiedezi zawsze wyczerpujące, doświadczenie robi swoje ;-)

Awatar użytkownika
Wojtek86
klepacz
klepacz
Imię: Wojtek
Kontakt:

Post autor: Wojtek86 » pn 15 cze 2009, 23:28

Ja tam uważam, że powinni zabierać papierki od każdego pojazdu z psełdo ksenonami za trzy stówki z marketu. Co jak co, ale tacy delikwenci którzy sprawiają, że wiewiórki na drzewach ślepną od ich reflektorów działają mi na nerwy. Od pewnego czasu jak jakikolwiek ksenon mnie oślepia to daję długimi.

Awatar użytkownika
moskittiero
teksciarz
teksciarz
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: moskittiero » pn 15 cze 2009, 23:53

Wojtek86 pisze:Ja tam uważam, że powinni zabierać papierki od każdego pojazdu z psełdo ksenonami za trzy stówki z marketu. Co jak co, ale tacy delikwenci którzy sprawiają, że wiewiórki na drzewach ślepną od ich reflektorów działają mi na nerwy. Od pewnego czasu jak jakikolwiek ksenon mnie oślepia to daję długimi.
Trudno się z Tobą nie zgodzić. Dotyczy nas wszystkim - a Ci który mają ponad plan mocne światła do tego ustawione niewłaściwie - dowód rej zatrzymany, krótka sprawa.

Awatar użytkownika
MC_Hammer
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Maciej

Post autor: MC_Hammer » wt 16 cze 2009, 02:19

KolczyK pisze:głównie chodzi o rozproszenie... Bądź co bądź poświata xenonu jest bardzo mocna.

Dodam jeszcze z doświadczenia, że kontrast pomiędzy światłem a mrokiem na nieoświetlonym kawałku drogi jest niesamowity.
Jasność przede mną utwierdziła mnie o świetnej widoczności (poczucie pewności) :cool

W niedzielę podczas przejażdzki oczywiście z dozwoloną prędkością :roll:
dzięki tej piorunującej różnicy w oświetleniu, podczas omijania wolniej jadącego pojazdu :smile: zaliczył bym czołówkę na prawym łuku.
Zwyczajnie w jednej chwili prosty kawałek drogi skręcił w prawo :evil:
Ciężko to opisać ale dałem się ponieść :sad:
Nie to żeby zmiana żarówek pomogła mi w myśleniu :oops: ale przy słabszym kontraście świateł pomiędzy pojazdami moim i w tym przypadku Tira zauważyłbym co on ma przed sobą.
dziś jak o tym piszę brak "pseudo" poczucia pewności nie doprowadził by do tej sytuacji. oczywiście po za brakiem zdrowego rozsądku z mojej strony na co wytłumaczenia nie mam :sad: .
Ci co mają lub mieli xenony wiedzą o jakim kontraście światła piszę.
I bez względu na podstawy prawne - nie polecam xenonów !

Fazer72
pisarz
pisarz
Imię: Grzegorz

Post autor: Fazer72 » wt 16 cze 2009, 08:34

Dodam od siebie -- po niedawnym wypadku ( puszką ) Pan Policmam sporządzając protokół ze stanu technicznego pojazdów sprawdzał również oznaczenia na reflektorach i typ żarówek , więc może to być okolicznością przeważającą w temacie winy za spowodowanie wypadku ..
Poza tym , nie wiem jak w 36 i Vitku , ale moje światła w 46 świecą , że dymi sie z asfaltu - więc PO CO ????? Przełącznik świateł drogowych adoptowałem do awaryjek i zostały tylko pod palcem wskazującym .

ODPOWIEDZ