Silnik gaśnie podczas zmiany biegów VFR 800
Silnik gaśnie podczas zmiany biegów VFR 800
Witam wszystkich. Otóż borykam sie z następującym problemem. Silnik w mojej VFR 800 z 2000 roku gaśnie. Problem ten zauważyłem podczas zmiany biegów. Dzieje sie to żadko, niestety problem nie może pozostać nie rozwiązany ponieważ prowadzi do sytuacji niebezpiecznych na drodze. Po nieprzewidzianym zgasnięciu, silnik można bezproblemowo odpalić. Nie zdażyło mi się żeby silnik zgasł w momęcie kiedy jest cały czas spięty ze skrzynią biegów. Na 99% dzieje się tak wtedy kiedy wciskam sprzęgło. Może ma ktoś jakieś pomysły Pozdrawiam
- whitespirit
- pisarz
- Imię: Bartosz
wheelman całkowicie trafnie. Zbyt niskie obroty i brak synchronizacji układu zasilania powodowały że silnik przy nagłym zejściu z obrotów (czyli przy zmianie biegów) gasł.
Podregulowałem "wolne obroty" i wszystko wróciło do normy. Pozostało jeszcze synchro układu zasilania! Wszystkim dziękuje za wypowiedzi. Pozdrawiam
Podregulowałem "wolne obroty" i wszystko wróciło do normy. Pozostało jeszcze synchro układu zasilania! Wszystkim dziękuje za wypowiedzi. Pozdrawiam
Witam...bialy83 pisze:wheelman całkowicie trafnie. Zbyt niskie obroty i brak synchronizacji układu zasilania powodowały że silnik przy nagłym zejściu z obrotów (czyli przy zmianie biegów) gasł.
Mam podobny problem...z tym ze o ile przy zmianie biegu na wyzszy wszystko jest ok o tyle przy przegazowce podczas redukcji niejednokrotnie (nie za kazdym razem ale czesto) silnik gasnie...Jalowe obroty na poziomie 1300 mniej wiecej...
Jak mam sie zabrac za synchronizacje ukladu zasilania? Ewentualnie jak moge odczytac bledy za pomoca zworki serwisowej? bylbym, bardzo wdzieczny za wszelakie sugestie bo troche mnie ta sytuacja martwi i nikt nie jest mi w stanie powiedziec co jest grane...mechanik twierdzi ze to winna wtrysku...z gory dziekuje za wyrozumialosc i jakies info bo moze sie okazac ze to jakas glupota jest...no niestety nie mam jeszcze zbyt wielkiego doswiadczenia z motocyklami tym bardziej od strony warsztatu...
Pozdrawiam
ja miałem (jak jeszcze była VFR) coś takiego, że właśnie przy zmianie biegu silnik gasł i zegary się resetowały. Początkowo stawiałem na zbyt małe obroty, a okazało się że regulator napięcia nie dawał już rady. Zmierzyłem napięcie i była kupa. Po zmianie reglera, wszystko wróciło do normy, a moto juz nie gasł.
Tak się tylko wtrąciłem ;-)
Pozdrawiam :bye
Tak się tylko wtrąciłem ;-)
Pozdrawiam :bye
-
- Imię: maciek
Vitam. A co powiecie na to: vfr v tec (abs) gaśnie niespodziewanie w czasie jazdy na ok 1s.jednoczesnie zapala sie kontrolka Fi albo gasnie na wolnych i wtedy zeby ja odpalic musze wyłączyc i wlączyc zapłon.Stało sie to dzisiaj po całodziennym postoju w pełnym słońcu ale to chyba nie powinno mieć wpływu na prace silnika. Wpadlo mi tez do glowy ze może moto domaga sie wizyty w serwisie tak jak to robia niektóre marki samochodow.