Pochylenie klamek
-
- teksciarz
- Kontakt:
Pochylenie klamek
Czy ma ktoś jakis patent na to żeby pochylić niżej klamki hamulca i sprzęgła? dopóki jeździłem trzymając 2 palce na hamulcu wszystko było ok, ale byłem ostatnio na szkoleniu i gościu prowadzący kazał mi trzymać wszystkie 5 palców na klamce (przy hamowaniu awaryjnym te zwisające 3 palce wchodzą miedzy manetkę a klamkę i blokują ruch klamki - sam sprawdzałem). Przy pięciu palcach na klamce wymięka mi nadgarstek wiec może pochylenie klamki by coś zmieniło, tylko jak to zrobić (zaznaczam, że mam klucz 10 i pochyliłem juz tak że zbiornik płynu hamulcowego leży na kierownicy)
- RedBaron
- bywalec
- Imię: Paweł
- Kontakt:
Przepraszam, że nie odpowiem na pytanie, ale sam szukałem sposobu i kiszka... Na tym samym szkoleniu byliśmy chyba, co? Na Renku? :o)
Zdradź mi tylko jedną rzecz - jak Ty PIĘCIOMA palcami trzymasz klamę? Ja tam kciukiem nie dosięgam :o)
Zdradź mi tylko jedną rzecz - jak Ty PIĘCIOMA palcami trzymasz klamę? Ja tam kciukiem nie dosięgam :o)
Ostatnio zmieniony pt 26 wrz 2008, 12:48 przez RedBaron, łącznie zmieniany 1 raz.
- robsonic
- klepacz
- Imię: Robert
- Kontakt:
Jak klamka ci gniecie palce to masz do roboty hamulce
Przód w mojej to minimalny ruch klamką i żyletka! Ja też jeżdzę z dwoma palcami na klamce,,,, Jak trzymasz wszystkimi palcami to nie trzymasz kiery moim zdaniem

fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę 

- robsonic
- klepacz
- Imię: Robert
- Kontakt:
Dodam tylko że kupiłem dość porządne rękawice i tam dwa palce są zeszyte ze sobą( nie kciuk i wskazujący
) chyba o czymś to świadczy??? Manetki powinny być tak ustawione żeby swobodnie palce wędrowały na klamki w razie W

fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę 

-
- teksciarz
- Kontakt:
Ja tam owijam kierę 2 razy kciukiem i jeszcze mi na klamkę starczaGiersu pisze:Przepraszam, że nie odpowiem na pytanie, ale sam szukałem sposobu i kiszka... Na tym samym szkoleniu byliśmy chyba, co? Na Renku?)
Zdradź mi tylko jedną rzecz - jak Ty PIĘCIOMA palcami trzymasz klamę? Ja tam kciukiem nie dosięgam)

Ja byłem chyba na tym wcześniejszym szkoleniu 9lub 10 sierpnia
Hamulce są chyba ok, tylko paluchy takie grube

Gościu jeszcze tak to argumentował że w 4 palcach jest większe wyczucie niż w dwóch i dlatego powinno sie hamować 4-ema żeby koła nie zblokować za mocno
I ogólnie niewygodnie się tak jeździ (gorszy chwyt kierownicy i wymiękający nadgarstek) ale chcę przynajmniej spróbować czy się nie przyzwyczaję
-
- teksciarz
- Kontakt:
mam hel, dzięki temu zmniejszyłem masę motocykla i łatwiej idzie na koło:)rafi pisze:a masz płyn w układzie czy samo powietrze? skoro klama ci dobija do manetki
klama nie dobija mi do manetki tylko jak wsadzę pomiedzy klamę a manetkę 2palce w rękawicy to wtedy jest problem. chodzi mi tylko o to czy mozna w jakis sprytny sposób opuścić niżej klamki tak zeby nie były w lini poziomej względem kierownicy tylko bardziej pionowo
- ppamula
- stary wyjadacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
rafi, twoja propozycja to taki strzał w stodołę,
Klami są rzeczywiście kiepskie do opuszczenia, jeżdżę dużo i to czuję.
W trasie kierę trzymam wszystkimi palcami a tylko w razie zbliżania sie do potencjalnych niebezpieczeństw unoszę dwa palce na klamkę. Ale nawet z dwoma palcami a nie czterema, jak jeżdżę po mieście, to po pewnym czasie bolą dłonie zwłaszcza nadgarstki.
klamki opuszczą sie tylko kilka milimetrów. potem zbiorniczki oprą się clippony.
Jest na to sposób ale drogi - clippony akcesoryjne. Fabiq pisał że około 800 za komplet.
Klami są rzeczywiście kiepskie do opuszczenia, jeżdżę dużo i to czuję.
W trasie kierę trzymam wszystkimi palcami a tylko w razie zbliżania sie do potencjalnych niebezpieczeństw unoszę dwa palce na klamkę. Ale nawet z dwoma palcami a nie czterema, jak jeżdżę po mieście, to po pewnym czasie bolą dłonie zwłaszcza nadgarstki.
klamki opuszczą sie tylko kilka milimetrów. potem zbiorniczki oprą się clippony.
Jest na to sposób ale drogi - clippony akcesoryjne. Fabiq pisał że około 800 za komplet.