regulator ???

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Awatar użytkownika
wadel
Imię: Artur
Kontakt:

Post autor: wadel » wt 26 sie 2008, 17:46

heyyyy !
nie chce zakladac nowego tematu wiec pisze w tym

mam pytanie bo przewertowalem cale forum i niewidzialem zeby mial ktos problemy z ladowniaem w v-tecu, a wyglada niestety ze ja takowy mam :???:

nowy akumulator zrobione na nim 500 km i padł.
:???: :???: :???: :???: :???: :???: :???:
ide sprawdzic bezpieczniki a jezeli wszystkie bede ok to ide sie popłakać

wlasnie wrocilem i sprawdzilem bezpieczniki ok. na ampreomierzu pokazuje 9 jak sie odkreci manete jest max 11:/

pieknie :cry
...pytanie: kiedy na ziemi będzie spokój... odpowiedz: kiedy ziemia się rozpadnie...

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » wt 26 sie 2008, 20:02

nie wiem czy ktoś z ownersów stosował alwe wydaje mi się że może to być dobre zastępstwo orginału i cenowo dobre i jakościowo założyliśmy taki do suzuki gs i działał przez 3 lata dalej nie wiem bo kumpel sprzedał moto jest to o tyle ciekawostka ze można samemu ustawic ładowanie jest tam taki mały potencjometr może ktoś sprawdzi w vfr http://moto.allegro.pl/item425587344_un ... _m_cy.html
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
G O F E R
pisarz
pisarz
Imię: Rafał
województwo: pomorskie
Kontakt:

Post autor: G O F E R » wt 26 sie 2008, 20:05

Nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem :confused
Na temat prądu ładowania zostało na tym forum sporo napisane, a to powinieneś sprawdzić.
Mój kolega zabił 3 aku w RC46FI i nie wiedziała czemu, bo prąd ładowania po odpaleniu był w normie.
Więc w wolnej chwili zasiadłem do jego sztuki, zapiąłem miernik na aku i przyczajówka.
Spaliłem ze 4 pety i nagle strzał woltomierza do 19V i więcej.
Po wymianie regulatora kłopoty się skończyły jak ręką odjął.

Awatar użytkownika
maniek_w74
Imię: MARIAN
Kontakt:

Post autor: maniek_w74 » śr 27 sie 2008, 21:50

No to i ja wiem co muszę zrobić! W poniedziałek moto zdechło w mieście na zielonym i ... amen, zero prądu! Wymieniłem aku na nowe, napięcie po odpaleniu jest w normie, ale po włączeniu świateł spada do 11,9! Wyciągam więc regler (SH579A-11 8.2) i widzę 1,5 cm pęknięcie w żywicy! Wymieniam padełko!
VFR-Very Fast Ride!!!

Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Przemysław
Kontakt:

Post autor: KolczyK » czw 28 sie 2008, 02:57

Maniek daj na niego odrazu wiatrak komputerowy od zasilacza i przed ramę daj ten żel co się daję pod procesory. o tej godzinei juz nie mysle wiec rano niech ktoś mnie wyraczy :mrgreen:
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka

UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: orzyl » pt 05 wrz 2008, 14:00

ja sobie wczoraj zapodalem wentylator na regulatorek, poniewaz wyglada na to ze mam oryginal. Zwykly wentylator z komputerowego zasilacza. Podpięty pod " - " akumulatora, oraz pod jeden z przewodzikow od stopu z nogi. Włącza się po przekręceniu stacyjki. Jak to ktoś tu napisał, lepiej zapobiegać niż leczyć...
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...

pawelkozi1
Imię: Paweł
województwo: wielkopolskie

Re: regulator ???

Post autor: pawelkozi1 » pn 25 cze 2012, 13:32

Witam. Nie chce rozpoczynać nowego tematu wiec napisze tutaj co mnie się przytrafiło. Kupiłem moto zimą z padnietym akumulatorem. Na wiosne zakupiłem nowy akumulator i wyjechałem kilka razy. Pewnego dnia kiedy moto sie doś mocna nagrzało zaczeły wariować wzkaźniki, po zgaszeniu moto nie do odpalenia, bateria rozładowana. Po naładowaniu akumulatora odpaliła maszyna i sprawdziłem ładowanie. Wydawało sie wszystko ok bo było ponad 14V. nastepona wycieczka i moto znowu porzadnie rozgrzane i przygoda sie powtórzyła. Po zgaszeniu moto juz nie odpaliło i akumulator rozładowany. Zakupiłem nowy regiel Cheng lung. Ładowanie sprawdzone na zimnym silnuku i ok. Zrobiłem 70 km w chłodniejszy dzien i było ok. nastepnego dnia przejechałem 10km i wskaźniki znowu zaczeły wariować- po zgaszeniu moto nie odpaliło, akumulator rozładowany. Okazuje śie że ładowania zaczyna brakować kiedy silnik sie nagrzeje. Regiel i akumulator nowy. Zauważyłem że bardzo grzeją sie przewody od alternatora do regulatora sie mocna grzeją. Sprawdziłem i poczyścilem wszystkie styki do masy i na kostce do regla. nie ma także przebica do macy z alternatora. Może ma któś jakieś pomysły jeszcze.

Awatar użytkownika
Rychu
pisarz
pisarz

Post autor: Rychu » czw 05 lip 2012, 22:01

gdzie w 800 fi znajde kostke regulatora i kostke masy ? moto ma juz troszke nalatane km i chcialbym sprawdzic w jakim to jest stanie

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » czw 05 lip 2012, 22:07

Po lewej stronie pod zadupkiem.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
Rychu
pisarz
pisarz

Post autor: Rychu » pt 06 lip 2012, 19:00

oki , ja od 3 lat ma moto i ladowanie ok 13 ( wolne 12.5V , od ok 3 tys 13.5V) , ale aku nigdy nie doladowywalem w sezonie.. a pale zawsze na swiatlach i czasem cieplych minetach ( aku hondy hgw ilu letnie).

Awatar użytkownika
Rychu
pisarz
pisarz

Post autor: Rychu » sob 07 lip 2012, 14:07

no coz kostki czyste i nie potopione , ale ladowanie na wolnych 13.1 a przy 3 tys 12,8 bez wentylatora z wlaczonymi swiatlami , z wentylatorem chyba jeszcze mniejsze pewnie konczy sie regulator... :twisted: czy moze to byc wina starego akumulatora ? aku ordzinal hondy hgw ile ma lat , przy rozruchu napiecie spada na 10.5 , tak ma ok 12, podlaczony pod ladowarke nie daje sie bardziej naladowac niz jest obecnie.

ODPOWIEDZ