Zegarek w RC24 - awaria?

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
romekjagoda
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Romek

Zegarek w RC24 - awaria?

Post autor: romekjagoda » czw 14 sie 2008, 15:23

Witajcie,

mam problem z zegarkiem w mojej VFR. Tylko się nie śmiać, bo ujeżdżam ją od niecałych 2 tygodni dopiero i jestem w stadium poznawania.
Problem: jak włączę światła zegarek lcd mi się podświetla, ale nie wyświetla żadnych cyfr, nic. Nie wiem, czy jest cały uszkodzony czy może tylko coś się rozłączyło. Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie bo lajkonik jestem. Zegarek rzecz przydatna, bo często czas b. szybko na moto mija i dobrze byłoby czasem kontrolować która to już godzina.
Aha - szukałem na forum o zegarkach i znalazłem tylko kawał o szwajcarskich wiedźmach-dziwkach co to oglądały zegarki ;) viewtopic.php?t=2259&highlight=zegarek

Z góry dzięki.
"And the road becomes my bride..."

Awatar użytkownika
WiktorVFR
klepacz
klepacz
Imię: Wiktor
Kontakt:

Post autor: WiktorVFR » czw 14 sie 2008, 15:37

Drogi kolego samym gdybaniem do nieczego nie dojdziesz....wes do reki srubokret rozkrec czache zdejmij ja zdejmij zegary rozkrec zegary i zobacz o co biega szczerze wątpie by ktokolwiek z nas był wrózka i wiedzial co ci w zegarach mruczy :)

romekjagoda
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: romekjagoda » czw 14 sie 2008, 15:46

Wiktor jasne że nie wróżenia oczekiwałem. Chciałbym jednak wiedzieć, jakieś nakierowanie, co może być przyczyną. Być może nie ma co grzebać i po prostu cały zegarek jest kaput? Nie wiem, czy brak jakichholwiek wskazań na lcd świadczy o uszkodzeniu zegarka, czy też fakt że jest on podświetlony daje szansę że jest sprawny.
Spytałem, bo nie wiem na co patrzeć, myślałem, że ktoś może miał podobny problem.

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » czw 14 sie 2008, 15:56

Z tego co piszesz rozumiem ze bez załączonych swiateł zegar działa poprawnie , jesli tak to najprawdopodobniej zaśniedziała masa tzw. kabelek doprowadzający drugi biegun akumulatora czyli - minus wypadałoby rozpiąć kostki oczyścic styki i ponownie połączyc sprawdz jeszcze napewno jest gdzies kabelek lub kabelki przykręcone bezpośrednio do elementów motocykla {metalowych }i tam najczęściej wystepują wadliwe połaczenia
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
WiktorVFR
klepacz
klepacz
Imię: Wiktor
Kontakt:

Post autor: WiktorVFR » czw 14 sie 2008, 16:56

romekjagoda, ja oczywiscie zartowalem wiec nie bierz do siebie:) zrob tak jak mowi PETER a jak nie to rozkrec zegary i zobacz mzoe tam cos nie styka

romekjagoda
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: romekjagoda » pn 18 sie 2008, 10:35

PETER pisze:Z tego co piszesz rozumiem ze bez załączonych swiateł zegar działa poprawnie , jesli tak to najprawdopodobniej zaśniedziała masa tzw. kabelek doprowadzający drugi biegun akumulatora czyli - minus wypadałoby rozpiąć kostki oczyścic styki i ponownie połączyc sprawdz jeszcze napewno jest gdzies kabelek lub kabelki przykręcone bezpośrednio do elementów motocykla {metalowych }i tam najczęściej wystepują wadliwe połaczenia
Peter dzięki za podpowiedzi - sprawdzę te połączenia na pewno. NIemniej, chyba się niedokładnie wyraziłem: zegarek, gdy światła są wyłączone jest niemy, ciemny, etc. - nic na nim nie widać, nie jest podświetlony. Gdy włącze światła, podświetla się tło zegarka - tzn. wyświetlacza LED robi się bursztynowy, natomiast nie widać żadnych cyferek, godziny, daty. I tu jest moje pytanie: czy fakt że sie wyświetlacza podświetla daje nadzieje, że zegarek jest do naprawienia, czy raczej, jeśli nie wyświetla cyferek to jest dead, kaputt?

Dzięki za odpowiedzi i cierpliwość dla laika ;)

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » pn 18 sie 2008, 11:09

jezeli nie wyśfietla cyferek to moze być ded ale ja sprawdziłbym połaczenia moze poprostu brak pradu podswietlenie to zupełnie oddzielna wiazka wiec raczej szukaj w samych zegarach miernik i do roboty
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

ODPOWIEDZ