Witam wszystkich milosnikow dwoch kolek

Jesteś nowy? :) Przywitaj sie z nami.
Awatar użytkownika
Krajan
klepacz
klepacz
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: Krajan » czw 31 lip 2008, 08:27

cześć i czołem 8)

Awatar użytkownika
Buła
klepacz
klepacz
Imię: Marcin
województwo: świętokrzyskie
Kontakt:

Post autor: Buła » czw 31 lip 2008, 08:32

Vitaj
Wszędzie dobrze ale na VFR najlepiej :)

1Była VFR 750-90r
2.Była VFR 750-96r
3Była VFR 800FI-99r
4.Był CBR 1100 XX-1997r
5.Była VFR 800 Fi-1999 r.
6.Jest CBR 900 RR Fireblade 98 i 99r+Varadero 1000 2006

Awatar użytkownika
Sylwio
klepacz
klepacz
Imię: Sylwester
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: Sylwio » czw 31 lip 2008, 09:19

Vitaj.
"A ty siej. A nuż coś wyrośnie. A ty - to, co wyrośnie - zbieraj. A ty czcij - co żyje radośnie, A ty szanuj to, co umiera..."

Awatar użytkownika
C_L_K
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Rafał
województwo: mazowieckie

Post autor: C_L_K » czw 31 lip 2008, 09:26

Viteczka :)

Awatar użytkownika
onlyCBR
bywalec
bywalec
Kontakt:

Post autor: onlyCBR » czw 31 lip 2008, 09:47

MadziX pisze:Witam ! :mrgreen:

no cos tu jest wyraźnie na rzeczy z tymi vframi i cbrkami i działa to w rózne strony.....

jedni zmieniają vfr na cbr, inni cbr na vfr, jeszcze inni dokupują do vfry cbrę, a jeszcze inni zmienili cbr na vfr i cały czas tęsknią za cbr więc chyba znowu zrobią zmianę :lol

a może to po prostu dwa zaje*iste motocykle i nie wiadomo do końca który brać :razz:

pozdr
Masz racje...oba motocykle sa zajebiste!!!

Ja mam CBR f4i i dokupilem jeszcze Fireblade`a ale szybko okazalo sie,ze Blady ma niesamowite rezerwy mocy i mala CeBeeRka poszla w odstawke :mrgreen:

Jedyny problem jaki mam z tym Bladym to to,ze nie wyrabiam z nadgarstkami :twisted:

Jezdze raczej sporo(zima zrobilem ponad 20000 km :biggrin ) i wole trasy trudne,gorskie niz typowe szybkie autostrady.No i tu pojawia sie problem...Chyba VFR bedzie lepsza bo nie obciaza tak nadgarstkow...

Szerokosci i przyczepnosci Bracia i Siostry!
NIGDY NIE JEZDZIJ SZYBCIEJ NIZ TWOJ ANIOL STROZ POTRAFI LATAC!

Awatar użytkownika
MadziX
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Magdalena
Kontakt:

Post autor: MadziX » czw 31 lip 2008, 20:00

wlasnie dlatego moj ukochany zamienił firebladego na vfr, lubimy czasem pojechac w dluzszą trasę i zrobic 1000 km jednego dnia na bladym to jest wyczyn !
Natomiast moja f4 jest w pełni komfortowa, mocy bladego nawet nie ma gdzie wykorzystać, choc to piękna maszyna oj piękna ! :)

pozdrowionka
Obrazek

Awatar użytkownika
onlyCBR
bywalec
bywalec
Kontakt:

Post autor: onlyCBR » czw 31 lip 2008, 20:12

Na F4 nie mogłem nażekać bo była komfortowa jednak brakowało jej mocy w trasie...
Mocy Bladego nie potrzeba wykorzystywać do końca bo jest jej w sam raz.Fajne jest to,że nie trzeba go tak wysoko kręcić i nie trzeba tak mieszać w biegach.
Chcę się przesiąść na VFR z rocznika 05-06 tylko boję się znowu o ten niedobór mocy...
Latam po Irlandii i zachodniej Europie i normalne przelotowe prędkości w trasie z bagażem to 150-190 km/h i nie wiem czy takim wymaganiom sprosta VFR.
Napewno XX dałby rady ale jest dla mnie za ciężki...

Awatar użytkownika
MadziX
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: MadziX » czw 31 lip 2008, 20:17

nie chcę Cię martwić onlyCBR ,ale jak brakowało Ci mocy w trasie na F4 i uważales ,że Fireblade ma jej w sam raz to się zanudzisz na Vfrze.
Zaraz mnie tu połowa forum powiesi na suchej gałęzi, ale wiem jak mój Tomek przeszedł tę zmianę ( jezdził kilka dobrych lat na Gsxr 1100 - ok 140 koni, potem Fireblady na wtryskach to już była potęga z tą wagą ) i nieraz marudzi,że żałuje,że kupił taki nudny sprzęt jakim jest Vitek .

Ale wiadomo każdy jest inny, kazdy ma inne oczekiwania itd , a żeby się przekonać trzeba samemu spróbować.
Mi mocy w f4 nie brakuje,ale tez jest roznica czy dosiadam jej ja czy facet o 40 kg ode mnie ciezszy - ma to znaczenie. Dla mnie w porownaniu do 750 na gaznikach jest super zwrotna lekka i dynamiczna.

Natomiast jesli chodzi o predkosci przelotowe to myślę,że spokojnie. Zrobilam 3 zezony na rc36, sporo tras i normalny dla mnie przedział na budziku był własnie od 160 - 190. W| trasy Vfrka była rewelacyjna, można było z palcem w nosie machnąć ponad 1000 jednego dnia i nawet nie czuło się tego w kosciach.
Ostatnio zmieniony czw 31 lip 2008, 20:26 przez MadziX, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
onlyCBR
bywalec
bywalec
Kontakt:

Post autor: onlyCBR » czw 31 lip 2008, 20:24

Dzięki MadziX!!!
Właśnie o takie szczere opinie mi chodzi! Nie interesują mnie żadne dane producenta bo mają się nijak do faktycznej przyjemności z jazdy...Chcę słyszeć tylko prawdziwe opinie i odczucia samych użytkowników...

Czyli z tego co zauważyłem już wcześniej VFR daje radę ale solo i bez bagażu...a jeśli załaduję jej 3 kufry i plecaczka do może nie dać rady...hmm...

Może mam wyśrubowane wymagania ale nie mam wielkiego wyboru jeśli chodzi o szybkie sportowe turystyki... :sad:
Mam tylko 173cm wzrostu więc duże maszyny typu Księżna Afrykańska odpadają bo ich nie utrzymam...,XX też jest bardzo podatny na wywrotki podczas stawiania na centralną i na manewrowaniu po pochyłych parkingach...Myślałem jeszcze nad FJR lub ZZR 1400 ale jakoś wolę HONDĘ ...
No poradźcie proszę wybrednemu ziomkowi :cry

Awatar użytkownika
MadziX
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: MadziX » czw 31 lip 2008, 20:40

Wiesz kazdy ma inny temperament. Widzę,że Ty lubisz mocne maszynki..Jednemu vfr starczy, innemu nie. Moj Tomek cierpi na brak mocy nawet bez bagazu ( z pasazerem nie jezdzi w ogóle ) - generalnie chodzi o charakter sprzęta. :roll:

No wlasnie - problem w tym,ze nie ma wyboru i jesli mocne to zbyt extremalne pod kątem pozycji na trasę - bo tak poza tym to bajka ,a jesli bardziej turystyczne to za słabe albo za krowiaste.
Z drugiej strony absolutnie nie chcę Cię zniechęcac. Osobiście uwazam Vfrę za świetne moto, mogliby tylko ją trochę odchudzić w koncu i dodac przynajmniej ze 20-30 konikow. :twisted:

Po prostu jak juz kupisz to potem po dwoch miechach zmieniac to niestety oznacza tylko jedno - czas i pieniądze.

Masz mozliwosc przejechania się na czyjejs vfr ?
Obrazek

Awatar użytkownika
onlyCBR
bywalec
bywalec
Kontakt:

Post autor: onlyCBR » czw 31 lip 2008, 20:55

Adminie szanowny...można ten temat gdzieś przeżucić bo troszke OFF TOPIC Zrobiłem...

Niestety nie mam okazji pojeździć czyjąś VFR,no chyba,że 400-tka :biggrin

I tak wygląda na to,że będę motocykle zmieniał co roku aż trafię w końcu coś dla siebie...

No chyba,że można podkręcić VFR i zrobić zniej mocniejszą maszynkę...Tylko nie wiem jak przełoży się to na żywotność...

Albo zacznę duuużo jeść i jak urosnę to se kupię w końcu tego XX-a :)

Awatar użytkownika
MadziX
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: MadziX » pt 01 sie 2008, 00:26

dyskusja moim zdaniem moze zostac ;) Twoje powitanie, Twoj temat.
Obrazek

Awatar użytkownika
onlyCBR
bywalec
bywalec
Kontakt:

Post autor: onlyCBR » pt 01 sie 2008, 10:37

OK.Wiec zostanmy tutaj...

Sorki...ponioslo mnie wczesniej...Osiagi F4 wystarczaly mi w zupelnosci tylko nie przepadam za kreceniem silnika non stop na wysokie obroty i stad ta zmiana na Bladego.
Powiedz mi prosze jak jest roznica miedzy F4 a VFR.
F4 mialem z rocznika 02 a VFR chce z rocznika 05-06...Bede wiec milo zaskoczony praca silnika czy raczej jest bardzo porownywalna do F4? Wiem oczywiscie,ze to dwa zupelnie inne silniki.

Jaka jest maksymalna predkosc w trasie,przy ktorej VFR sie nie meczy? Lubie jak silnik pracuje miekko i spokojnie.F4-ke musialem krecic wysoko chcac jechac ok 170 km/h i nie za bardzo mi to odpowiadalo...Blady nie meczy sie nawet przy 200 km/h.

Jak spisuje sie VFR obciazona trzema kuframi?Meczy sie wtedy czy spokojnie sobie z tym radzi?

Troszke tego duzo ale wlasnie takich informacji potrzebuje... :)

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
kecajm69
klepacz
klepacz
Imię: Jacek

Post autor: kecajm69 » pt 01 sie 2008, 17:42

Witaj !!! V-ki :motolove
Jacek M.

Awatar użytkownika
Sylwio
klepacz
klepacz
Imię: Sylwester
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: Sylwio » sob 02 sie 2008, 12:15

onlyCBR pisze:OK.Wiec zostanmy tutaj...

Troszke tego duzo ale wlasnie takich informacji potrzebuje... :)

Pozdrawiam!
Proponowałbym jednak przeniść dyskusję bo do powitalni rzadko zagląda się po raz drugi (np. mi się to rzadko zdarza)
Jak dobrze przeszukasz forum to na pewno znajdziesz interesujące Cię informację, wrzucam Ci linka do jednego z ciekawszych tematów, a jest ich więcej :bye
viewtopic.php?t=2448
"A ty siej. A nuż coś wyrośnie. A ty - to, co wyrośnie - zbieraj. A ty czcij - co żyje radośnie, A ty szanuj to, co umiera..."

ODPOWIEDZ