Zmiana biegów
- suniok
- pisarz
- Imię: Jarosław
- Kontakt:
Zmiana biegów
Ostatnio na TVN TURBO w programie "Motocyklicznie" był materiał o zmianie biegow. Instruktor tłumaczył jak prawidłowo powinna się odbywać zmiana biegów i tak:
1. Sprzęgła nie wciskać do końca, najmniejszy palec jest miedzy sprzęgłem a manetką.
2. Przy redukcjach stosować międzygaz
3. Przy dojeżdżaniu do np. skrzyżowania między redukcjami koniecznie puszczać sprzęgło + oczywiście międzygaz...
Co Wy na to?
1. Sprzęgła nie wciskać do końca, najmniejszy palec jest miedzy sprzęgłem a manetką.
2. Przy redukcjach stosować międzygaz
3. Przy dojeżdżaniu do np. skrzyżowania między redukcjami koniecznie puszczać sprzęgło + oczywiście międzygaz...
Co Wy na to?
Pozdrawiam Jarek
- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
nie jest- ale czym szybciej zmieniasz bieg tym robisz to płynniej. Wogóle kidys na forum.motocyklistow.pl była dyskusja na temat stosowania i nie stosowania sprzegła przy zmianie biegówtzn wiem ze juz wczesniej wysprzęgla, ale samo wcisniecie do konca chyba nie jest szkodliwe dla skrzyni czy sprzegła... ?!

-
- teksciarz
- Imię: Jakub
- Kontakt:
czyzby ten instruktor to Tomek Kulik
uczylem sie u niego i tak dlugo mnie opier.... az sie nauczylem zmieniac biegi tak jak trzeba
temat na forum motocyklistow tez jest autorstwa tomka (to w zasadzie taki maly tutorial), tytuł z tego co pamietam "Miedzygaz, czyli o kulturalnej zmianie biegow" polecam lekture
:):)

- Pepe VFR
- klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
nie trzeba do końca bo jest w vfr-ce hydrauliczne z linkami różnie bywa zależy jak jest ustawiona a jak wciskasz do końco to nic się nie dzieje tylko tyle że trwa to dłużej silnik zdąży spaść z obrotów i szarpiesz pozdrosuniok pisze:tzn wiem ze juz wczesniej wysprzęgla, ale samo wcisniecie do konca chyba nie jest szkodliwe dla skrzyni czy sprzegła... ?!

Wypalony papieros skraca życie Srednio o 1min
Kieliszek Vodki Srednio o 2min.
ALE to nic, chodzenie do PRACY skraca życie średnio o 8 godzin na dobe!!!
Kieliszek Vodki Srednio o 2min.
ALE to nic, chodzenie do PRACY skraca życie średnio o 8 godzin na dobe!!!
- KolczyK
- stary wyjadacz
- Imię: Przemysław
- Kontakt:
dokladnie, szarpanie nie jest zdrowe chociazby dla zywotnosci napedu 

VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka
UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>
- Maciej
- teksciarz
- Kontakt:
Osobiście zawsze podpieram dźwignię tuż przed wciśnięciem klamki sprzęgła , po wciśnięciu bieg sam dosłownie wskakuje bez stuków zgrzytów itd.
Dużo osób popełnia błędy przy zmianie biegów robiąc to nie należycie , przez co najczęściej jadąc w kolumnie słyszę u kogoś zmianę na 2-gi bieg , ten bieg jest wyjątkowo słyszalny
. Nie mniej jednak gdy prawidłowo się zmienia biegi to nie słychać jest zazębienia 2-ki.
Poprostu ludziska mają złe przyzwyczajenia z aut i stąd birą się problemy w eksploatacji motocykli, tak czy siak technikę jazdy zawsze można podnieść byle by starych przywyczajeń się pozbyć.
Program motocyklicznie też jakoś udało mi się obejrzeć, co do wyciskania sprzęgła to fakt jest faktem iż nie ma potrzeby wyciskać sprzęgła do końca bo i po co ?. Silnik spada z obrotów niżej a po załączeniu biegu i oduszczeniu sprzęgła sprzętem szarpie i tu cały zespół napędowy po dupie dostaje począwszy od zestawu napędowego poprzez kosz sprzęgła na wale korbowym kończywszy, oczywiście tarcze sprzęgłowe przejmą część uderzenia ale tylko część.
W przypadku linek wyciskanie do końca ma jeszcze inne znaczenie a mianowicie linka się wyciąga i z czasem urywa , to samo dotyczy linek gazu , kiedyś na poprzednim sprzęcie mnie poniosło z gazem no i motocyklowi pary zabrakło
, potem wracałem 30 km przez miasto z kombinerkami w łapie i dozując sobie gaz
Trochę wyczerpujące ćwiczenie 
Dużo osób popełnia błędy przy zmianie biegów robiąc to nie należycie , przez co najczęściej jadąc w kolumnie słyszę u kogoś zmianę na 2-gi bieg , ten bieg jest wyjątkowo słyszalny

Poprostu ludziska mają złe przyzwyczajenia z aut i stąd birą się problemy w eksploatacji motocykli, tak czy siak technikę jazdy zawsze można podnieść byle by starych przywyczajeń się pozbyć.
Program motocyklicznie też jakoś udało mi się obejrzeć, co do wyciskania sprzęgła to fakt jest faktem iż nie ma potrzeby wyciskać sprzęgła do końca bo i po co ?. Silnik spada z obrotów niżej a po załączeniu biegu i oduszczeniu sprzęgła sprzętem szarpie i tu cały zespół napędowy po dupie dostaje począwszy od zestawu napędowego poprzez kosz sprzęgła na wale korbowym kończywszy, oczywiście tarcze sprzęgłowe przejmą część uderzenia ale tylko część.
W przypadku linek wyciskanie do końca ma jeszcze inne znaczenie a mianowicie linka się wyciąga i z czasem urywa , to samo dotyczy linek gazu , kiedyś na poprzednim sprzęcie mnie poniosło z gazem no i motocyklowi pary zabrakło

Ostatnio zmieniony wt 03 cze 2008, 23:26 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
- -+-== VFR 800-FIX '99 BLACK ==-+- -
- -+-== K&N / INOX IXIL / GIVI MONORACK / KAPPA K48N / WHITE LED LIGHTS ==-+- -
- -+-== K&N / INOX IXIL / GIVI MONORACK / KAPPA K48N / WHITE LED LIGHTS ==-+- -
- KolczyK
- stary wyjadacz
- Imię: Przemysław
- Kontakt:
jak tego nie robię to skrzynia dziwnie reaguje, jak robię międzygaz redukuje się to idealnie.suniok pisze:a międzygaz przy redukcjach stosujecie??
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km