potrzebna rada informatyka

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: kiki » śr 21 maja 2008, 23:44

Dzieki chlopaki:)- jak pizza hut bedzie chciała mnie zamknąć za kradzież internetu to przywoźcie mi do pierdla świeże bułki :twisted: .
Pozdro :)

Awatar użytkownika
mrf
Łopata
Imię: Michał
Kontakt:

Post autor: mrf » pt 23 maja 2008, 16:31

suniok pisze:jeśli można to ja się dołącze ze swoim problemem :P

Mam router Linksysa i po zamontowaniu go w Azureusie pokazuje mi, że mam problem z Natem. Nie mogę dać sobie rady z przekierowaniem portów... Niby loguje się na adres 198.192 czy coś takiego, ustawiam niby jak trzeba i kurnia oko nie działa... Wkurza mnie to przeokrutnie, bo ściąganie mam na poziomie 10kB/s, a przed kupnem tego ustrojstwa 180kB/s
Jak ustawiałeś przekierowanie? Twój router będąc podłączonym bezpośrednio z jakimś modemem przejął Twój zewnętrzny numer ip. Na nim musisz ustawić forwardowanie portów do któregoś z Twoich podłączonych komputerów (192.168.0.X bądź 192.168.1.X - nie wiem jak masz ustawione) na konkretny port np. jak masz przeglądarke to ustawiasz 80 itp. Nie wiem jak w tym programie (ja torrentów nie używam) możesz mieć wymagane jakieś ustawienia dla firewalla z manualnym ustawieniem forwardingu portów.

Igor, wybrałeś już jakiegos AP?
A Rh POSITIVE

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: kiki » pt 13 lis 2009, 16:54

temat odświeżam. W moim domu (tym prawdziwym, w węgrowie) trzeba będzie założyć internet. W moim mieście jest koleś co oferuje internet za pośrednictwem drogi radiowej. Wszystko ok- tylko że za samo podłaczenie trzeba zabulić 300 zł + ewentualny router zeby kilka komputerów w domu połączyć. I tu mam pytanko- czy opłaca się samemu zakupić sprzęt i załozyć to wszystko a im zostawić ewentualną opcje konfiguracji sieci ( wedy koszt to tylko 1zł +koszty zakupionego sprzętu). Jak myslicie? Jaką antene musiałbym kupić zeby ganiało (odleglosc od nadajnika około -600metrów)??. Poradzcie coś :???:

Pozdro
kiki

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: orzyl » pt 13 lis 2009, 18:07

wszystko zalezy od tego w jakiej technologii to łącze jest prowadzone. Radio a radio to różnica. Z chęcią Ci pomogę. Na początek daj no nazwę (albo jakiś namiar internetowy) na tego usługodawcę. sprawdzimy co to jest i Ci wtedy powiem co taniej i co lepiej dla Ciebie.
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: kiki » pt 13 lis 2009, 18:37

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: orzyl » pt 13 lis 2009, 19:11

gdzie wyczytałeś że 300 pln instalacja ?

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: kiki » pt 13 lis 2009, 19:34

w sumie to nigdzie- pani w ich biurze mi taką informacje udzieliła- że podłączenie (czyli jakies tam kable, antena ) wyniesie równo 300 zl . Znając życie przycinają na każdym elemencie pare ładnych zł i dlatego wolałbym im dac zarobić jak najmniej. Oczwywiście jeśli różnica wyjdzie bardzo mała to wiem że się nie opłaca - ale jeśli 100-150zł wiec myślę że warto samodzielnie wejsc na dach i dziurę w ścianie wywiercić :)

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: orzyl » pt 13 lis 2009, 19:39

a więc zdaj następujące pytania:

1. jaka to dokładnie technologia?
2. pasmo licencjonowane czy nie?
3. 2.4GHz czy 5GHz?
4. Jaki sprzęt? DOKLADNIE
5. Czy możesz kupić sobie sprzęt sam i poprosić o konfigurację ?

ewentualnie jesli się beda upierac przy swoim sprzecie zapytaj czy w tej cenie to bedzie dzierżawa czy Twoj zostanie (no i musisz wiedziec dokladnie co to jest....)

pier

Post autor: pier » sob 14 lis 2009, 22:05

nie wiem skad ta cena 300zl, w cenniku maja 1zl w przypadku umowy na 24 miesiace, 1zl na 12 miesiecy i 150zl na czas nieokreslony. Dziwna maja polityke :) u mnie by to nie przeszlo, no ale moze w Wawie inne reguly panuja :)
Na pierwszy rzut oka firma wyglada na rzetelna.
Z pytan , ktore napisal orzyl zostawilbym tylko jedno - 3. Jesli maja 2,5GHz odpusc i szukaj innego dostawcy. W tak gestej zabudownie 2.4 dzialalo wysmienicie 3 lata temu, dzisiaj dziala zadowalajaco (i to w cudownych warunkach)
Nie czytalem regulaminu, ale powinno byc w nim napisane czy sprzet jest dzierzawiony (na 99% tak).
Kwestia owych 300zl: gdybys mial sam kupic sprzet, polozyc kable, kupic narzedzia (chyba ze masz np zaciskarke rj), to w zyciu by Ci to nie wystarczylo - chyba ze kupisz na allegro u yagi.pl ( :) ) ale tego nie polecam :)

Proponuje Ci przejsc sie po okolicy, spytac kto ma od nich neta, jak to chodzi, jak czesto sa awarie, jak wyglada transfer w dzien (w cenniku maja oddzielna przepustowosc na dzien i noc - a co za tym idzie ich lacze nie zapewnia max transferu kazdego dnia). Nastepnie zastanow sie czy chcesz miec w domu wifi, czy tylko lan - to koszt ewentualnego routera.
Przy podpisywaniu umowy, nie popelnij bledu i nie wolaj oddzielnego lacza na kazdy komp, zebys nie byl zaskoczony pierwszym rachunkiem, oczywiscie wolaj jedno lacze - u nich to sie nazywa gniazdo sygnalowe.
Gdybys chcial kupic sprzet sam daj znac, podam Ci co na dzien dzisiejszy jest na topie i sie spisuje. Jesli nie masz pojecia o sieciach nie kombinuj z samodzielnym zakupem na allegro, bo tam najtaniej. Rzeczywiscie zaplacisz najtaniej, ale za chwile bedziesz zmuszony kupic ponownie.

Dla wyjasnienia dlaczego sie wymarzam, dodam ze mam podobna siec.
_________
pier

Awatar użytkownika
kiki
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: kiki » pn 16 lis 2009, 19:16

Witam Panowie po przerwie:). Dzisiaj biuro było czynne wiec zadzwoniłem i sie dowiedziałem co nieco. Wogóle jesli chodzi odostawce i sam internet to jest ok-moja kobieta ma i nie narzeka (ale ona mieszka w bloku wiec mają jedną wielką antene zbiorczą chyba).

Z tego co mi pani odpowiedziała to sprzęt za te 300 zł wykupuje- nie jest to dzierżawa-czyli po skonczonej umowie nalezy do mnie.
Działa na 5ghz i tu praktycznie pani skonczyła odpowiadać na pytania- bardziej szczegółowych danych nie znała :/. Za to poinformowała mnie że oczywiście moge sam kupic i zalozyc sprzet tylko oni potem nie biorą gwarancji za odbiór- jesli oni bedą montowali to oczywiscie serwis i wszystkie naprawy free w ciągu 24h.
Plus jest taki że moge sam sobie routera zapodac i rozdzielic sygnał na cały mój dom, na komp mojej rodzinki.
Jak myslicie jest sens samemu się bawić w to wszystko?

I drugie pytanko- jaki router kupic --> http://www.allegro.pl/item814130516_rou ... r543g.html taki da rade????
Czy może coś lepszego polecacie?

pier

Post autor: pier » pn 16 lis 2009, 23:02

Tak jak wspomnialem, nie polecam samemu latac za sprzetem. Dlaczego?:
a) taniej nie kupisz
b) sam musisz zakladac
c) gdy sam zakladasz koszty sie zwiekszaja (dodatkowy sprzet)
d) w razie awarii, zawsze beda mogli powiedziec ze u nich jest ok i ze masz sobie sprawdzic ap'ka - a to spowoduje ze neta nie bedziesz mial dluzej
e) brak serwisu
d) reklamacja apka do 30 dni roboczych (a nie w 24h !)

Jesli chodzi o router, do domowego uzytku tplink w zupelnosci wystarcza. Z mojego doswiadczenia przebija on na glowe wszystkie dlinki z tej polki cenowej, zero problemu z wgraniem nowego softu, lopatologiczna konfiguracja.
W Twoim przypadku nie warto brac modelu 543G, niepotrzebnie przeplacasz za tryb klienta, a nie bedziesz go uzywal, radze rzucic okien na WR340G (ew. GD) - polowe tanszy, do domu w sam raz. Co prawda tplink ma jednego minusa, ale dla Ciebie nie ma to najmniejszego znaczenia :)
Gdybys mial w domu grube mury, moc bylaby za slaba, kup anteny wifi tplinka na usb, podlacz do lapka i stanie sie cud :) Zarowno router jak i anteny sa na chipsecie atherosa, a to w polaczeniu daje niezlego kopa.
_________
pier

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: orzyl » śr 18 lis 2009, 00:16

zakladaj jesli ok :). a na router/ap polecam : http://allegro.pl/item815348855_blackbo ... bb54g.html

zajebiste radio. po dokupieniu lepszej anteny jest duzy zasięg. tani i dobry. sam mam dokladnie taki, i takie tez sprzedajemy klientom na 2.4GHz :)

pier

Post autor: pier » czw 19 lis 2009, 00:01

orzyl pisze:zakladaj jesli ok :). a na router/ap polecam : http://allegro.pl/item815348855_blackbo ... bb54g.html

zajebiste radio. po dokupieniu lepszej anteny jest duzy zasięg. tani i dobry. sam mam dokladnie taki, i takie tez sprzedajemy klientom na 2.4GHz :)
tp-link bije go na glowe, nawet ten 541 ktory ma jakies 2-3 lata. do tego jest na atherosie, co rowniez daje ogromna przewage.
Oczywiscie nie twierdze, ze black jest zly, po prostu moim zdaniem tplink jest o niebo lepszy (szkoda ze w nazwie firmy jest tp - to sie zle kojarzy:) )
_________
pier

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: orzyl » czw 19 lis 2009, 00:49

everybody do as they wish :)

Mam już ponad 30 blacków wdrożonych z czego kilka sztuk z POE i ze zmienionym softem (oplacona licencja) i chodzi REWELACYJNIE :) ten sprzęt się i konfiguruje i zapomina o jego istnieniu bo poprostu działa :)

Oczywiście nie mówię że tp link jest zły. Nie wiem bo nie testowałem. Powiedzieć mogę tylko jedno. Blacka ze standardową anteną mam o piętro wyżej w pionie i w poziomie mam jeszcze jedną scianę murowaną z pełnego bloczka a drugą działową z profili aluminiowych i kartongipsu. zasięg? pełny albo prawie pełny :)

ODPOWIEDZ