Nowe - a slizga sie - pomocy !!!
-
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
Nowe - a slizga sie - pomocy !!!
Pomocy!!!
Niedawno wymienilem w rc24 tarcze sprzeglowe , sprezyny, olej - czytalem ze jak tarcze sa nowe to musza sie dotrzec i sprzeglo moze przez pewien okres ciagnac , niestey u mnie jest inaczej:( u mnie sie slizga - tak od 7tyś wskazowka rmp smiga natychmiast a moto nie przyspiesza) wsumie da sie z tym jezdzic ale slyszalem tez ze jak sie sprzeglo slizga to i olej tez cierpi ) - dodam jeszcze ze na starych tarczach jak moto sie zagrzalo , sprzeglo slizgalo sie od 4 tyś , nowiec oczywista byla zmiana tarcz , ciekawostka jest ze stare tarcze sa grubsze od nowych o 0,6mm - i co teraz zrobic ??? moze jest jakas mozliwosc uregulowania sprzegla ??? z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam!!!
Niedawno wymienilem w rc24 tarcze sprzeglowe , sprezyny, olej - czytalem ze jak tarcze sa nowe to musza sie dotrzec i sprzeglo moze przez pewien okres ciagnac , niestey u mnie jest inaczej:( u mnie sie slizga - tak od 7tyś wskazowka rmp smiga natychmiast a moto nie przyspiesza) wsumie da sie z tym jezdzic ale slyszalem tez ze jak sie sprzeglo slizga to i olej tez cierpi ) - dodam jeszcze ze na starych tarczach jak moto sie zagrzalo , sprzeglo slizgalo sie od 4 tyś , nowiec oczywista byla zmiana tarcz , ciekawostka jest ze stare tarcze sa grubsze od nowych o 0,6mm - i co teraz zrobic ??? moze jest jakas mozliwosc uregulowania sprzegla ??? z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam!!!
- olo
- klepacz
- Imię: Olek
- Kontakt:
W przypadku tarcz sprzęgłowych 0,6 mm to bardzo dużo - pomnóż sobie to przez ich ilość i zobaczysz o ile cały zestaw jest teraz cieńszy (nowe powinny być NIEZNACZNIE grubsze). Ja bym tu upatrywał problemu, poza tym po tylu latach może sprężyny juz nie mają tej siły - mierzyłeś ich długość w stanie swobodnym?
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section 

- olo
- klepacz
- Kontakt:
hmmm........ jeśli masz nowe, WŁAŚCIWE tarcze, nowe, WŁAŚCIWE sprężyny to sprzęgło powinno śmigać jak ta lala !!! Regulacji rzeczywiście nie ma żadnej, w Twoim przypadku niepokoi mnie fakt że nowe tarcze masz cieńsze od starych - nie wydaje Ci sie to dziwne...?

- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
nowe tarcze powinno sie moczyc w oleju-w przeciwnym razie w momencie pierwszej pracy może sie nadpalić i zrobi sie problem. Czy tarcze sa ok mozesz sprawdzic ich grubości i czy sa proste(tak samo jak przekładki). Tak samo sprezyny-powinny byc zawsze nowe(kupowałes nowe??uzywane?? standard czy twardsze??)
-
- Kontakt:
tarcze byly prosciusienkie, przekladki metalowe tez , no zrobilem moze blad z powodu niewiedzy i nienasmarowalem tarcz przed zalozeniem :( , madry polak po szkodzie , jesli chodzi o sprezyny to podobno standardowe ... , te tarcze podobno mialy byc jakies lepsze ( roznica ceny - 60 zł ) hmmm........ no to jestem teraz w dołku:(
- olo
- klepacz
- Kontakt:
wydaje mi się że nieposmarowanie tarcz nie ma aż takiego znaczenia, i tak kąpią się w oleju, najwyżej przez chwilę na początku mogłyby slizgać (no chyba że faktycznie sie nadpaliły
)
co do tarcz - nowe są raczej jasne - jak na zdjęciu, po zmoczeniu olejem okładziny już zawsze będę ciemne (zuzycia na oko można nie zauważyć)

co do tarcz - nowe są raczej jasne - jak na zdjęciu, po zmoczeniu olejem okładziny już zawsze będę ciemne (zuzycia na oko można nie zauważyć)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

- kiki
- ostry klepacz
- Kontakt:
no tarcze to mierzymy zawsze suwmiarką, tak jak spręzyny, ale po kolorze stalowych przekładek mozna ocenić czy są ok czy nadają sie na smietnik. Tak czy siak bedzie trzeba rozebrać kosz i złozyć go jeszcze raz. Ja bym proponował założenie wzmocnionych, twardszych spręzyn do kosza. W uzywanym moto bardzo czesto takie spręzyny dobrze sie spisują.
-
- Kontakt:
No moze niemialy takiego koloru jak pokazal Olo na focie , byly bardziej yyy - brazowe - ale tak na oko niebylo widac sladow zeby byly uzywane , apropo tego moczenia tarcz - jak juz skrecilem kosz , nalalem swiezego oleju to na jeszcze nieodpalonym silniku i odkreconym wlewie do oleju wciskalem pare razy sprzeglo ( podczas lania oleju tez ) , tarcze ladnie sie rozchylaly , moze nie wszystkie - ale wiekszosc , a co do sprezyn - gdzie mozna dostac takie twardsze sprezyny ?? i jaka jest mniej wiecej cena takich sprezyn - te standardowe byly po 50 zl - to twardzsze chyba drogie o troszke beda ??? , jeszcze jedno pytanie - czy wchodzi w gre zalozenie starych tarcz na nowych sprezynach ??? kolega mi podsuną taki pomysl - osobiscie wydaje mi sie ze olej na tym ucierpi ???
- kiki
- ostry klepacz
- Kontakt:
spręzyny kupisz np w larssonie, a czy mozna załozyc stare tarcze i nowe spręzyny? Jasne że mozna, może nawet bedzie działało wszystko ok, albo znowu sie bedzie ślizgać. A co do do przekładek stalowch- to po ich kolorze (bo zaczynacie powoli mieszac tarcze i przekładki stalowe, tarcz sprzeegłowych nie zweryfikujemy po kolorze) można powiedzieć czy sie nadają czy nie.